Újévi koplalás helyett II.
Örökzöld quiche
A francia konyha elévülhetetlen érdeme, hogy ezt az egyszerű egytálételt kitalálta nekünk. Gyorsan össze lehet dobni, ráadásul szinte minden maradékot elnyel, sőt, akkor a legjobb, ha sokféle, kis mennyiségű alapanyagot használunk fel hozzá. A tészta pofonegyszerű, maximum öt percet kell és szabad az összeállítására szánni
Van, aki mélyhűtött levelestésztából készíti, számomra annak a beszerzése, tárolása és felolvasztása semmivel sem egyszerűbb, mint gyúrni egy kis vajastészta-alapot. Rajtad, és a hűtődben fellelhető maradékokon múlik, hogy mi kerül a tészta tetejére - csak a tojás és a tejszín és/vagy tejföl, valamint a sajt a biztos elem. Én csupa zöldet találtam a hűtőmben, meg egy kis fehéret, úgyhogy „örökzöldet” alkottam: brokkolit, újhagymát, cukkínit, kapribogyót, olajbogyót, madársalátát meg egy kis karfiolt használtam most fel.
Hozzávalók
(6 személyre)
A tésztához:
20 dkg liszt,
10 dkg vaj (ez esetben ne helyettesítsd margarinnal)
só, ¾ dl jeges víz
A töltelékhez:
4 tojás,
2 dl tejszín és 2 dl tejföl (vagy csak az egyik, az eredeti receptben sűrű tejszínt használnak)
sajt (minél többféle, annál jobb; én most edamit, füstölt sajtot és parmezánt találtam)
Minden egyéb (egymáshoz illő zöldségek, olajbogyó, kapribogyó, sonka apróra vágva stb.)
só, reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A tésztát állítsd gyorsan össze és tedd a hűtőbe legalább fél órára. Vajazz ki egy sütőedényt, és a vékonyra nyújtott tésztát simítsd bele úgy, hogy a pereméig érjen. Éles késsel vágd le a felesleges tésztát az edényről. (A kist szeretem üvegedényben sütni, mert bármilyen csalóka is a szép barna felszín, láthatom, hogy a tészta alja rendesen átsült-e.)
Ha nyers vagy mélyhűtött zöldséggel dolgozol, ami előfőzést igényel, sós, forrásban lévő vízben forrald öt-tíz percig, majd öblítsd le hideg vízzel. Melegítsd elő a sütőt 180 ºC-ra – mire felmelegszik, kész is leszel az étel összeállításával.
A tojásokat keverd el a tejszínnel/tejföllel, sóval, szerecsendióval (más fűszert nem igényel), és nagy lyukú reszelőn lereszelt sajttal (hagyjál a tetejére is egy keveset). Ezt a kulimászt öntsd a tésztára. Ebbe kerülhet az előfőzött zöldség, meg minden egyéb is, amit még kiszemeltünk: paradicsom, hagyma, gomba, paprika, olajbogyó, sonka stb. A tetejére szórj egy kis sajtot, és mehet is a sütőbe 40-45 percre. Mikor aranybarna a teteje, és az alja is megsült már, vedd ki a sütőből, és hagyd néhány percig pihenni-dermedni, mielőtt belevágsz.
A cikkben hivatkozott linkek:
Ajánlataink
Olvasna még a témában?
Nyereményjátékok
Megfejtő
Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!
Facebook játék
Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- A meddőség a legtöbb esetben visszafordítható
- Egészséges bélflórával harcolhatunk a stressz ellen
- Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel fehérjeport
- Hüvelyfertőzés: Egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a komoly problémák kialakulását
- Áttörés a légúti fertőzések kezelésében
- Bőrtisztítás, fürdetés, hajmosás. Babaápolás természetesen
- A leggyakoribb hibák a cukorbetegség kezelésében
- Nagyobb a demencia kockázata a focistáknál
- Testképzavar, evészavar
- Egyszerűnek hitt életmódváltással is veszélybe sodorhatjuk az egészségünket
- Hatalmas előrelépés az orvostudományban: megalkották a funkcionális kollagént
- Mozgással a stressz ellen
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!