Vérnyomáscsökkentő sajt
Az Európai Unió lakói közül minden harmadik-negyedik felnőttnek emelkedett a vérnyomása és ez a szív-és érrendszeri betegségek, különösen az agyi katasztrófa egyik legnagyobb kockázati tényezője. Sokan igyekeznek a tabletták helyett természetes gyógyszereket szedni, és most kiderült, ezek közé sorolható a Grana Padano sajt is.
A magas vérnyomást kutatók szervezetének (ESH) Londonban megrendezett európai kongresszusán nagy feltűnést keltett Giuseppe Crippa professzor és munkatársainak előadása, akik a híres olasz parmezán sajt, a Grana Padano vérnyomáscsökkentő hatásáról végzett tanulmányukat ismertették.
A csaknem ezer éve készített sajtnak erre a hatására még soha nem figyeltek fel. A sajtfélét a cisztercita szerzetesek kezdték készíteni. A kizárólag a Pianura Padana völgyben előállított tejterméket akár három éven keresztül érlelik és így fogyasztják.
Crippa professzor és csapata viszont azt figyelte meg, hogy a magas vérnyomást hatásosan csökkentő készítmény a 9-12 hónapig érlelt változat.
Az olasz orvosok 29 magas vérnyomásban szenvedő, de a gyári gyógyszereket visszautasító beteget vizsgáltak. A betegek két hónapon keresztül egyébként változatlan étkezésüket napi három deka Padano sajttal is kiegészítették. Volt még 16 hasonlóan emelkedett vérnyomású beteg is, akik ugyancsak nem szedtek tablettát, de sajtot sem kaptak – ez volt a kontrollcsoport.
Mindkét csoport tagjainak vérnyomását nemcsak a rendelőben mérték meg, hanem a kezelés előtt és annak végén 24-órás automata vérnyomásmérés is történt. A sajt hatására a vérnyomás első, szisztolés értéke átlag nyolc higanymilliméterrel lett kevesebb, a diasztolés, a "per" érték pedig átlagosan hat higanymilliméterrel csökkent, a kontrollcsoport tagjaiéhoz képest.
A kutatók szerint a Padano sajtban speciális tripeptid található, melynek hasonló vérnyomáscsökkentő hatása van, mint az angol nevéből alkotott betűszóval ACE-gátlónak nevezett tablettának.
A vitában elhangzott, hogy ilyen tripeptidek svéd- és holland joghurtfélékben is léteznek, de a legnagyobb mennyiségben a gyógyhatású anyagok az olasz sajtban fordulnak elő.
forrás:MTI
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Kortársaiknál egészségesebben élnek a daganaton átesettek
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!