Sokak szerint 2012-ben valóban bekövetkezik a világvége

Szerző: Szimpatika
A világ lakosságának 14%-a azt feltételezi, hogy még élete során eljön a világvég, sőt 10%-nyian hisznek a maják naptárában, amely szerint 2012 vége elhozza az apokalipszist. Az emberek 8%-a már kifejezetten idegességet vagy félelmet érez amiatt, hogy rövidesen eljön a világvége.

A magyarok várakozásai szinte azonosak az átlaggal: 14% véli úgy, hogy még élete folyamán bekövetkezik a világvége, 12% elfogadja a  maják idei évre vonatkozó prognózisát, s 8% erősen aggódik is a prófécia megvalósulása miatt – ezek a legfontosabb megállapításai annak a nemzetközi felmérésnek, amelyet az Ipsos a Reuters megbízásából 21 országban több mint 16 ezer felnőtt megkérdezésével készített.

Minden hetedik (14%) válaszadó egyetért azzal az állítással, amely szerint “még életemben bekövetkezik a világvége”  – 4% nagyon, 10% valamelyest – míg a többiek (86%) – 66% nagyon, 19% valamelyest – elutasítják ezt.  A leginkább fatalisták a törökök (22%), az amerikaiak (22%) és a dél-afrikaiak (21%), míg a franciáknál csupán 6%, a belgáknál 7%, a briteknél 8% hiszi, hogy halála előtt eljön az Armageddon.

A felmérésben szereplő országok minden tizedik (10%) válaszadója gondolja  azt – 2% nagyon, 8% valamelyest –, hogy igaz a maja naptár állítása, amely 2012-re prognosztizálja a világvégét. A globális vélekedés (90%) azonban – 73% nagyon, 16% valamelyest – ellentétes ezzel a próféciával. A kínaiak hisznek leginkább az idei világvégben (20%), őket 13-13%-kal a törökök, az oroszok, a mexikóiak, a dél-koreaiak és a japánok követik a rangsorban. A németek és az indonézek (4%), a britek, a dél-afrikaiak és az olaszok (7%) kevésbé gondolják, hogy 2012 az utolsó év…

 

A hit hasonló arányban (8%) – 2% nagyon, 6% valamelyest – fordul félelembe, merthogy ennyien állították, rettegnek attól, hogy 2012-ben eljön a világvége. A legtöbben (92%) – 80% nagyon, 12% valamelyest - nem hisznek ebben. Az oroszok (14%) aggódnak a leginkább, őket a lengyelek (13%), a kínaiak (12%), a törökök (11%) és a japánok (11%) követik a listán. A britek (4%), valamint a németek, az ausztrálok és a kanadaiak (5%) a legoptimistábbak e téren.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!