Lehet, hogy ön is cukorbeteg?

Szerző: Szimpatika
A fiatal cukorbetegek közül sokan nem tudnak a betegségéről. Tegyen róla, hogy ön ne legyen közöttük. Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét. Ha a vizsgálat magasabb értéket mutat az átlagosnál, még nem feltétlenül cukorbeteg, de változtatnia kell életmódján. Megfelelő étrenddel, rendszeres testmozgással megelőzhető a súlyos betegség, ami - ha nem kezelik - szívtrombózist, agyérgörcsöt, vakságot, veseproblémát és idegkárosodást okozhat.

A nem inzulinfüggő, más néven 2. típusú diabétesz (cukorbetegség) rendszerint felnőttkorban támad. Átlagosan hét év is eltelhet, mire panaszokat okoz. Ezért fontos, hogy időben felfedezze és megelőzze a bajt.

Honnan tudhatja, hogy veszélyeztetett?


Befolyásoló tényezők: az életkor, a családi kórtörténet, de mindenekelőtt a túlsúly.
45 év fölött ajánlatos a vércukorszintet legalább három évenként ellenőrizni. Ha pedig jelentős a túlsúlya, gyakrabban vizsgáltassa meg magát.


Miért kockázatos a túlsúly?


A vérben lévő zsírtöbblet megakadályozza az inzulint, hogy a glukózt a sejtekbe szállítsa. Képzelje el a sejteket: mintha a szélein kapuk lennének. Ha a sejtek tele vannak zsírral, a glukóz nem tud a kapukhoz jutni.

Mik a korai tünetek?


A cukorbetegségnek kevés markáns tünete van, emiatt sokszor későn ismerik fel. A legáltalánosabb jelzés a fokozott szomjúságérzés és a vizelet gyakori ürítése. Nehéz azonban meghatározni, hogy mi számít túlzottnak vagy gyakorinak. Ezért inkább a korábbihoz képest megváltozott szokásai kelthetik fel a figyelmét. Különös, hogy míg a súlygyarapodás az egyik legfontosabb kockázati tényező, a súlyveszteség a betegség egyik tünete lehet.

Miért válthat ki a terhesség cukorbetegséget?


A nők mintegy 4 százalékánál a megváltozott hormonok hatnak az inzulinra és magas vércukorszintet idéznek elő. A kezelés hiánya szülési problémákat, magzati tüdő károsodást, szív- és végtagfejlődési rendellenességet okozhat. Bár a vércukorszint a szülés után többnyire helyreáll, a terhességük alatt magas vércukorszintű nők 50 százaléka élete későbbi szakaszában 2. típusú diabéteszes lesz.

Minden terhességkor gyanakodjunk cukorbetegségre?


A 25 év alatti és normális súlyúak a fentiek alapján általában nem tartoznak a veszélyeztettek közé, nem kell aggódniuk. Ha mégis oda tartozna, vagy a rutin vizeletvizsgálata magas vércukorszintet mutat, az orvos vérvizsgálatot rendelhet el a terhesség 24. és 28. hete között.

Mit tegyen, ha a vércukor szintje határértéken van?


Étrendje tartalmazzon sok rostanyagot és minél kevesebb zsírt. Legalább háromszor egy héten végezzen testgyakorlatokat. Igyekezzen tartani a súlyát. Évente ellenőrizze a szintet.

forrás: Mayo Clinic

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!