Újévi koplalás helyett II.

2012. 01. 02.
Szerző: Aggod Zsuzsa
A hetedhét-országra szóló, karácsonytól szilveszterig húzódó lakomák után kíméljük kicsit a gyomrunkat, no meg a pénztárcánkat! Valószínűleg mostanra már sokan konstatáltuk, hogy mennyit szedtünk fel az ünnepek alatt, és kezdtünk pánikszerűen koplalni. Mi ajánlunk pár testkontúr-barát receptet! Koplalás helyett.

Örökzöld quiche

A francia konyha elévülhetetlen érdeme, hogy ezt az egyszerű egytálételt kitalálta nekünk. Gyorsan össze lehet dobni, ráadásul szinte minden maradékot elnyel, sőt, akkor a legjobb, ha sokféle, kis mennyiségű alapanyagot használunk fel hozzá. A tészta pofonegyszerű, maximum öt percet kell és szabad az összeállítására szánni

Van, aki mélyhűtött levelestésztából készíti, számomra annak a beszerzése, tárolása és felolvasztása semmivel sem egyszerűbb, mint gyúrni egy kis vajastészta-alapot. Rajtad, és a hűtődben fellelhető maradékokon múlik, hogy mi kerül a tészta tetejére - csak a tojás és a tejszín és/vagy tejföl, valamint a sajt a biztos elem. Én csupa zöldet találtam a hűtőmben, meg egy kis fehéret, úgyhogy „örökzöldet” alkottam: brokkolit, újhagymát, cukkínit, kapribogyót, olajbogyót, madársalátát meg egy kis karfiolt használtam most fel.


Hozzávalók

(6 személyre)

 

A tésztához:

20 dkg liszt,

10 dkg vaj (ez esetben ne helyettesítsd margarinnal)

só, ¾ dl jeges víz

 

A töltelékhez:

4 tojás,

2 dl tejszín és 2 dl tejföl (vagy csak az egyik, az eredeti receptben sűrű tejszínt használnak)

sajt (minél többféle, annál jobb; én most edamit, füstölt sajtot és parmezánt találtam)

Minden egyéb (egymáshoz illő zöldségek, olajbogyó, kapribogyó, sonka apróra vágva stb.)

só, reszelt szerecsendió

 

Elkészítés:

A tésztát állítsd gyorsan össze és tedd a hűtőbe legalább fél órára. Vajazz ki egy sütőedényt, és a vékonyra nyújtott tésztát simítsd bele úgy, hogy a pereméig érjen. Éles késsel vágd le a felesleges tésztát az edényről. (A kist szeretem üvegedényben sütni, mert bármilyen csalóka is a szép barna felszín, láthatom, hogy a tészta alja rendesen átsült-e.)

Ha nyers vagy mélyhűtött zöldséggel dolgozol, ami előfőzést igényel, sós, forrásban lévő vízben forrald öt-tíz percig, majd öblítsd le hideg vízzel. Melegítsd elő a sütőt 180 ºC-ra – mire felmelegszik, kész is leszel az étel összeállításával.

A tojásokat keverd el a tejszínnel/tejföllel, sóval, szerecsendióval (más fűszert nem igényel), és nagy lyukú reszelőn lereszelt sajttal (hagyjál a tetejére is egy keveset). Ezt a kulimászt öntsd a tésztára. Ebbe kerülhet az előfőzött zöldség, meg minden egyéb is, amit még kiszemeltünk: paradicsom, hagyma, gomba, paprika, olajbogyó, sonka stb. A tetejére szórj egy kis sajtot, és mehet is a sütőbe 40-45 percre. Mikor aranybarna a teteje, és az alja is megsült már, vedd ki a sütőből, és hagyd néhány percig pihenni-dermedni, mielőtt belevágsz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!