A PCOS igenis kezelhető!

Szerző: Szimpatika
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin női betegség, a női meddőség hátterében az esetek 15 -20%-ban igazolható. Ez az állapot élethosszan elkísérheti a beteget, ezért egy életen keresztül kezelésre, orvosi követésre szorulhat. A PCOS-ben szenvedő nők gyermekvállalási esélyeiről a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet két szakértőjét, Dr. Csajbók Éva endokrinológust és Vági Zsolt dietetikust kérdeztük.

Dr. Csajbók Éva szerint a betegség pontos oka részben ismeretlen, bár több tényezővel, így például az inzulin-rezisztenciával és a túlsúllyal is összefüggésbe hozták. Az azonban tévhit, hogy minden PCOS-es páciens túlsúlyos, bár az esetek 60%-ban valóban elhízott páciensekkel találkoznak a szakemberek. Vannak normál testsúlyú PCOS-ben szenvedők betegek is, klinikai tüneteik túlsúlyos társaikéhoz hasonlítanak. Náluk feltételezhetően az agyi hormonális irányító folyamatok károsodása áll a háttérben.


A betegség diagnózisa akkor mondható ki, ha az alábbi három tünetből legalább kettő jelen van: 1. menstruációs zavar, 2. fokozott, férfias típusú szőrnövekedés klinikai és/vagy laboratóriumi jelei, 3. nőgyógyászati ultrahang vizsgálattal igazolt sok apró ciszta a petefészekben.

A kezelés elsősorban a tünetektől és azok súlyosságától, valamint részben a páciens igényeitől és társuló betegségeitől függ. A túlsúlyos pácienseknél az első és legfontosabb teendő az életmód megváltoztatása, a kalóriaszegény diéta szigorú megtartása, a rendszeres testmozgás, a testsúly szoros kontrollja. Már az induló testsúlyhoz képest 5%-os fogyás is jelentős javulást eredményezhet, csökken a vérben az inzulinszint, javul az inzulinrezisztencia. Indokolt esetben úgynevezett inzulin-érzékenyítő szert (pl. metformin) is alkalmazhatunk. A menstruációs zavart jól megválasztott fogamzásgátlóval kezelhetjük, meddőség esetén gyógyszeres kezeléssel is elérhető a peteérés. A kivizsgáláshoz és a kezelés mikéntjének eldöntéséhez mindenképpen érdemes endokrinológus segítségét kérni.

Vági Zsolttól megtudhattuk, hogy a PCOS-ben szenvedő nők javulási esélyeit a helyes életmód alapvetően javítja, s ez megfordítva is igaz, a rossz életviteli szokások mellett súlyosbodik a betegség. A legfontosabb lépés a komoly szövődmények kialakulásának megakadályozásához, annak felismerése, hogy a táplálkozás és a testmozgás az alapkezelés két legfontosabb pillérét jelentik. A tünetmentes állapot eléréséhez az inzulinrezisztenciát kell kezelni. Ez egy többtényezős feladat, ugyanis magában foglalja a magas és ingadozó inzulinszint elkerülését és a sejtek inzulinérzékenységének javítását. Ehhez a gyakorlatban egyrészt törekedni kell a megfelelő testtömeg elérésére és megtartására, másrészt kerülni kell minden olyan nyersanyagot, ami gyorsan és erélyesen emeli meg a vércukorszintet. Ide tartoznak a cukrok, finomított szénhidrátok és egyes gyümölcsök. Az étrend alapját a teljes értékű gabonák, zöldségek és gyümölcsök alkotják, melyet a testmozgás egészít ki. Mivel a PCOS komplex anyagcserezavar, ezért az összes tápanyag mennyiségére és arányára figyelni kell. A legújabb kutatások egyöntetűen állítják, hogy a legjobb esélyeket csak a megfelelő táplálkozással és testmozgással lehet elérni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!