Citrusolajjal az asztma ellen

Tüdő 
2008. 10. 22.
A citrusolaj egyik összetevője segíthet az asztma kezelésében. Izraeli kutatók sikeres eredményekre jutottak patkányokon végzett vizsgálatokkal. Amennyiben a limonennek nevezett anyaggal végzett vizsgálatok sikerrel záródnak, több millió embernek hozhat segítséget az új kezelési lehetőség.
A WHO felmérései szerint 100 és 150 millió közé tehető az asztmások száma a Földön. Magyarországon ez a szám 150-200 ezer közé tehető, azonban számuk évről évre emelkedik. Az asztma a tüdő légútjainak krónikus gyulladása, mely miatt akadályoztatott a levegő útja. Ez klinikailag elsősorban nehézlégzésben nyilvánul meg. Az asztmát az allergia súlyosbítani tudja. Hasonlóan kedvezőtlen eredménnyel van a dohányzás és a légszennyezés is.

Az egyik legveszélyesebb légszennyező anyag az ózon, mely a tüdőbe jutva komolyan irritálja a nyálkahártyát. Sajnos az ózont szinte lehetetlen elkerülni. Meg lehet azonban próbálni a hatását mérsékelni.

Ennek egyik eszköze a limonen, mely megköti az ózont. Kutatók elképzelése szerint a limonen belégzése segíthet közömbösíteni az ózont. A patkánykísérletek egyértelműen kimutatták, hogy az elképzelés helytálló. A limonent kapó állatoknál nem csak az ózonkoncentráció volt alacsonyabb, de a tüdőszövet gyulladása is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!