Fájdalommentes „egészség-szervíz” ultrahanggal

2012. 06. 22.
Szerző: Szimpatika
Természetes, hogy az autónkat néhány évente szervízbe visszük akkor is, ha nincs nagy baja. Vajon az miért nem természetes, hogy ugyanilyen megfontolásból mi magunk is részt vegyünk évente egy „egészség-szervízen”? A korán felismert betegségek sokkal kedvezőbb kilátásokkal bírnak, mint a későn diagnosztizáltak. A korai diagnózisok felállításának pedig az egyik legkényelmesebb, gyors eszköze az ultrahang – hangsúlyozza dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang specialistája.

Az ultrahang (UH)-vizsgálat teljesen fájdalom- és kockázatmentes eljárás, amely nagyon pontos információt ad, és szükség esetén korlátlanul ismételhető. Az egyetlen apró kellemetlenség lehet, hogy a hasi UH-ra éhgyomorral és lehetőleg telt hólyaggal kell érkezni, ezenkívül semmiféle negatívummal nem jár a módszer. A zselés anyaggal bekent vizsgálófejet a vizsgálandó szerv fölé illesztik, miközben a fej ultrahangokat bocsát ki és felfogja a szervek által visszavert hangokat. Ezeket a hangokat végül egy számítógép alakítja látható képpé.

Azt a vizsgálatot érdemes évente kiegészíteni egy teljes laborvizsgálattal, egy mellkasröntgennel, egy szemészeti, egy melanoma-, egy fogászati és egy ortopédszűréssel, így nagyjából teljes képet kaphatunk az egészségi állapotunkról. Az általános hasi ultrahang-vizsgálaton kívül nőknek egy emlő-, férfiaknak prosztata-szűrés ajánlott, magas vérnyomás-betegséggel élőknek pedig fontos elváltozásokra hívhatja fel a figyelmét a nyaki-ultrahang vizsgálat. Abban az esetben is érdemes időt fordítani magunkra, hogy aktuálisan semmiféle problémánk nincs. Hiszen az éves szakorvosi ellenőrzéseknek éppen az a céljuk, hogy akár már tünetmentesség esetén is felfedezzék az esetleges rendellenes folyamatokat, vagy megnyugtassanak: valóban minden rendben van velünk.

 

Ultrahanggal a folyamatok is megfigyelhetők

 

Dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang specialistája szerint nem az az igazi gond, ha valakinél kialakul egy daganat, hanem ha későn veszik észre. A daganat keletkezésének folyamatában ugyanis az első lépés csupán egyetlen sejt „megbolondulása”. Mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, minimum 5 év telik el a rosszindulatúságtól függően. Ha kevésbé rosszindulatú elváltozásról van szó, ez az időtartam hosszabb is lehet. Vagyis egy 3-4 milliméteres, még nem tapintható daganatot egy ultrahang-vizsgálattal 2-3 évvel korábban észre lehet venni, mint egy már tapintható, 1 centis elváltozást. Ez pedig természetesen jelentősen befolyásolja a kezelést és ezzel összefüggésben az életminőséget.

Tehát mindenképpen érdemes évente egyszer egy kicsit több időt szánni magunkra, az öngondoskodásba fektetett energia később bőségesen megtérül.

 

Kiemelt kockázattal még fontosabb a szűrés

 

Az éves „egészség-szervízt” mindenkinek érdemes elvégeztetnie, van azonban néhány olyan rizikófaktor, amely feltétlenül szükségessé teszi az UH-os nyomonkövetést.

–  Magas vérnyomással élőknél elengedhetetlen a rendszeres nyakiér-UH, és így érdemes ellenőrzést végezni, ha magas a koleszterinszint.

–  Ha a felmenők közt előfordult emlődaganat, 30-35 felett évi egy vizsgálat idejében feltárhatja a kóros folyamatot, vagy éppen megnyugtathat.

–  Ízületi UH-vizsgálatot olyan jellegű baleset után érdemes végeztetni, amikor a röntgen vagy a CT nem mutat ki törést. Ugyanis ezek a képalkotó eljárások csak a csontokat tudják vizsgálni, a lágy részeket nem. Vagyis egy esetleges szalagszakadás csak UH-gal fedezhető fel. Ennek jelentősége abban áll, hogy szalagszakadás után 6 hétig ajánlott a rögzítés, míg enélkül csupán 1 hétig van fent a rögzítőkötés.

 

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!