Isten bikiniben

2012. 02. 05.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Korosztálya humoristaként ismerte meg, és ma már egyre többen tudják, hogy Bandó íróvá érett. Verseit óvodások és iskolások szavalják, tankönyvekben is olvashatók. Nemrégiben sok más könyve mellett megírta élete eddigi legfontosabb kötetét, a Sosemvolt Toscanát. Nagy Bandó Andrással 2012 januárjában beszélgettünk.

Meglepően sok minden érdekel: írtál gasztronómiai, hitről elmélkedő és haikukötetet is. Mindez miből fakad?

Egyszer élünk. Ezt az egy életet kell ki- és felhasználnunk mindenre, amire képessé váltunk. Számomra a világ egy nagy játszóház, ami elém kerül, azt kipróbálom. Eddigi játékaim voltak: versmondás, színjátszás, birkózás, atlétikai dobószámok, maratoni futás, matyó írás, karikatúra, gyorsportré, fotózás, fafaragás, de voltam hószobrász, és (ha jól emlékszem) humorista is. Mostanában verset és mesét írok, könyveimet tervezem, kiadom, illusztrálom és eladom. Tavaly fejeztem be első regényem második kötetét, a Vár rád Toscanát. Fejemben mintegy 15-20 könyv ötlete, alapja, épp csak ki kéne bontanom magamból.

A kétkötetes Toscana meglepte az olvasókat. Sokan nem is gondolták, hogy ennyi érzelem, empátia és orvosi tudomány mozgolódik benned. Azon ritka regények egyike, mely katartikus élményt ad, és korra, nemre való tekintet nélkül megríkatja az embereket. Honnan ez a fölkészültség?

Számomra Karinthy nemcsak példa, de követhető, követendő személyiség is: próza, vers, humor. Amíg humoristaként írtam, ugyanazt írtam, mint most, „komolyan”. Kimondom: az is komoly volt, de ez az igazi próbatétel. Próbája annak, hogy megtanultam-e írni. Hogy életem végéig megtanulok-e írni? Törekszem, mint bárki más, de a szövegek is „puding természetűek”: készen tapasztalható meg, „ehetők-e”. A „kész” munka sincs készen, de attól kezdve, hogy kötetben olvasható, befejezettnek mondható.

 

Ezek szerint ennyi az egész? Vált az ember, és íróvá lesz?

Nincsenek határozott választóvonalak a jó humorista és az író között. Mindkettő íróember, mondanivalóval és elmesélnivalóval. Amikor ezt fölismeri, vesz egy tollat, egy jegyzetfüzetet, jobb esetben egy írógépet, és kiírja magából, amit ki kell írnia. Az író, akár egy belső feszültségét ismerő vulkán: lehetetlen elfojtani, a láva úgyis utat tör magának. Vészes, ha kiderül: nagyobb a füstje, mint a lángja.

 

Stílusod kialakultnak tetsző, regényed olvasmányos és élvezetes. Eközben félelmetesen realista. Mintha beleírtad volna az olvasókat, és családjukat, szeretteiket és barátaikat. Mindazokat, akik megvannak, és akiket épp elvesztettek. Ez okozza a könnyhullatást – mondom, de kérdezem is.

Főhősöm rákos, a lánya várandós. Három hónapja maradt az életből, ugyanennyi van hátra az unokája születésig. Másokkal is történt már hasonló: egy idős elmegy, egy új élet születik. De hogyan búcsúzunk az elmenőtől? Áltatjuk-e, becsapjuk-e, hazudozunk-e? Merünk-e elköszönni tőle? Vagy az áltatására koncentrálva inkább nem? Szembe merünk-e nézni halandó voltunkkal? Aki a Toscanákat olvassa, kérdez, önmagának felel, és másokkal is gondolatokat cserél. Senki sem úszta még meg könnyek nélkül. Tizenkét kiadás, 30 ezer példány, félmillió olvasó. Orvostanhallgatók írnak évfolyamdolgozatot belőle, szájról szájra „terjed”.

 

Az András I. és II. könyve ugyancsak bátor könyv. Hit, vallás, élet, halál, és mellé a végtelenül szellemes, szarkasztikus humorral megírt Isten bikiniben. Nem bántottak még miatta?

