Igazából mi is a baj a tejjel?

Szerző: Szimpatika
Amerikában a 70-es években nagy propagandát indítottak a kalóriabevitel és a zsírfogyasztás ellen. 20 év alatt sikerült a zsírfogyasztást és a kalóriabevitelt jelentősen visszaszorítani, a túlsúlyosság mégis drasztikusan emelkedett. Elnevezték ezt a helyzetet „amerikai paradoxonnak”. „Gyorséttermekbe járunk, nassolunk, keveset mozgunk” – volt a magyarázat.

Felfigyeltek viszont arra a különös dologra, hogy a csecsemők is túlsúlyosabbak, pedig nem etetnek velük több tejet és bébiételt, mint régebben. A csecsemőknél még a kevesebb testmozgás sem lehet magyarázat az elhízásra, mert a kicsik mindig ugyanannyit mozogtak, mióta világ a világ. A figyelem átterelődött a tejre. Valószínűleg más a tej, nem olyan, mint régen! Ebből kiindulva rájöttek a megoldásra, és az „amerikai paradoxon” megoldására is. Ez pedig a következő: máshogy etetik az állatokat.


Régen a legelőn legeltek a tehenek és a sertések is. A kertekben és a réteken kapirgáltak a szárnyasok. Mostanában pedig egyre több szemestakarmányt adnak a háziállatoknak, hogy gyorsabban hízzanak!

Hát akkor vizsgáljuk meg ezeket a szemestakarmányokat! A kukorica és a szója jól szolgálta a tehenek esetében a tej hozamnövelését, de a húsmennyiség növelésére is hatékony volt. Egyre több kukoricát, szóját és búzát vetettek be az állatok takarmányozására.

De mi a baj ezekkel a takarmányokkal? Szinte csak omega-6 zsírsavakat tartalmaznak, nincs, vagy alig van bennük omega-3 zsírsav!

Élettanilag mi a különbség a kétféle zsírsav között? Az omega-6 ridegebbé, merevebbé teszi a sejtmembránt, segíti a zsírlerakódást, növeli a triglicerid-szintet és a gyulladásokat. Az omega-3 pedig rugalmasabbá teszi a sejtmembránt, csökkenti a zsírszövetet és csökkenti a triglicerid-szintet és a gyulladásokat. Mind a kétféle (omega-3, és-6) zsírsav esszenciális, vagyis csak a táplálékainkkal juthatunk hozzájuk, mert a szervezetünk nem tudja előállítani. Ha az állatok takarmányában, arányában sokkal több az omega-6 az omega-3 hoz képest, akkor a tej és a hús és a tojás sem tartalmaz elég omega- 3-at.  Ha a tejben magas az omega-6 aránya, akkor a csecsemők elhíznak, ha a húsban és a tojásban kevés az omega-3, akkor nagyobb az esélye a zsírszövetünk növelésének, mintha a réten füvet legelésző állatokból készült ételeket ennénk.

Lehet ezt még fokozni? Igen, lehet, ha a magas omega-6 tartalmú olajokat még hidrogénezik is. Ezt tették a margarinban. Izraelben vallási okok miatt tiltják, hogy egyszerre húst és tejterméket fogyasszanak. Így vajat nem használnak a főzésnél, helyette a növényi olajok hidrogénezéséből készült margarint használták. A margarint napraforgó olajból készítik. A napraforgó olaj hetvenszer több omega-6 zsírsavat tartalmaz, mint omega-3 zsírsavat. A fejlett ipari országok közül Izraelben legalacsonyabb a koleszterinszint, míg itt a leggyakoribb a szívinfarktus és a túlsúlyosság. Ezt hívják „izraeli paradoxonnak”. Az amerikai és izraeli paradoxonok tudományos magyarázatát az ételek magas omega-6/omega-3 arányában találták.

Hogyan javíthatunk táplálékaink omega-3/omega-6 arányán? Egyrészt úgy, hogy eleve a táplálékainkban lévő állati termékekben javítsuk ezt az arányt. Ezt úgy érhetjük el, hogy az állatok takarmányozásánál már figyelünk a magasabb omega-3-szint jelenlétére. Másrészt a növényi táplálékainknál is odafigyelünk a magasabb omega-3-szintett tartalmazó növényi eredetű ételekre.  Például a lenben magas az omega-3. Együnk több lenmagot vagy lenolajat tartalmazó ételeket. Ne használjunk napraforgóolajt, helyette magasabb omega-3-tartalmú repceolajt. A dióban is magas az omega-3 zsírsav.

Forrás: dr Hummel hírlevél

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!