Zaj, por, szemét. Fesztiválok hátulról

2012. 07. 17.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Üzenet a Földnek 
Indul a fesztiválszezon. Bár a rendezvények a zenei stílusok széles skáláját fedik le, egy dolog közös bennük: egyszerre nagyon sok ember gyűlik össze, és ők bizony nyomot hagynak a környezetben. Hogy hogyan lehet megőrizni a természet értékeit az ilyen események helyszínein, arról Tóth Tibort, a Sziget Kft. szolgáltatásfejlesztési vezetőjét kérdeztük.

Egy, a Szigethez, a VOLT-hoz vagy a Balaton Soundhoz hasonló fesztiválon mi jelenti a legnagyobb kihívást környezetvédelmi szempontból?

Rengeteg a kihívás környezetvédelmi szempontból is egy fesztivál szervezésekor, lebonyolításakor. Egyrészt a fesztivál folyamatos takarítása, a por- és talajterhelés csökkentése, a zajterhelés minimalizálása, a természeti környezet állagának megóvása, annak helyreállítása; ezen felül fontos a közlekedés ésszerűsítése, a tömegközlekedés rendezvényre szabása, a kerekpáros közlekedés ösztönzése, segítése ingyenes kerékpártárolókkal, és a Duna bevonása a tömegközlekedésbe. A fesztivál idején – talán egyedülálló módon – egy saját hajójáratot is üzemeltetünk, hogy ezzel is a közúti közlekedés terheit csökkentsük.  Ha csak a Sziget példájánál maradunk, ott minden évben a főváros tulajdonában lévő zöldterület átadása-átvétele kezdi és fejezi be a fesztivált, ami azt jelenti, hogy olyan állapotban kell majd átadni a területet, ahogy azt előtte átvettük. Ezzel az elmúlt 19 évben sosem volt probléma. Azt azért itt szeretném gyorsan hozzátenni, hogy mi a Hajógyári-sziget területének állapotával nem csupán a fesztivál ideje alatt foglalkozunk: számos olyan felújítást, karbantartást végeztünk, ami egész évben a területre látogatók kényelmét szolgálja. Felújítjuk a murvás utakat, befoltozzuk a betonúton a kátyúkat, az elmúlt évben több száz köbméternyi, még a 80-as években illegálisan lerakott hulladékot szállítottunk el, karbantartjuk a víz- és csatornarendszert, az elektromos vezetékeket stb. A rendezvények alatt törekszünk arra, hogy a nagy tömeg és az építkezés, illetve a fesztivál alatt bejáró járművek minél kisebb mértékben terheljék a talajt. Ennek érdekében a főbb közlekedési útvonalakat különböző technikákkal (acélúttal, illetve műanyagfedéssel) lefedjük.

Hogyan kezelik azt a rengeteg szemetet, amit az emberek összegyűjtenek a fesztiválok alatt?

Természetesen a szemétképződés az egyik legnagyobb probléma a fesztivál ideje alatt, de ezen egy több száz fős takarító személyzettel úrrá tudunk lenni. Egyrészt az FKF Rt. takarítógép-parkját és embereit alkalmazzuk, másrészt saját takarítószemélyzet végzi a kézi takarítást, illetve a vendéglátósok a saját területeik tisztántartásáért felelősek. A szemétszedésnél fontos, hogy a képződött hulladékot szelektíven gyűjtjük, és egy megállapodás keretében a felhasználható hulladékot olyan helyre szállíttatjuk, ahol azt újrahasznosítják. Emellett megannyi akció van minden évben, ami a szemét szelektív összegyűjtésére buzdítja a látogatókat. Megemlíteném még az önkéntes programot, ami azt jelenti, hogy a szervezett szakképzett munkaerő mellett egy ellenőrzött, koordinált rendszerben önkéntesek is reszt vesznek a hulladék szelektíven gyűjtésében.

Mennyivel drágább egy zöld fesztivál?

Kellő elkötelezettséggel és jól szervezett munkával a vállalható határokon belül tartható egy zöld fesztivál költsége, de természetesen így többe kerül, mint ha nem törődnénk ezzel. Időnként környezetvédelmi pályázati forrásokkal csökkenthető ennek a költsége.

 

Milyen hatással van a zaj a környezetre, mit tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék a zajszintet?

Kiemelt kérdés a fesztivál zajszintjének csökkentése, és ez többször is nagy nyilvánosságot kapott. Azt tudni kell, hogy a Sziget alatt van egy nappali, reggeltől este 11-ig és egy esti, tehát 11-től reggelig tartó időszak – mindkét időszakban meghatározott zajszint engedélyezett, amit mi teljes mértékben igyekszünk betartani. Tesszük ezt egyrészt úgy, hogy este 11 után nincsenek szabadtéri koncertek, a programokat onnantól zajszigetelt falú sátorban folytatjuk. A sátrak tájolását, a hangfalak irányát is úgy állítjuk be, hogy azok ne a lakott területek felé szóljanak, és a nagyobb sátrak bejáratához egy-egy hangterelő falat emelünk, ami további zajkibocsátás-csökkenést eredményez.

A fesztivál ideje alatt folyamatosan mérjük a zajterhelést a környező lakott területeken, és ahol a határérték-közeli eredményt, esetleg túllépést mérünk, azonnal intézkedünk, hogy az adott terület felé szóló programhelyszínt lehalkítsák. A túllépés ilyen esetben a meteorológiai viszonyok miatt fordulhat elő, hiszen eleve használunk minden zenei helyszínen egy úgynevezett hanglimitert, amit a Sziget előtti „hangbejáráson” beállítunk a megengedett szintre. Ezt pusztán emberi beavatkozással nem lehet túllépni, tehát a buli hevében a koncert hangmérnöke hiába tolja feljebb a hangerőt, azt a limiter nem engedi. Ennek ellenére folyamatosan mérünk és üzemeltetünk egy úgynevezett zöldszámot is, ahol a környék lakói jelezhetik, ha zavaró hanghatást észlelnek. Jellemzően azonban a kerületek saját zaja, a tömegközlekedés vagy egy-egy helyi kerthelyiség jelentősen nagyobb zajhatást jelent, mint a fesztivál.

Mik a visszajelzések a lakosok, illetve a hatóságok felől a helyreállítást illetően?

A helyi lakosok egyre kevésbé panaszkodnak a fesztiválra, sőt, úgy érezzük, a többség fölismerte a rendezvények turisztikai, kulturális és gazdasági jelentőségét, és már büszkék is arra, hogy itt van a közelükben a fesztivál. A fesztivál végén, a bontás után nagy erőkkel beindul a takarítás, majd a terület teljes rehabilitációja, és ha kedvező az időjárás, akkor kb. egy hónappal a Sziget után már semmi jele annak, hogy Európa legjobb nagyfesztiválját tartottuk meg nemrég ezen a helyen.

 

Elégedettek-e a jelenlegi környezetvédelmi teljesítménnyel? Van még hova fejlődni ezen a téren?

Természetesen fejlődni mindig lehet, de tiszta lelkiismerettel állíthatjuk, hogy példaértékű a környezetvédelmi aktivitásunk. Amikor 12-14 évvel ezelőtt elkezdtük, akkor pedig szinte egyedülálló volt. Talán az sem véletlen, hogy a rendezvényeink több ízben kaptak kiváló minősítést a különböző szakmai értékeléseken, illetve hogy a Sziget és a Balaton Sound is elnyerte a ZÖLD FESZTIVÁL-díjat néhány éve.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el