Mi van a tejben? A leggyakrabban felmerülő kérdések

2012. 05. 09.
Szerző: Szimpatika
Nem minden tej, ami annak látszik; vannak úgynevezett tejimitátumok, amelyek jellemzően növényi eredetű összetevőket (pl. növényi zsír, szójatej), valamint tejipari melléktermékeket (savót, permeátumot) tartalmaznak. Ha a csomagoláson tej helyett „Reggeli ital”, tejföl helyett „Frissföl” vagy „Finomföl”, vagy sajt helyett „Pizzafeltét” szerepel, biztosak lehetünk benne, hogy imitátumról van szó.

Az imitátumok biológiai értéke nem azonos az állati eredetű tejtermékekével. Az alapanyagokból adódó minőségi és tápértékbeli különbségek ellenére fogyasztásuknak minden esetben biztonságosnak kell lennie.

Tudja, miből áll a tej?

 

A tej összetétele nagyban függ attól, hogy milyen állattól származik.  A hazánkban termelt tejek nagyobb része tehenektől, kisebb része juhoktól és kecskéktől származik.

A tej fő alkotórésze a víz, amely tartalmaz tejcukrot, ásványi anyagokat és vitaminokat. A tejben található ugyanakkor tejzsír, zsíroldható vitaminok (A-vitamin, ß-karotin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin), különböző zsírsavak, valamint tejfehérjék.

 

Tartalmazhatnak-e adalékanyagokat a tejtermékek?

 

A tejtermékek tejből és annak melléktermékeiből (író, savó) álló alapanyagokból savanyítással, vagy savanyítás nélkül készülnek. A gyártók felhasználhatnak adalékanyagokat, de csupán azokat, melyeket a jogszabály is engedélyez. Ezek jelölésére alkalmazzák az E-számokat, melyek csak meghatározott termékekben és csak megengedett mennyiségben lehetnek az élelmiszerekben. Egy szabályosan előállított termék átlagos mennyiségű fogyasztás esetén egészségre ártalmas mennyiségű adalékanyagot nem tartalmazhat.

 

Tudja, hogyan tartósítják a tejtermékeket?

 

A tej- és tejtermékek tartósítási módszere a hűtés és a hőkezelés. Hűtéssel lassítható a romlást okozó mikrobák elszaporodása, míg pusztulásuk a tej hőkezelésével érhető el.

 

A gyártás során a hőkezelés több formáját használják. A tejet, tejszínt, illetve a tejterméket hevítik, de ez nem éri el a 100 °C-ot. Az ultramagas hőmérsékleten, 136 °C és 142 °C között 2-6 másodpercig hőkezelik a tejtermékeket. Nagyon magas hőmérsékleten (ESL-hőkezelés) legfeljebb 134 °C-on, legalább 0,1 másodpercig hőkezelik a tejet, a tejszínt, illetve a tejterméket, ezeket a termékeket hűtve kell tárolni. A hőkezelésnek köszönhetően a termékekben esetlegesen található, betegségeket okozó mikrobák elpusztulnak.

 

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a homogénezett tej?

 

A gyomor-bél panaszokban szenvedők jobban tudják hasznosítani a homogénezett tejet, ezért a tejiparban a homogénezés során a tej vagy a tejszín zsírgolyócskáit fizikai úton felaprítják. A homogénezés nemcsak a tejzsírgolyócskák méretét csökkenti, hanem a fehérjemolekulákét is, ami a fehérjéket is könnyebben emészthetővé teszi.

forrás: Táplálékozási Akadémia

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!