Mit sportoljanak az asztmások?

2012. 03. 26.
Szerző: Szimpatika
A Kanadai Tüdő Szövetség felhívja a betegek figyelmét, hogy megfelelően beállított gyógykezelés mellett nem kell lemondaniuk a rendszeres testmozgásról. Asztma esetén az edzés csak akkor okozhat rohamot, ha a betegség nem megfelelően kontrollált. Jól beállított gyógykezelés mellett a mozgás jótékony hatású lehet.

A Kanadai Tüdő Szövetség jelmondata: „Asztmával is sportolhatsz!”, mely az egyesület elnökének elmondása alapján arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendszeres testmozgást még a fizikai terhelésre jelentkező asztmás panaszok esetén sem kell mellőzni.

Az edzés csak akkor okozhat rohamot, ha a betegség nem megfelelően kontrollált. Jól beállított gyógykezelés mellett a mozgás csakis jótékony hatású lehet, segítségével az általános fizikai edzettség mellett a tüdők állapota is javítható.

A Chest folyóiratban megjelent kutatásból az is kiderül, hogy a mozgás milyen előnyökkel jár az asztmás betegek számára: kevesebb asztmás tünet jelentkezik, aktívabb életet élhetnek, a testmozgás hatására a betegek hangulata javul, kevésbé feszültek, az életminőségük is javul.

Összességében tehát a betegek fittségi állapotával egyenes arányban javulnak asztmás panaszaik is. A kezelőorvossal egyeztetve minden beteg összeállíthatja a saját „asztma akciótervét”. Egy részletes leírást arról, mely tartalmazza az állandó gyógyszereket, azokat a tüneteket, amikre az adott gyógyszert szedni kell, valamint az asztmás roham során követendő teendőket. Beszéljük át a sportolásra vonatkozó javaslatokat! Orvosunk segítségünkre lehet a megfelelő sportág megválasztásában is.

Az asztmás gyermekek számára a tüdőgyógyász szakorvosok elsősorban az úszást ajánlják, azonban fontos, hogy ne legyen sok fertőtlenítőszer (klór) a vízben, mert az is nehézlégzést okozhat. Javasoltak az olyan sportok, melyek nem kívánnak sok futást – inkább statikus sportágak – pl. vívás, evezés, vitorlázás, asztalitenisz, de lehet magasugrás, távolugrás, kalapácsvetés, judo, súlyemelés is.

Forrás: allergiakozpont/orvostkeresek.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!