A méhnyakrák tünetei és kezelése

2012. 01. 23.
Szerző: Szimpatika
A méhnyak daganatos elváltozása Magyarországon 1999-ben ötszáz asszony halálát okozta, fölöslegesen. Az időben felismert, egyszerűen kezelhető méhnyakrák ugyanis tökéletesen meggyógyítható. Ehhez nem kell más, mint rendszeres időközönként nőgyógyászati szűrővizsgálatra menni.

Mit kell tudni a méhnyakrák keletkezéséről?

A betegség a külső méhszájból szokott kiindulni. Ezen a helyen alakulnak ki azok a kóros hámelváltozások, amelyek egy részéből, ha nem részesülnek szakorvosi kezelésben, 8–10 év alatt méhnyakrák fejlődhet ki. A szűrővizsgálattal korán felismert és kezelt méhnyakrák kis műtéti beavatkozással, esetleg sugárkezeléssel kombinálva meggyógyul. Ellenben az elhanyagolt betegség kiterjedhet a környezetére, illetve áttéteket adhat távoli szervekbe is.

 

A betegség tünetei

A betegség hosszú évekig semmiféle tünetet nem okoz. Amikor elhatalmasodik a szervezetben, akkor fekélyek formájában jelentkezik, melyek hüvelyi vizsgálatnál szabad szemmel is láthatók. Ekkor már menstruációk közti, illetve közösülés utáni vérzést okoznak, illetve kóros hüvelyfolyást váltanak ki.

 

Mi az a HPV vírus?

 

A HPV a humán papilloma vírus rövidítése. Így nevezik az egyik leggyakrabban előforduló, szexuális úton terjedő vírust. Egyik altípusának szerepet tulajdonítanak a méhnyakrák kialakulásában. A nők többségénél a szervezet immunrendszere képes kivédeni a fertőzést. Ha a citológiai vizsgálat HPV pozitivitást mutat, ennek az orvosok prognosztikai jelentőséget tulajdonítnak, ezért gyakoribb kivizsgálást tartanak szükségesnek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!