Nem. Sőt: Vankó Zsuzsa egyetemi tananyagként „használtatja”. Boldogabb volnék, ha a mélyen vallásos emberek is mernének gondolkodni. Ha az (Isten teremtette) agyukat is használnák. Mi a múlt század ötvenes éveiben kétféleképp szocializálódtunk: hittan és őrsi órák váltogatták egymást. Közben azóta sem tisztáztuk viszonyunkat Istenhez, Jézushoz, és sokan azt sem tudják, hogy ateisták-e vagy hívők. Az előszót író Hankiss Elemér is bátornak mondott, én meg ezt tartom normálisnak. Jézuskövetőnek gondolom magam, tehát emberi életet akarok élni, használva az agyamat, és dobogni hagyni a szívemet. Na jó, a Bikiniben átléptem a bátorságküszöböt, de máig sem bánom.

Az Ízes beszédben olvastam A szalontüdő című mininovelládat, amit később a neten filmként is végigderülhettem. Sokan nem tudják, hogy Szirmai Márton többszörös díjnyertes filmje a te írásodból készült.

Most majd megtudják. Tréningeken és módszertani foglalkozásokon éppúgy „használják” itthon, mint külhonban. Ritka eset: két jó ember akad össze egy négyzetméternyi területen.

A madaras, macskás és kutyás könyvedben közel 400 állatot rajzoltál meg, és írtad meg nevükben a verses önvallomásukat. Kosztolányi Zsivajgó természetére rátettél még egy lapáttal: kerek versek, humorral, no és a rajzok.

Szerettem ezeken a könyveken munkálkodni. A rajzolgatás csodatevés. A régi Kínában napi 2 óra rajzolgatást javasoltak a lelki békéért, én ezt aktív meditációnak neveztem el. Ilyenkor olyasmit csinálunk, amiért nem kapunk pénzt, tehát nem több, mint örömteli tevékenység. Nem föltétlen születik művészi alkotás, a rajzolgatás, a festegetés öröme az igazán fontos. Szoktam mondani: este írd be a naptáradba, hogy holnap találkozom velem. Akkor „elmész” a találkozóra, és magadat is megleled a fontosnak gondolt dolgaid között.

Könnyen írsz? Vannak szokásaid, esetleg babonáid, rigolyáid az alkotással, az alkotói folyamattal kapcsolatban?

Csak csöndre és békére vágyom, ha a gép elé ülök. A csönd a belső zaj kibomlásának alapfeltétele. Aki egy születő mondat díszítgetése közben megzavar, magára vessen. Ami kell még: illatozó gyümölcstea, és az egymáshoz láncolható nyugodt napok. Többször tapasztaltam: ha beüt a szellemi fáradtság, kimegyek a konyhába, és főzök vagy sütök valamit. Az elképzelt ízek, a szállongó illatok, a szellemet pihentető konyhai „alkotás” egyenesbe hozza a gondolataimat, és amikor visszaülök a géphez, pihent és fölturbózott aggyal folytatom az írást.

A humorista egyfajta ötletember. Belőled is pattognak a poénok?

Az agyam nem lexikon. Olyasféle műszer, mint egy számítógép: nem venni észre rajta, hogy tele a „raktár”, nincs is, de amikor beütök egy keresett szót, tudja a választ. Mindent lejegyzek, és így bármely pillanatban ötletképes az agyam. Minden félrehallott szó és minden verskezdemény papírra kerül.

Téged nem csak humoristaként ismertünk meg. Hol az aradi vértanúk emlékművéért gyűjtöttél, hol egy robbanós tévé miatt kiégett lakásban tűntél föl, hol egy lakásmaffia által tönkretett család mellett. A legemlékezetesebb ügy a hajléktalanokkal töltött 3 hónapod. Mi hajtott közéjük?

Húsz éve történt, a rendszerváltás évében. Előtte nem vették emberszámba őket. Már akkor kimondtam, most jön el az az idő, amikor egymást érik majd a hajléktalanok: becsődölt vállalkozók, szétesett családok, és lám, most a fölvett hiteleik miatt táncolnak sokan a szakadék szélén. Ne légy elbizakodott, mondom mindenkinek. Rád is sor kerülhet. Az vesse rá az első követ… Ismerős mondat, ugye? Én a szamaritánus történetet éltem végig: fölemeltem 500 hajléktalant, szállást építettem számukra, megoldottam a sorsukat, és dolgomra mentem. A szolidaritás az egyik legfontosabb érzés. Ott van a fő erények között, mellett.

