Az ember megváltásra vár

2012. 09. 04.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Egykor, régen, egyszerűbb, lassabban haladó korokban, mondjuk az én gyerekkoromban, voltak tartós vágyaink. Kicsik, nagyobbak. Gyorsabban, lassabban teljesülők. A kisebbeket kértük karácsonyra, a nagyobbakról ábrándoztunk. Nem kaptunk meg mindent. Ha mégis, nagyon tudtunk örülni. Nem csak addig, amíg kibontottuk az ajándékot. Tovább. Minél messzebb megyünk vissza az időben, annál hosszabb ideig tartott vágyakat elérni, megszerezni. De annál tovább is lehetett örülni nekik. S az emberek, amíg örültek, elégedettnek érezték magukat.

Másképpen van ez ma már. A fogyasztói társadalom lényege a vágyak örökös felkeltése, és azonnali kielégítése. Az örök elégedetlenség érzésének a fenntartása. Ha tíz embert megkérdeznénk, elégedett-e anyagi helyzetével, lakásával, tévéje méretével, mobiltelefonja adatátviteli sebességével, legalább öt azt mondaná, hogy nem. Idővel persze mindenki rájön, hogy az elégedetlenség érzését a fogyasztás felturbózásával nem sikerül csökkenteni. Ezért az anyagi javak hajszolása helyett lelki táplálék után néz. Azok a terápiák, stresszoldó technikák, személyiségtréningek, melyek azt ígérik a résztvevőknek, hogy elsajátításuk után képesek lesznek életüket megváltoztatni, elérni az elégedettség állapotát, rendkívül sikeresek.

Azonban, miként az okostelefonok és HD-televíziók, vagy akár a sajtok és olívaolajak kínálata is beláthatatlanul nagy, a lelki segítséget ígérő módszerek közül sem könnyű választani.

Itt van például a katatim imaginatív pszichoterápia, mely valójában hipnózis, ha közelebbről megnézzük. Mit ígér a KIP-terapeuta, ha hozzá fordulunk segítségért? Azt mondja, hogy a kezelés során, a megváltozott tudatállapotban tudattalanunk elhárító mechanizmusai fellazulnak, az elfojtott, fájdalmas életesemények a szimbólumokon keresztül hozzáférhetőbbé válnak. A tematikus hívóképek segítségével közelebb kerülhetünk elfedett traumáinkhoz. A képi szimbólumok segítségével pedig átdolgozhatjuk a súlyos lelki megrázkódtatást okozó történést.

 

De választhatjuk önmagunknak gödörből való kihúzására az álomterápiát is. Mivel kevés olyan őszinte megnyilvánulásunk van, mint az álmodás, el kell hinnünk, hogy az álmok fontos dolgokat közölnek. Ezt vallják azok a pszichológusok, pszichiáterek, akik álomterápiával gyógyítanak. Nézetük szerint az álom azáltal gyógyít, hogy közelebb visz önmagunkhoz. Az önmegvalósítás felé tudnak vinni az álmok, ha figyelünk rájuk. Az álomterapeuták szerint lehet segíteni az álmokra való emlékezést. Vannak technikáik erre. De elsősorban az álomhoz való hozzáállást kell megváltoztatni. Azt mondják, amint az ember érdeklődni kezd az álmai iránt, emlékezni is fog rájuk. Álmaink életünk két alapvető tényezőjét járják körül: a félelmeinket és szeretetképességünket. Abban segítenek, hogy elengedjük félelmeinket és tudjunk végre szeretni.

 

Vagy itt van nekünk az egyre népszerűbb spirituális választerápia, mely éppen úgy, mint a kineziológia, különböző módszerek ötvözéséből alakult ki. Azt vallja, mint Freud óta minden lélektannal foglalkozó, hogy minden ember elraktározza a múltjából és az előző életéből hozott tapasztalatait. A tudatalatti hasonlóan működik, mint a számítógép merevlemeze. Beprogramozott parancsokat hajt végre, függetlenül attól, hogy ezek negatívak-e, vagy sem. Ha felderítik a problémák gyökér okát és a hozzájuk kapcsolódó negatív érzéseket, újra lehet programozni. Át lehet őket pozitívra írni, ezzel megszüntetvén azokat, így az aktuális problémák is könnyebben megoldhatókká válnak.

