A vakbélgyulladás tünetei, okai és kezelése

A vakbélgyulladás vagy appendicitis a vakbél féregnyúlványának a gyulladását jelenti. Nagyon súlyos probléma, amely a megfelelő kezelés hiányában akár halálos következményekkel is járhat. Ezért amennyiben a vakbélgyulladás tüneteit tapasztalja magán, hívjon mentőt, mert fontos, hogy mihamarabb kórházi ellátásban részesülhessen! Jelen cikkben azonban nemcsak a tünetekről lesz szó, hanem alaposabban körüljárjuk a betegséget, illetve annak kezelését is.

Mi az a vakbélgyulladás?

A vakbél a vastagbél egyik szakasza. Részét képezi a féregnyúlvány (appendix vermiformis), amely lényegében egy, a vakbélről leágazó rövid „zsákutca”.

A vakbélgyulladás során ez a féregnyúlvány gyullad be. A gyulladás a féregnyúlvány kilyukadásával járhat (perforáció), amely következtében a béltartalom a hasüregbe juthat, ami viszont a hashártya életveszélyes gyulladásához is vezethet. A vakbélgyulladás során ezért lehetőleg meg kell előzni a vakbél perforációját. A betegséget vakbélműtéttel szokták kezelni, bár néhány kutatás alapján a szimpla antibiotikumos kezelés is ígéretesnek tűnik.

Fontos megjegyezni, hogy a vakbélgyulladás egy pontatlan, köznyelvi kifejezés, mivel nem a vakbél egésze gyullad be, hanem csak a féregnyúlvány. A pontos orvosi szakkifejezés a heveny féregnyúlvány-gyulladás.

Gyakori probléma

A vakbélgyulladás a 10-30 éves életkorban a leggyakoribb, és az emberek közel 10%-át érinti élete során. Így ez a leggyakoribb, sürgős műtétet igénylő betegség, amely Magyarországon évente körülbelül tízezer műtéti beavatkozást tesz szükségessé.

A vakbélgyulladás tünetei, a vakbélgyulladás jelei

A vakbélgyulladás tünetei sajnos nem egyértelműek. Sok esetben átfednek más betegségek tüneteivel, így a diagnózis felállítása problémát tud okozni. A vakbélgyulladás jelei közül az alábbiak a leggyakoribbak:

  • Fájdalom
  • Rossz közérzet
  • Hányinger
  • Hányás
  • Étvágytalanság
  • Székrekedés (inkább felnőtteknél)
  • Hasmenés (inkább gyerekeknél)
  • Láz, hidegrázás (a betegség előrehaladott szakaszában)Kemény has (a betegség előrehaladott szakaszában, perforációra, illetve hashártyagyulladásra utal

A vakbélgyulladás hol fáj?

A fájdalom általában a köldök, illetve a gyomorszáj tájékán jelentkezik, kezdetben nem állandó jelleggel. Ez a hasi fájdalom gyorsan súlyosbodik, néhány óra leforgása alatt a has jobb alsó részére vándorol, majd folyamatossá és erőssé válik, miközben a fájó terület nyomásra érzékeny.

Az alhasi fájdalom a jobb oldali csípőlapát csúcsa felé sugárzik ki (McBurney pont). Fontos viszont megjegyezni, hogy várandósoknál a féregnyúlvány elmozdulása miatt máshol is jelentkezhet a fájdalom.

Mivel a vakbélgyulladás komoly következményekkel járhat, vakbélgyulladás gyanúja esetén minél hamarabb forduljunk orvoshoz!

Vakbélgyulladás tünetei gyerekeknél

A vakbélgyulladás gyerekeknél is előfordul. Sok esetben felső légúti, illetve emésztőrendszeri megbetegedések vezetnek vakbélgyulladáshoz. Gyakori tünetek a hányás, hányinger és a hasmenés. Emellett előfordul, hogy a gyulladt vakbél csupán nagyon enyhe, alig észrevehető tünetekkel jelentkezik.

A fájdalom ilyenkor alig érezhető, és a gyulladás nem jár magas lázzal, csak hőemelkedéssel. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy esetleg nemcsak sima gyomorrontás, hanem vakbélgyulladás állhat a tünetek mögött, egyeztessünk a gyermek háziorvosával!

