Testünk figyelmeztető jelzései. Mi mit jelent?

Szerző: Szimpatika
Hajhullás, fülzúgás, táskás szemek... Szervezetünk üzen, valami nincs rendjén. Figyeljünk oda ezekre a jelekre! Súlyos betegségek kialakulását előzhetjük meg, ha idejében orvoshoz fordulunk.

– Foltok a szemben: a mindkét szemben látható foltok esetleg magas vérnyomásról árulkodnak.

– Égő, viszkető, vörös szem: kötőhártya-gyulladásra utal.

– Ha a szeme fehérje sárgás árnyalatú, kimerültnek, fáradtnak érzi magát,
vizelete pedig barnásra színeződik, akkor azonnal forduljon orvoshoz, mert ezek a tünetek májbetegségre utalnak.

– Duzzadt szemhéjak: lehet allergiás reakció, melyet bármilyen hajlakk, arckrém vagy alapozó is okozhat. De a bedagadt, táskás szem szív- és vesebetegség tünete is lehet!

– Kisebesedett szájzug: sokszor jelentkezik betegség utáni legyöngült állapotban. Vitamin- és vashiányra is utalhat. Az okok egyszerű vérvizsgálattal egyértelműen tisztázhatók, és a probléma általában vitaminkészítményekkel könnyen orvosolható.

– Fájó lábak: egyszerű magnéziumhiány is okozhatja. Együnk sok banánt és barackot, ez segíthet. Ha a panaszok nem szűnnek, akkor feltétlenül kérjünk hormonvizsgálatot, mert a túl sok ösztrogéntól is keletkezhet a lábban ödéma, fájdalmas duzzadtság. További lehetséges okok: veseműködési zavar, visszérprobléma, rossz vérkeringés, kezdődő ízületi betegség.

– Fülzúgás: fülbetegségek, fáradtság, különféle gyógyszerek mellékhatása is lehet, de a túl hangos zene is előidézheti.  Mindenképp figyelmet érdemel, ha a zúgás tovább tart egy óránál. Érelváltozás is állhat a háttérben, ez viszont halláskárosodáshoz, legrosszabb esetben teljes süketséghez vezethet. Mindenképp forduljunk orvoshoz!

– Fájdalom a mellben: ha havonta egyszer jelentkezik, a ciklussal összefüggő hormonszintváltozást jelzi. A menzesztől független fájdalmat a fogamzásgátló tabletta vagy a változókor hormonpótló készítményei is előidézhetik. Okvetlenül forduljunk orvoshoz panaszainkkal, legfőképpen akkor, ha csak az egyik mellünk fáj, mert ez a mellmirigy kóros elváltozására is utalhat.

– Ciklus közti vérzés: általában hormonzavar vagy a stressz okozza. Ritkábban petefészek-gyulladás vagy szövetburjánzás a méhben, azaz mióma. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ahogyan akkor is, ha a menstruáció szokatlanul fájdalmas, vagy tovább tart hét napnál. Az okokat egyértelműen tisztázza egy nőgyógyászati vizsgálat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!