Testtudat és harmónia

2012. 01. 08.
Szerző: Szimpatika
Joseph Pilates 1930-ban kezdte nyilvánosan oktatni módszerét, melyet eredetileg az első világháborúban sérült katonák talpra állítására fejlesztett ki mint gyógytornász. Módszere lényegét a speciálisan felépített gyakorlat-sorozatok adják, melyek az egész izomzat egyenletes és harmonikus erősítését, illetve a tudatos mozgáskultúra, egyfajta testtudat kialakítását célozzák.

A technika célja az egészséges test felépítése, sérülés kockázata nélkül, megfelelő összpontosítás és figyelem mellett.


A speciális légzéstechnika, valamint az egész törzsizomzatot átmozgató gyakorlatok stabilizálják a gerincet és a test többi ízületét. Az alapító több mint 500 különféle gyakorlatot fejlesztett ki, melyből mindenkinek, a testfelépítésének és edzettségének megfelelő gyakorlatsorozat állítható össze. Az elnyújtott, fokozatosan felépített, ritmusos gyakorlatok javítják a koncentrációt, ellazítják a feszültséget és fokozzák hajlékonyságunkat. A Pilates módszer szimmetrikusan és minden testtájékot egyenletes erősít, még a nehezen formálható fenék, comb és törzsizomzatot is. Az excentrikus erősítés lehetővé teszi azt, hogy elkerüljük a hölgyek számára nem kívánatos izomtömeg-növekedést. A módszer alapja a légzés és a tudatos testkoncentráció.  Ezek könyvből vagy videóról csak nehezen sajátíthatók el, ezért kezdetekkor igen fontos a megfelelően felkészült stúdió kiválasztása. Későbbiekben, az alapok elsajátítása után, a gyakorlatok felügyelet nélkül is helyesen végezhetők.
Mivel a Pilates kíméletesen bánik az ízületekkel, így bármely korosztály használhatja. A módszer igen alkalmas arra, hogy edzésben tartsa a sérülésből felépülőket. Ehhez természetesen elengedhetetlen a mozgásszervi szakorvosi ajánlás és felügyelet! A Pilates-t kezdetben a ballettművészek és az élsportolók körében terjedt el, mert biztosítja az egyenletes, az egyébként nehezen edzhető törzsizomzat erősítését, miközben fokozza a rugalmasságot, hajlékonyságot és a tágságot. Nyugaton nem csak a fitnesz termek népszerű módszerévé, hanem a műtét, vagy sérülés utáni rehabilitáció fontos részévé vált. Jelenleg legdinamikusabban fejlődő iránya a sérülésmegelőző ún. pre-hab módszer, megelőzendő a sérülést és az azt követő rehabilitációt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!