Gyümölcsös sütit villámgyorsan!
Ezeket a recepteket nemcsak az eredményükért szeretem, hanem azért is, mert könnyen megjegyezhetőek, nem igényelnek különösebb felszerelést, és egyszerűen elronthatatlanok. Jellegzetességüket a felhasznált gyümölcs adja: szinte bármilyen gyümölcs ízét kiemeli, így télen-nyáron fogyasztható, megunhatatlan édességet készíthetünk. Egészen más egy őszi szedres, téli almás vagy nyár eleji epres változat, mint a most kipróbálható szilvás vagy barackos variációk. A legjobb, ha vegyesen használod a gyümölcsöket!
Mindkét sütemény finom önmagában, melegen és hidegen is, de még mesésebbek vaníliafagylalttal, tejszínnel, gyümölcs- vagy karamellaöntettel tálalva.
Az eredeti gyümölcspudding
Ezt a receptet Jamie Olivertől tanultam először, aki nem nevezte nevén.
Ám, ahogy egyre inkább elmerültem a brit szakácsművészet rejtelmeiben, kiderült, hogy ez az egyszerű sütemény valójában a számunkra ködös és rejtélyes brit „puddingbirodalom” egyik tagja. Valójában nem más, mint egy piskótához hasonló könnyű desszert.
Hozzávalók
½-1 kg szükség szerint hámozott, magozott gyümölcs
130 g vaj/margarin
130 g cukor
2 tojás
130 g liszt
1 kávéskanál sütőpor (sokszor kifelejtem, és nem hiányzik)
Elkészítés:
Gyújtsd be a sütőt 180 C-ra. Az eredeti recept kevés cukorral előpárolja a gyümölcsöket, de tapasztalataim szerint elég csak kimagozni és nagyobb darabokra vágni, ha kell, és egy kivajazott, magasabb falú tepsibe vagy sütőtálba tenni. A puha vajat/margarint keverd habosra a cukorral, üsd bele a tojásokat és jól keverd el, majd fokozatosan add hozzá a sütőporral elkevert lisztet. A krém-állagú tésztát kanalazd rá a gyümölcsre – természetes, hogy maradnak hézagok, sülés közben a tésztaszigetek össze fognak nőni.
Fél óra alatt elkészül a sütemény. Akkor jó, ha aranybarna a teteje, és kiállja a „tűpróbát”.
Klafuti (clafoutis) gyümölccsel
A klafuti egy hagyományos francia desszert, mely eredetileg meggyel készült. A hagyományőrző franciák természetesen más friss gyümölccsel is elkészítik, de akkor már flognarde a neve. A sütemény állaga félúton van a piskóta és a palacsinta között, és egyesíti magában mindkét édesség előnyeit. Panni barátnőm vette elő ezt a receptet egy álmos reggelen, amikor azon töprengtünk, hogyan éljük fel a hűtőszekrényben található maradékokat.
Hozzávalók:
½ kg szükség szerint hámozott, magozott gyümölcs
80 g vaj
150 g rétesliszt
80 g cukor
3 tojás
2 dl zsíros tej
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Gyújtsd be a sütőt 200 C-ra. Vajazz ki egy magas falú, kb 24 cm átmérőjű tortaformát vagy sütőtálat, és terítsd el rajta a gyümölcsöt. A tojásokat keverd ki a cukorral, add hozzá az olvasztott vajat, a tejet, a citromhéjat és –levet, majd fokozatosan a lisztet is. Amikor simává válik a tészta, öntsd az előkészített gyümölcsökre, és told a sütőbe 25-30 percre. Ez idő alatt szépen meg fog emelkedni a sütemény.
Ne süsd túl: a klafuti akkor jó, ha a széle keményre sül, a közepe viszont kicsit ragacsos marad.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!