Sacher-torta – egy titokzatos édesség

2012. 04. 20.
Szerző: Aggod Zsuzsa
Az eredeti Sacher-torta receptje hétpecsétes titok. Bécs egyik kulináris jelképe a Sacher-torta: állítólag csak azért nem Metternich-tortaként emlegetjük (és imádjuk), mert a Metternich-palotában kuktáskodó, és egy fontos vacsorán a betegeskedő főszakács helyébe lépő, az első tortát improvizáló 16 éves Franz soha nem adta ki az igazi recept titkát.

 

Jól tette, hiszen fia 1876-ban már luxusszállodát építtetett a bécsi Opera szomszédságában, és a család mind a mai napig kamatoztatja a jól titkolt tortareceptből származó előnyöket: az interneten keresztül a világ bármely pontján megrendelhető az „eredeti” Sacher. Nekem, aki összerázkódom a "torta" szó hallatán, mert valami vajas-krémes gejl dolog úszik be a képbe, egyetlen kedvencem ebben a műfajban a Sacher.

Az eredeti - szigorúan cukor nélküli habbal

 

Az eredetiről annyit tudni, hogy félbevágott és sárgabaracklekvárral megtöltött csokis piskóta az alapja, a teteje és az oldala csokoládémázzal van megkenve – maga a gyönyörűség. A bécsiek kicsit száraznak találják, ezért cukor nélküli(!) tejszínhabbal fogyasztják, és természetesen Wiener melange-ot (bécsi tejeskávét) szürcsölgetnek mellé a Sacher Kávéházban. Leopold von Sacher-Masoch kikísérletezett egy feketeribizlis-marcipános változatot, az is nagyon izgalmas lehet. Bár biztos utolérhetetlenül finom az eredeti – nem volt hozzá szerencsém – tökéletesen boldog vagyok az általam készített silány utánzattal is.

 


Hozzávalók

A tésztához:

15 dkg szobahőmérsékletű vaj

20 dkg porcukor

6 tojás

15 dkg finom étcsokoládé

2 evőkanál (holland) kakaópor

2 teáskanál vanília esszencia vagy fél vaníliarúd kikapart belseje

10 dkg liszt

 

A töltelékhez és mázhoz:

20 dkg étcsokoládé

1 kiskanál vaj

 

A tálaláshoz:

cukor nélkül felvert tejszínhab

 

Elkészítés:

Egy 24 cm átmérőjű, csatos tortaformát kibéleltem sütőpapírral. A sütőt előmelegítettem 170 °C-ra. A vajat és a porcukorból 15 dkg-t habosra kevertem.

Alaposan a keverékbe dolgoztam a tojások sárgáját. Az étcsokit mikróban megolvasztottam és a kakaóporral és a vaníliával együtt a krémhez kevertem. Egy nagyobb tálban felvertem a tojásfehérjéket, közben hozzáadtam a maradék 5 dkg porcukrot, hogy keményebb legyen.

A csokoládés keveréket a tojáshab tetejére öntöttem, rászitáltam a lisztet, és gyengéden, de nagyon alaposan összeforgattam az egészet. A tésztát az előkészített formába öntöttem, és 45 percig sütöttem, míg a teteje ruganyos nem lett.

Most következik a titkos kedvencem, ami miatt nemcsak megenni, de elkészíteni is szeretem: nem kell virtuóz módon négy-öt vékony lapra szeletelni a kihűlt tortalapot, hisz valószínűleg Franz mester is csak kettőbe vágta, a hagyományos Sacher-torta legalábbis erről tanúskodik. Tehát vízszintesen félbevágtam a tortát, és bőségesen megkentem meglangyosított sárgabaracklekvárral. Összeragasztottam a két részt, és vékonyan meglekvároztam a torta tetejét. A mázhoz megolvasztottam mikróban a vajat és az étcsokoládét. A torta kihűlt tetejére ráöntöttem a csokoládémázat, és spatula segítségével beborítottam vele a torta teljes felszínét és oldalát.

 

Mi tagadás, rusztikusabb lett, mint az eredeti, de az íze ettől még finom.

 

Várd meg míg megszilárdul a máz, csak azután szeleteld a Sacher-tortádat!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!