Hova tegyük a csomagolópapírt?

2012. 02. 04.
Szerző: Szimpatika
Fogadni mernék, hogy minden józan megfontolás ellenére nálatok sem sikerült tiltólistára tenni karácsonykor a csomagolópapírt, és kiváltani valami mással. Hiszen az ajándékozás egyik legnagyobb öröme a megfelelő időpontra időzített meglepetés, amit elég nehéz csomagolás nélkül megszervezni. Arról nem is szólva, hogy sokunknak a csomagok csinosítgatása jelenti a kreatív kikapcsolódást az ünnepek előtt…

Vannak módszerek tartós csomagolás készítésére, de ez most, az ünnepek után nem segít rajtunk: itt állunk a halom megmentett és újrahasznosítható csodás színes papír mellett, és az a legnagyobb kérdés: hova tegyük a csomagolópapírt?

Ez persze attól is függ, mennyi helyünk van tárolásra – a csomagolópapír mindenesetre kényes holmi, feltekerve vagy kiterítve, gyűrődéstől óva kell eltenni, ha még használni szeretnénk. Erre kínálunk néhány jól bevált ötletet.

Az évek során – mivel valójában nagy rajongója és gyűjtője vagyok az elém kerülő érdekesebb papíroknak – ki kellett dolgoznom a módszert, hogyan tároljam őket úgy, hogy óvjam is a „kedvenceimet”, és ne tűnjön fel senkinek a családban, hogy ünnepek alatt megint szaporodott a csomagolópapír-állomány, ahelyett hogy fogyott volna.

 

Törölközőtartó az ajtón

Az első hely, ahova elrejthetjük a csomagolópapírokat úgy, hogy ne gyűrődjenek össze, és áttekinthető maradjon a kínálat, egy megfelelő (szekrény)ajtó belső fele.

Van, aki egyszerűen madzagokat feszít ki rajzszög segítségével, és erre lógatja a papírokat, de egy rég kimustrált, négykarú fali törölközőtartó sokkal praktikusabb, mert könnyű „átlapozni a választékot.

Én is ezt szereltem fel a gardrób ajtajára – ezen pihennek szépen, sorsukat várva a tartalék csomagolópapírok.

 

Palacktartóban tárolt tekercsek

A palacktartó valójában csomagolópapír tárolására termett. Fa és műanyag változata egy szélesebb polcra állítva remekül megfogja a feltekercselt papírt. Segítségével megkíméljük őket az összenyomódástól, magunkat pedig attól, hogy az egész kupac elinduljon, ha az alsó tekercsek közül akad meg a szemünk valamelyiken.

Nekem csak egy palackcipeléshez árult, rekeszekre osztott juta szatyrom van, de ez is remek szolgálatot tesz a csomagolópapírok áttekinthető és kímélő tárolásában.

 

Erős szatyor a polcon

Magam sem hittem el, amikor egyszer egy csomagolópapír-költöztetés során egy hatalmas polcnyi széteső papírköteget be tudtam tenni egyetlen, nagyméretű, erős, újrahasznosítható bevásárlószatyorba. Hiába, sokat számít az, hogy körbehatároljuk a szétgurulásra hajlamos tekercseket. Ezt a szatyrot aztán az új polcra fektettem: így tartja is a papírokat, és könnyű kivenni belőle a kiválasztott darabokat.

Ezt a fajta tárolást a kemény hengerre tekert csomagolópapírok viselik a legjobban, mert nem nyomódnak össze még a kupac alján sem. De használhatunk okmányhengert is – én ez utóbbit inkább feldíszítettem, és a falra akasztottam.

 

Orgonasípok a falon

Az okmányhengerek többféle méretben kaphatók, praktikusak, és könnyű bevonni őket ragasztólakk segítségével, (természetesen) szép csomagolópapírral. A dolgozósarokban a falra lógatva szép színes orgonasípokká alakulnak, melyek sok felhasználásra váró csomagolópapírt képesek elrejteni. Annak érdekében, hogy tudjam, melyik papír merre lakik, a csomagolópapírokból készített bojtokkal jelöltem meg a hengereket.
Ehhez az okmányhenger műanyag fedelét átforrósított szöggel két helyen átlyukasztottam, és szalagot fűztem át rajta. Erre kötöttem 1-1 kilyukasztott szeletkét a csomagolópapírokból.

A henger fellógatásához átlyukasztottam a másik műanyag fedelecskét, belefűztem és megcsomóztam a szalagot, és visszaragasztottam a kupakot, hogy elbírja a henger súlyát.

 

És ha lapos a helyünk?

Készítsünk maradék nagyméretű hullámkartonból mappát. Tudom, nem feltétlenül kapott mindenki hűtőszekrényt karácsonyra, de idővel biztos felbukkan a környezetedben nagyobb méretű használt karton. Két egyforma darabot ragassz össze a hosszanti oldalán (széles leukoplaszt a legalkalmasabb segítség ehhez), és vond be csomagolópapírral, hogy mutatós legyen. A tetejébe, két oldalába fűzhetsz erős szalagot, aminek segítségével összekötheted, a mappát, és fogantyút is készíthetsz neki – csakúgy, mint az iskolás időkben.

Nyugodtan járj utána, mennyibe kerül egy nagyméretű mappa – azt hiszem, boldogan fogod nézegetni utána a hulladékokból elkészített csomagolópapír-tartódat!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!