A jó emésztés 10 titka

Szerző: Szimpatika
Puffad, fáj a gyomra, s nem jó a közérzete? Hát persze, szinte mindenkivel előfordul. De kevesen tudják: nem csak gyógyszerekkel orvosolhatók az emésztési panaszok. A jó emésztés titka az életmódban rejlik!

1. Gyakran egyen, és keveset! Naponta lehetőleg ötször étkezzen – a korábban megszokott 2-3 nagyobb étkezés helyett. És közben figyeljen arra, hogy az elfogyasztott étel összes energiatartalma ne növekedjék és hogy az egyes étkezések közel ugyanannyi kalóriát tartalmazzanak.

2. Elfogyasztott ételei tartalmazzanak kellő mennyiségű rostot: egyen mind az öt étkezéshez, lehetőség szerint zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint több teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó, és hüvelyesekből készített ételeket!

 

3. Legyen több hal az étrendjében: legalább hetente egyszer, de jó lenne, ha háromszor halat enne!

 

4. Legyen kevesebb a zsiradék, amennyire lehet, kerülje a zsírban és olajban sütött ételeket!

 

5. Fogyasszon rendszeresen erjesztett tejtermékeket, különösen olyan probiotikusakat, amelyeknek az emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása bizonyított tény!

 

6. Kerülje a zsíros húsokat, fogyasszon inkább csirkét (bőr nélkül), pulykát, nyulat, esetleg kimondottan sovány marha-, sertés- vagy bárányhúst!

 

7. Gondoskodjon arról, hogy szervezete elegendő mennyiségű folyadékot kapjon. Igyon legalább másfél, melegebb időben két litert naponta, és mértékkel fogyassza a koffeintartalmú, illetve az alkoholos és cukrozott italokat!

 

8. Étkezzen nyugodt körülmények között, és alaposan rágjon meg minden falatot! Akkor a kevesebb is elég, s ezzel jót tesz diétájának is.

 

9. Mozogjon rendszeresen; heti 5 alkalommal iktasson be 30 perc mérsékelt intenzitású tornát, gyaloglást, biciklizést, és persze: mellőzze a dohányzást!

 

10. Törekedjen arra, hogy az ideális közelében legyen a súlya. Tudnia kell: a túlsúllyal élők körében sokkal gyakoribbak az emésztési, emésztőrendszeri panaszok!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!