Aktív vagy a facebookon, úgy tűnik, élvezed az internetet, a skype-ot. Korosztályodra ez nem jellemző, sokan görcsölnek, ha el kell küldeniük egy e-mailt vagy egy SMS-t. Neked „bejött” az új világ?

Verseimet tollal vagy ceruzával írom, őrzöm a régi írógépem, és élvezettel használom a szövegszerkesztőt. A facebook oldalam a kommunikáció és marketing része, ha keresgélek, benyitok ide-oda, ha skype-on keresnek, rövidre zárom a beszélgetést, az időm egyre fontosabbá lett. Képernyőről nem szeretek olvasni, de a híreket onnan csemegézem. Nem egészen értem, amit használok, de örömmel teszem.

Pacemakerrel élsz, ugyanakkor sportos vagy, már tíz maratonit futottál. Hogyan tartod karban magad? Van, amire figyelned kell?

Nincs betegségtudatom, bár áttúrták már a szívemet. A pacemakeremmel lett jóvá a szívem. Futok, teniszezem, úszom, és focizni is megpróbálok, ha időm engedi. Húsz éve állandósult a súlyom, igaz, kis fölösleggel. Zsíros ételek kizárva, de nem vagyok makulátlan, néha nosztalgiázom. Nem dohányzom, alig iszom alkoholt, a kávézás idején csak halovány tejeskávé. A földolgozott kalóriáknál többet nem viszek be, a háj, akár a kullancs: befelé könnyen és gyorsan, kifelé nagyon nehezen jön.

Ahogy hallgatlak, egyre inkább az az érzésem, valamiféle népművelővé lettél. Olyanná, aki adni akar. Aki mindent tovább akar adni, amit megtanult.

Vagy amit valakiktől megörökölt. Sosem tudjuk meg, hogy amikről beszéltem, én gondoltam-e végig, én találtam-e ki, vagy hallottam, olvastam valakiktől. A tudásunk az elődeink tudása, ne hencegjünk avval, hogy mily nagy eszünk van. Az ember szivacs, de akkor éli jól szivacs-létét, ha tényleg magába szívja a fontos dolgokat. Meg akkor, ha amikor kell, képes kifacsarni magát, átadva egy tudásra éhes szivacsnak mindazt, amit beszívott az élete során.

Voltak rossz döntéseid az életed során?

Egy-kettőről tudok, a többinek nincs meg az ellenpróbája, tehát úgy volt jól, ahogy történt, ahogy tettem ezt vagy azt. Minden az Y szárainak elágazásánál dől el. Ha balra mentél, a jobb oldali szárát sosem ismered meg. Ha a következő elágazásnál jobbra indulsz, már más utat jársz, akkor is, ha az irány látszólag azonos az Y alattad hagyott jobb szárának irányával. Megpróbálhatod újrakezdeni, visszaaraszolva a két szár találkozásához, de az újrakezdés már megint más. Közben idő telt el, és az idő, az út meg az irány így együtt már teljesen más. Gondold végig életed eddigi Y-jait! Meglásd, úgy érzed majd, eddig mindig jól döntöttél. Vagy mégsem?…

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
65 933
Aktív eset:
47 257
Gyógyult:
17 098
Elhunyt:
1 578
Karanténban:
36 678
Mintavétel:
1 017 689
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.10.28. 08:52

A nyitólapról ajánljuk

Októberi akció

Actival Extra filmtabletta

120 db

5 200 Ft

43,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 700 Ft

30 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 580 Ft

35,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

30 db

1 910 Ft

63,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 440 Ft

148 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

5 690 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

2 090 Ft

41,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 330 Ft

116,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® Extra filmtabletta

50 db

2 390 Ft

47,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocuvite® lutein forte étrendkiegészítő tabletta

30 db

3 050 Ft

101,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tantum Verde® menta 3 mg szopogató tabletta

20 db

1 910 Ft

95,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula

12 db

1 630 Ft

135,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 770 Ft

55,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Degasin® lágy kapszula

32 db

1 950 Ft

60,9 Ft/db
Gyógyászati segédeszköz*

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasivin® Classic 0,5 mg/ml tartósítószermentes oldatos orrspray

10 ml

1 930 Ft

193 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 970 Ft

9,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 090 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Calcium-D-Sandoz 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 720 Ft

107,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 220 Ft

87,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. októberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el