Mit viszünk a vízbe?

2012. 09. 05.
Szerző: Kalmár András
A Balatonról az emberek többségének szép nyári emlékek – esetleg téli korcsolyázások – jutnak eszébe, de arra már kevesen gondolnak, hogy mi is történik a tóval, amikor belemegyünk. Hazánk legnagyobb állóvizének megóvásáért küzd a Nők a Balatonért egyesület, melynek egyik képviselőjét, Hajósy Adrienne-t kérdeztük.

Egészség és a környezetvédelem nem mindig jár kéz a kézben. A testünkről rengeteg vegyszer kerülhet az élővizekbe. Mennyire terheli a tavat egy átlagos strandoló?

Ha betartanánk azt, amit a medencés strandokon természetes kötelességnek tartunk, a fürdés előtti zuhanyozást, akkor nem vinnénk magunkkal szennyezést a tóba. Egy kis medence vize természetesen nagyságrendekkel érzékenyebb bármilyen idegen anyagra, mint a hatalmas Balaton: egy ember, akárhogy is „igyekezzen”, csak elhanyagolható kárt tud okozni a testén behurcolt szennyező anyagokkal. Gondolni kell azonban a partközelben önfeledten játszó gyerekekre, akik bizony gyakran beleisznak a vízbe, ők könnyen meg is betegedhetnek a felnőttekből áradó vegyszerektől.

Mérgező vegyszerrel szándékosan nyilván senki nem „kezeli” a bőrét, így a legfőbb problémát a napolaj és a naptej használata jelentheti. Annak ellenére, hogy ez hatalmas üzlet, nem tehetünk mást, mint hogy bízunk a gyártókban, akik feltüntetik a termékeiken az esetleges káros hatásokat. A legfőbb garancia az, hogy a napvédő szereket gyártók „árgus szemekkel” figyelik a versenytársak termékeit, és amint valami rendellenessel találkoznak, azonnal vizsgálatot kérnek a konkurens termékkel szemben.

 

Okozhatnak-e a bőrön behurcolt a szennyeződések maradandó károsodást a tóban?

Nem. A Balaton térfogatához képest ez elenyésző mennyiségű, a fürdőzők okozta szennyezést a tó vizének öntisztító képessége feldolgozza és eltünteti.

 

Mit tehetünk, hogy ne legyünk védtelenek a nappal szemben, de ne is szennyezzük a vizet?

A legfontosabb, hogy be kell tartani a bőrgyógyászok tanácsait. Magas UV-sugárzás idején ne napozzunk, és ne tartózkodjunk fedetlen bőrrel a napon.

A bőrnek az UV-sugárzás káros hatásaival szembeni ellenállása egyéni tulajdonság, van, aki egy percig se bírja, és van, akinek egyórás napozás sem árt. A naptej és napolaj meghosszabbítja a bőrre még ártalmatlan napozás idejét. A modern készítmények az UV-sugárzás mindkét komponense ellen védenek. (Az UVB-sugarak adják a tartós barnaságot, és ugyanők felelősek a leégésért; az UVA-sugarak a mélyebb bőrrétegekbe jutva a bőr idő előtti öregedését okozhatják, barna foltok és anyajegyek alakulhatnak ki miatta.) A készítmény úgynevezett faktora az UVB-sugárzás ártalmatlanságára vonatkozó szorzószám. A saját természetes időnél a faktorszám szorzatával hosszabb ideig napozhatunk vele veszélytelenül.

Napolaj helyett ma már egyre inkább naptejet használunk, ez a víz védelme szempontjából örvendetes, hiszen az olajfolt nagyon sokáig egyben marad a víz felszínén, míg a naptej gyorsan szétoszlik.

 

Naptejektől és kozmetikumoktól elvonatkoztatva, mi a Balatonnal a legnagyobb probléma?

A múlt század utolsó évtizedeivel ellentétben, igazán „nagy” probléma nincs. A tó vizének szintje ugyan most az alsó szabályozási szint környékén jár, de a strandolók nem zavartatják magukat az alacsony vízszint miatt, mint ahogy amiatt sem, ha éppen magas. Ugyanígy gondolják a környezetvédők is. Az alacsony vízszint ráadásul segíti a nádasok természetes életét és megújulását is. Mostantól azonban már kellő körültekintéssel kellene Siófokon zsilipelni, nehogy jövőre megismétlődjön a 2003-as év, mikor a jelenleginél is sokkal kevesebb víz volt a tóban: akkor a mostaninál további 40 centiméterrel lejjebb süllyedt a víz szintje.

 

Idén milyen a tó vizének tisztasága?

Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos tanácsadója szerint „a Balaton vize jelenleg kiváló minőségű, és várhatóan így is marad a szezon végéig." A kutató szerint probléma legfeljebb akkor lehetne, ha forró nyári időszakban a siófoki mérce szerinti 50 centiméter alá csökkenne tartósan a víz szintje. Akkor a déli part sekély parti sávjában kialakulhat egy zöldalgás terület. Ilyenre, a legrosszabb lehetőségekkel számolva is, legfeljebb a következő évben kerülhetne sor.

A nyolcvanas években kezdődtek – az addigra tragikus állapotba került – tó megmentése érdekében a vízminőség-javító intézkedések, melyek már a kilencvenes évek közepére eredményt hoztak. Látványos helyi jelenségek – melyek a nyaralók számára vízminőségi problémának tűnnek – előfordulhatnak, például a tavaszi halpusztulás, a sötétbarna berekvizek befolyása vagy az árvaszúnyog-invázió, de ezek a Balaton természetes életéhez tartoznak, a tó vizének jó minőségét nem rontják.

 

Általában mit tesznek Önök, nők a Balatonért?

A Nők a Balatonért Egyesület 17 éve őrködik a Balaton és közvetlen környéke természeti és környezeti értékeinek megtartásán. 2006 óta Környezeti Tanácsadó Irodánk is van. Célunk a Balaton környezeti, természeti és kulturális értékeinek őrzése. Dolgozunk a környezettudatos magatartás kialakításának érdekében, elsősorban azokon a területeken, ahol a nők – sajátos szerepük révén – a legtöbbet tehetik: tájékoztatók, akciók, programok szervezésével, kapcsolatok építésével a Balaton térségében és szerte az országban. Irodánk fogadja a helyi környezeti problémákról érkező bejelentéseket, kivizsgálásukban közreműködünk. Munkánkat segíti, hogy a tó partján élők tudatában vannak, életminőségük, anyagi gyarapodásuk függ attól, milyen lesz a Balaton 5-10 év, vagy egy emberöltő múlva.

 

720 tagunk 20 csoportban dolgozik, körbevéve a tavat Balatonalmáditól, Zamárdiig. Együttműködünk a települések önkormányzataival, iskoláival, múzeumaival, a környezet- és természetvédelmi, valamint a vízügyi területi szervekkel. A nyári idény tóparti programjain szinte mindenütt megtalálható a NABE sátor, ahol nemcsak az érdeklődő felnőtteket várjuk, hanem játékos környezetvédelemmel a gyerekeket is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!