Újabb rendőrségi kampány az olaj, a hús és a gyógyszerek biztonságáért

2012. 03. 24.
Szerző: Szimpatika
Tiltott adalékokat tartalmazó élelmiszerek, illegális eredetű főzőolajak, a romlott sertéshúsok és a hamisított gyógyszerek. A közbiztonsági minisztérium legfrissebb közleménye szerint célzott kutatást indítanak azon bűnbandák ellen, amelyek beteg sertéseket vásárolnak fel, és nem friss húst juttatnak a piacra.

Büntetni fogja az eladókat, illetve az állatokat levágókat is a kínai rendőrség az év végig tartó új kampánya keretében – jelentette a kínai média.

Az "étkezőasztal biztonságáért" folytatott küzdelem egyik célpontja a klenbuterol nevű szer, amelynek zsírégető hatása következtében nő a sovány hús aránya a sertésben. Használatát az emberi szervezetre gyakorolt káros hatása miatt Kínában tiltják.

Az újrahasznált étolajjal való visszaélés ugyancsak országos gond Kínában, az elmúlt egy évben több mint száz olyan üzemre csaptak le, ahol a használt olaj feldolgozásával foglalkoztak, és mintegy 800 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

A bíróságok olyan iránymutatást kaptak, hogy az esetek súlyosságától függően a használt étolajjal visszaélőkre a legsúlyosabb büntetést is kiszabhatják.

A minisztériumi dokumentum szerint a gyógyszerek közül elsősorban a daganatos, a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni orvosságokat, valamint a vérkészítményeket fogják ellenőrizni. A cél a hamisított gyógyszerek gyártásának és forgalmazásának megakadályozása, különös tekintettel az internetes vagy hálózatokon keresztüli értékesítésre.

A tavalyi évtől kezdődően a rendőrség 5200 olyan ügyet tárt fel, amely egészségre veszélyes élelmiszerrel kapcsolatos, és több mint 6500 olyat, amely hamis gyógyszerekkel van összefüggésben. Hatvanezer tonna, újrahasznosíthatóvá tett étolajat foglaltak le, és közel 6 ezer tonna olyan sertéshúst, amely valójában nem volt emberi fogyasztásra alkalmas.

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!