Az aludttej hatása

Szerző: Szimpatika
Aki volt már beteg, tudja, nincs fontosabb az egészségnél. Megtartása vagy helyreállítása kapcsán csak kevesen gondolnak a táplálékok fontosságára, holott igen szigorú összefüggés van az elfogyasztott ételek összetétele, mennyisége és az egészségi állapot között! Aki tehát egészségesen akar élni, követnie kell a szakemberek által is vallott életfilozófiát: helyes táplálkozással tehetjük a legtöbbet egészségünkért!

A savanyított tejtermékek már mintegy 4-8 ezer éve ismert táplálékok, amelyek napjainkban is fontos részei az egészségmegőrző táplálkozásnak.


Az erjesztés típusa szerint több csoportja létezik a savanyított tejtermékeknek, amelyek hasznos, bélazonos tejsavbaktériumokkal készülnek. Ezek a jótékony tejsavbaktériumok (probiotikumok) egészséges esetben legalább 40%-ban vannak jelen a vastagbélben. Egy tejtermék akkor nevezhető „probiotikusnak”, ha ezeket a jótékony baktériumokat megfelelő mennyiségben tartalmazza.

A probiotikumok egészségre kedvező hatása tudományosan bizonyított. Elsősorban a hasmenéses és a gyulladásos bélbetegségek megelőzésében és kezelésében, a tünetek enyhítésében van szerepük. A laktóz-érzékenység tünetei enyhítésében is jó hatásúak.

Savanyú közegben egyes ásványi anyagok könnyebben felszívódnak (Ca, Mg, Szelén) és a vitamintartalom jobban megőrződik. Emellett több olyan fehérje, ún. biológiailag aktív peptid keletkezik az erjesztés során, amelyek sokrétű jótékony hatással rendelkeznek. Az előállítás során a tejben lévő tejcukor egy részét az alkalmazott mikroorganizmusok tejsavvá alakítják, ami jellegzetes, frissítő ízhatást eredményez.
A savanyított tejtermékek kalcium-, vitamin-, illetve egyéb ásványianyag-tartalma a tejéhez hasonló.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!