Mit viszünk a vízbe?

2012. 09. 05.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Üzenet a Földnek 
A Balatonról az emberek többségének szép nyári emlékek – esetleg téli korcsolyázások – jutnak eszébe, de arra már kevesen gondolnak, hogy mi is történik a tóval, amikor belemegyünk. Hazánk legnagyobb állóvizének megóvásáért küzd a Nők a Balatonért egyesület, melynek egyik képviselőjét, Hajósy Adrienne-t kérdeztük.

Egészség és a környezetvédelem nem mindig jár kéz a kézben. A testünkről rengeteg vegyszer kerülhet az élővizekbe. Mennyire terheli a tavat egy átlagos strandoló?

Ha betartanánk azt, amit a medencés strandokon természetes kötelességnek tartunk, a fürdés előtti zuhanyozást, akkor nem vinnénk magunkkal szennyezést a tóba. Egy kis medence vize természetesen nagyságrendekkel érzékenyebb bármilyen idegen anyagra, mint a hatalmas Balaton: egy ember, akárhogy is „igyekezzen”, csak elhanyagolható kárt tud okozni a testén behurcolt szennyező anyagokkal. Gondolni kell azonban a partközelben önfeledten játszó gyerekekre, akik bizony gyakran beleisznak a vízbe, ők könnyen meg is betegedhetnek a felnőttekből áradó vegyszerektől.

Mérgező vegyszerrel szándékosan nyilván senki nem „kezeli” a bőrét, így a legfőbb problémát a napolaj és a naptej használata jelentheti. Annak ellenére, hogy ez hatalmas üzlet, nem tehetünk mást, mint hogy bízunk a gyártókban, akik feltüntetik a termékeiken az esetleges káros hatásokat. A legfőbb garancia az, hogy a napvédő szereket gyártók „árgus szemekkel” figyelik a versenytársak termékeit, és amint valami rendellenessel találkoznak, azonnal vizsgálatot kérnek a konkurens termékkel szemben.

 

Okozhatnak-e a bőrön behurcolt a szennyeződések maradandó károsodást a tóban?

Nem. A Balaton térfogatához képest ez elenyésző mennyiségű, a fürdőzők okozta szennyezést a tó vizének öntisztító képessége feldolgozza és eltünteti.

 

Mit tehetünk, hogy ne legyünk védtelenek a nappal szemben, de ne is szennyezzük a vizet?

A legfontosabb, hogy be kell tartani a bőrgyógyászok tanácsait. Magas UV-sugárzás idején ne napozzunk, és ne tartózkodjunk fedetlen bőrrel a napon.

A bőrnek az UV-sugárzás káros hatásaival szembeni ellenállása egyéni tulajdonság, van, aki egy percig se bírja, és van, akinek egyórás napozás sem árt. A naptej és napolaj meghosszabbítja a bőrre még ártalmatlan napozás idejét. A modern készítmények az UV-sugárzás mindkét komponense ellen védenek. (Az UVB-sugarak adják a tartós barnaságot, és ugyanők felelősek a leégésért; az UVA-sugarak a mélyebb bőrrétegekbe jutva a bőr idő előtti öregedését okozhatják, barna foltok és anyajegyek alakulhatnak ki miatta.) A készítmény úgynevezett faktora az UVB-sugárzás ártalmatlanságára vonatkozó szorzószám. A saját természetes időnél a faktorszám szorzatával hosszabb ideig napozhatunk vele veszélytelenül.

Napolaj helyett ma már egyre inkább naptejet használunk, ez a víz védelme szempontjából örvendetes, hiszen az olajfolt nagyon sokáig egyben marad a víz felszínén, míg a naptej gyorsan szétoszlik.

 

Naptejektől és kozmetikumoktól elvonatkoztatva, mi a Balatonnal a legnagyobb probléma?

A múlt század utolsó évtizedeivel ellentétben, igazán „nagy” probléma nincs. A tó vizének szintje ugyan most az alsó szabályozási szint környékén jár, de a strandolók nem zavartatják magukat az alacsony vízszint miatt, mint ahogy amiatt sem, ha éppen magas. Ugyanígy gondolják a környezetvédők is. Az alacsony vízszint ráadásul segíti a nádasok természetes életét és megújulását is. Mostantól azonban már kellő körültekintéssel kellene Siófokon zsilipelni, nehogy jövőre megismétlődjön a 2003-as év, mikor a jelenleginél is sokkal kevesebb víz volt a tóban: akkor a mostaninál további 40 centiméterrel lejjebb süllyedt a víz szintje.

 

Idén milyen a tó vizének tisztasága?

Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos tanácsadója szerint „a Balaton vize jelenleg kiváló minőségű, és várhatóan így is marad a szezon végéig." A kutató szerint probléma legfeljebb akkor lehetne, ha forró nyári időszakban a siófoki mérce szerinti 50 centiméter alá csökkenne tartósan a víz szintje. Akkor a déli part sekély parti sávjában kialakulhat egy zöldalgás terület. Ilyenre, a legrosszabb lehetőségekkel számolva is, legfeljebb a következő évben kerülhetne sor.

A nyolcvanas években kezdődtek – az addigra tragikus állapotba került – tó megmentése érdekében a vízminőség-javító intézkedések, melyek már a kilencvenes évek közepére eredményt hoztak. Látványos helyi jelenségek – melyek a nyaralók számára vízminőségi problémának tűnnek – előfordulhatnak, például a tavaszi halpusztulás, a sötétbarna berekvizek befolyása vagy az árvaszúnyog-invázió, de ezek a Balaton természetes életéhez tartoznak, a tó vizének jó minőségét nem rontják.

 

Általában mit tesznek Önök, nők a Balatonért?

A Nők a Balatonért Egyesület 17 éve őrködik a Balaton és közvetlen környéke természeti és környezeti értékeinek megtartásán. 2006 óta Környezeti Tanácsadó Irodánk is van. Célunk a Balaton környezeti, természeti és kulturális értékeinek őrzése. Dolgozunk a környezettudatos magatartás kialakításának érdekében, elsősorban azokon a területeken, ahol a nők – sajátos szerepük révén – a legtöbbet tehetik: tájékoztatók, akciók, programok szervezésével, kapcsolatok építésével a Balaton térségében és szerte az országban. Irodánk fogadja a helyi környezeti problémákról érkező bejelentéseket, kivizsgálásukban közreműködünk. Munkánkat segíti, hogy a tó partján élők tudatában vannak, életminőségük, anyagi gyarapodásuk függ attól, milyen lesz a Balaton 5-10 év, vagy egy emberöltő múlva.

 

720 tagunk 20 csoportban dolgozik, körbevéve a tavat Balatonalmáditól, Zamárdiig. Együttműködünk a települések önkormányzataival, iskoláival, múzeumaival, a környezet- és természetvédelmi, valamint a vízügyi területi szervekkel. A nyári idény tóparti programjain szinte mindenütt megtalálható a NABE sátor, ahol nemcsak az érdeklődő felnőtteket várjuk, hanem játékos környezetvédelemmel a gyerekeket is.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el