 

S ha mégsem, hát kipróbálhatjuk az utóbbi évek egyik legsikeresebb terápiás technikáját, a családfelállítást. A módszer azt tanítja, hogy a testi és lelki problémák hátterében nem csak az ember életében lezajlott történések játszanak szerepet. Tágabb értelemben vett családunk egyes tagjainak sorsa meghatározó a többiek élete szempontjából is. Felmenőink életeseményei bekerülnek egy közös energiamezőbe, és az ebben a mezőben levő információk hatással vannak ránk. A mezőnek szigorú törvényei vannak, és ha ezek a törvények sérülnek, az boldogtalanságot, betegséget, tönkrement emberi kapcsolatokat és kétségbeesést okoz. A megbomlott rendet vissza kell állítani, a feszültségeket fel kell oldani, az egyént szembesíteni kell a család történéseivel. A családállítás során a résztvevők a foglalkozásvezető segítségével addig mozgatnak embereket a térben, ameddig azok viszonyát kiegyensúlyozottnak nem érzik. Első látásra a dolog mintha egy élő bábukkal történő sakkparti lenne. A családfelállításban egészen új képünk keletkezik arról, kinek mivel tartozunk a családban, kire miért nézzünk fel vagy igyekezzünk megbocsátani neki. Ha megértjük a többiek helyét, mozgását és cselekedeteit, a magunk sorsa is megvilágosodik, és ez egy önálló döntéseken alapuló, felelős élet kezdete lehet.

 

És ez csak négy lehetőség a választható számtalan terápiás lehetőségek közül. Na jó, de melyiket válasszuk? Olyan kérdés ez, amelyre alakul a válasz. Úgy hívják: integrál pszichológia. Az ötlet jó. Azok, akik kitalálták, rájöttek, hogy az ember, éljen bármely pontján a Földnek, hasonló testi-lelki problémákkal küzd. Igaz, hogy a torokgyulladást másként kezeli az indiai ayurvéda, mint a kínai akupunktőr vagy az európai orvos, de a céljuk ugyanaz: gyógyítani. Ma már, bár sajnos csak elvétve, de vannak integrál szemléletű orvosok, akik járatosak a keleti orvostudományban éppen úgy, mint a természetgyógyász módszerekben. Ők képesek arra, hogy betegeik számára kiválasszák a legmegfelelőbb gyógyszereket és módszereket.

Ugyanez a helyzet a lélek területén. Az ember, éljen bármely pontján a Földnek, ugyanúgy érez, amikor szerelme elhagyja, ugyanazt éli át, amikor szorong, gyászol, vagy amikor élete sikertelen. Ha efféle problémájával szakemberhez fordul, más technikát fog ajánlani neki a nyugati pszichoterapeuta, a taoista filozófus vagy egy katolikus pap. Módszereik azonban egységbe rendezhetők. Ma már az integrál szemléletű pszichológusok, akik elsajátították ezt a sokféle tudást, képesek kiválasztani a legmegfelelőbb eszközét a segítségnek. Mert az integrál szemlélet szintetizálja a nyugati pszichoterápiás, pszichológiai ismereteket, valamint a spirituális bölcseleti hagyományok tudatról szóló tanításait.

 

Sajnos azonban, nemcsak módszert nehéz választani, de szakembert sem könnyű. Ma már megfelelő végzettség nélkül is bárki indíthat úgynevezett személyiségfejlesztő tréningeket, alapíthat vallásokat, hirdethet álomfejtő vagy meditációs kurzusokat. S mivel az ilyen tevékenység jól jövedelmez, indít is. Holott azoknak az embereknek, akik másokon segíteni akarnak, rendkívüli a felelősségük. Legyenek orvosok, pszichológusok, egy vallás vagy filozófiai iskola vezetői. Mondataikkal, tanításaikkal ugyanis nem csak segítséget nyújthatnak, de öngyilkosságba, kétségbeesésbe, önismereti válságba sodorhatnak. Nem véletlen, hogy az ilyen hivatásokra hosszú éveken át képezik a papokat, pszichológusokat és orvosokat.

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
23 077
Aktív eset:
17 248
Gyógyult:
5 099
Elhunyt:
730
Karanténban:
25 017
Mintavétel:
680 335
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.09.26. 08:58

A nyitólapról ajánljuk

Szeptemberi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 520 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 940 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

1 960 Ft

98 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exolorfin 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 900 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Paranit fejtetű és serke elleni sampon + fésű

200 ml

3 190 Ft

16 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 520 Ft

760 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Natúr C-vitamin csipkebogyó kivonattal 1200 mg

80 db

2 060 Ft

25,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kalmopyrin® 500 mg tabletta

24 db

1 380 Ft

57,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 670 Ft

222,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® Mentol szopogató tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Herbion® izlandi zuzmó 6 mg/ml szirup

150 ml

1 640 Ft

10,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Apetister junior málna-feketeribizli ízű oldat

100 ml

1 650 Ft

16,5 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 300 Ft

46 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

1 015 Ft

16,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 880 Ft

81,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

2 080 Ft

20,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Otrivin Extra 1 mg/ml + 50 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 100 Ft

210 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

30×5 ml

3 480 Ft

116 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum® Gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízben

30 db

2 180 Ft

72,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Daedalon® 50 mg tabletta

10 db

1 380 Ft

138 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el