A vakbélgyulladás tünetei lejegyzetelve orvos által. (Forrás: freepik.com)

A vakbélgyulladás okai

A vakbélgyulladás általában a féregnyúlvány elzáródásával indul, ami mögött számos ok állhat:

  • Bélsárkő, székletrög: kemény székletdarab
  • Idegentest, például mag vagy csontdarab
  • Daganat
  • Besűrűsödött nyák
  • A nyirokszövet megduzzadása (főleg fiatalokban)

De egyéb okok is előfordulnak:

  • Hasmenéssel járó fertőzés (kisgyerekeknél)
  • Felső légúti fertőzés (kisgyerekeknél)
  • A szomszédos szervek gyulladása
  • Ezekben az esetekben általában a véráramon vagy a nyirokkeringésen keresztül jutnak a kórokozók a féregnyúlványba, majd ott okoznak további gyulladást.

A vakbélgyulladás diagnosztikája

A vakbélgyulladás azonosítása még rutinos orvosok számára sem könnyű. A tünetek mögött ugyanis más problémák is állhatnak. A diagnosztizáció során az orvos a kórelőzményekre, a tapintási eredményekre, illetve további vizsgálatok eredményeire hagyatkozik.

Szükség lehet laborvizsgálatokra (vörösvértest süllyedés, vizelet laboratóriumi vizsgálatok), nőgyógyászati-, illetve végbélből történő vizsgálatokra, valamint képalkotó eljárások (hasi ultrahang) használatára is.

Ezzel együtt még a fenti eljárásokkal sem biztos, hogy lehetséges a pontos diagnózis felállítása. Mivel a vakbélgyulladás veszélyes, ezért ilyenkor a sebész a biztonság kedvéért a műtét mellett dönt.

A vakbélgyulladás kezelése

A vakbélgyulladás kezelése általában antibiotikumos kezeléssel kiegészített vakbélműtéttel történik. A műtét során eltávolítják a vakbél féregnyúlványát, majd szükség esetén drénnel vezetik ki a gennyet.

Ígéretesnek tűnik a csak antibiotikumos kezelés is

A féregjárat eltávolítása mellett opció a csupán antibiotikumos kezelés is. Ezzel kapcsolatban 2010-ben készítettek egy metaanalízist. Dileep N. Lobo, a Nottinghami Egyetem sebészprofesszora munkatársaival az egyik legolvasottabb orvosi szakfolyóirat, a British Medical Journal (BMJ) legújabb számában közölte vizsgálatának eredményeit.

A kutatók négy kutatás adatait egyesítették és összesítve értékelték. Kilencszáz felnőtt beteg került a statisztikai elemzésbe, akiket szövődménymentes vakbélgyulladás miatt vettek fel kórházba.

Véletlenszerű választás során 470 antibiotikus kezelésben részesült, míg 430-nak késlekedés nélkül, műtéti úton eltávolították a vakbelét.

Az antibiotikumot először intravénás injekció formájában adták, aztán a kezelést tabletta szedésével folytatták. Az angol orvosok azért javasolják az antibiotikumok adását, mert tapasztalatok szerint a vakbélgyulladás gyanúja miatt felvett betegeknek csak egy ötöde igényel tényleges operációt.

Az antibiotikus kezelés egy év során 63 százalékban sikeres volt és 31 százalékban észleltek szövődményeket. A sebészethez képest 39 százalékban ritkábban fordultak elő szövődmények.

A kritikusok szerint viszont a baktériumok kiszámíthatatlanul rezisztensek a gyógyszerekre.  A kétféle kezelés egyformán egy-három napos kórházi ellátást igényelt, de műtét után nem kell a folyamat kiújulásától tartani. (Forrás: MTI).

A műtét, illetve kezelés után helyre kell állítani a bélflórát

A műtét mellé antibiotikumot is felírnak a betegnek, hogy biztosan megszűnjön a gyulladás. Az antibiotikumok azonban a bélflóra „jó” baktériumait is kiirtják, amelyeket utólag pótolni kell probiotikumokkal. Ez pedig a különféle élelmiszerek (savanyúságok, joghurt) fogyasztása mellett különféle készítményekkel a legegyszerűbb.

Szeretném megtekinteni a Szimpatika kínálatában kapható probiotikumokat!

Gyakori kérdések

Mi az appendix jelentése?

Az appendix (vermiformis) féregnyúlványt jelent.

Mi az appendicitis jelentése?

Az appendicitis a féregnyúlvány gyulladását jelenti.

A vakbél melyik oldalon van?

A has jobb oldalán található.

A vakbélgyulladás melyik oldalon fáj?

Tipikusan az alhas jobb oldalán, de lehet diffúz fájdalom is.

Mennyi a vakbélgyulladás lefolyási ideje?

A vakbélgyulladás tünetei gyorsan, általában egy napon belül jelentkeznek. Megfelelő kezelés hiányában néhány napon belül is súlyos komplikációk léphetnek fel, ezért minél hamarabb fel kell keresni orvost!

 

Borítókép: freepik.com

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!