A leghatásosabb növény cukorbetegség ellen
A vadon élő áfonya termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél. Az áfonya kivonatos formában gyógyszertárakban kapható.
Gyógyászati felhasználását tekintve egyik legsokoldalúbb növényünk az áfonya. Terméséből és leveléből egyaránt készíthető főzet, tea, sőt, akár még gyógyhatással bíró pálinka is.
• Krómtartalma miatt vércukorszint-csökkentő hatása van, erősíti a kapillárisok falát, javítja a látást. Fekete inzulinnak is hívják, mivel a levelében lévő myrtillin képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni, vagy akár megszüntetni.
• Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a hajlam.
• Kíválóan alkalmazható a farkasvakság kezelésére, mivel javítja a szem alkalmazkodó képességét a sötétben. Továbbá jótékonyan hat a szembevérzésre, a szemgyulladásra, az ér- és ideghártya-gyulladásra (korioretinisz), valamint a cukorbetegségből fakadó szemérrendszeri elváltozásokra.
• Az áfonyák festékanyaga antioxidáns hatású, ezáltal megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, mint a rák valamint a szív- és érrendszeri betegségek.
• Növeli a hajszálerek rugalmasságát.
• Javítja a vérkeringést.
• Szárított gyümölcsként használva megszünteti a hasmenést.
• A főzött áfonyapép kíválóan alkalmas a nedvedző sömör kezelésére.
• Jó hatással van a bélflórára, az emésztési zavarokra, a bélfertőzésekre és a bélgörcsökre.
• Használható még felső légúti megbetegedésekre, epe-húgykő-problémáknál, reuma, ekcéma, vérnyomásproblémák esetén.
• Baktériumölő hatással is rendelkezik.
• Terméséből "gyógypálinkát" is főznek, melyet szájüregi- és fogínygyulladás esetén fogyasztanak.
• Lassíthatja az öregedést, és segít megőrizni a szellemi frissességet.
Recept: Lazacszeletek áfonyával
Hozzávalók
1 dl tejszín
3 evőkanál fekete áfonya
3 evőkanál tormakrém
3 evőkanál finomra vágott kapor
6 szelet pirított lazac
1 lilahagyma
zöldsaláta
Elkészítése
A tejszínt összedolgozzuk az áfonyával, a tormakrémmel és a kaporral, majd a lazacszeletekre kenjük. A halszeleteket salátaágyra helyezzük, hagymakarikákkal körbe rakjuk, és kaporral megszórjuk. Pirított kenyérrel fogyasztjuk.
Forrás: www.bojtoles.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Mi van az otthoni porban, és miért számít ez?
- Hatalmas átalakuláson esik át a szervezetünk, kétszer is
- Háromdimenziós tervezéssel végeznek állkapocshelyreállító műtéteket
- Molnár Andrea: „Nem félek belevágni új dolgokba„
- A vicces szülőknek jobb a kapcsolatuk a gyermekükkel
- Vegyük fel a harcot a visszerekkel!
- Ezért hízunk, ha a tévé előtt eszünk
- Így segíthetünk gyermekünknek sikeresen visszatérni az iskolába
- Hogyan kerülhetjük el a vashiányt?
- Ultrafeldolgozott élelmiszerek - ezért ne fogyasszuk őket!
- Ferde, csámpás, aszimmetrikus? Teljesen rendben van!
- Minden nyolcadik magyar fülzúgással küzd
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!