Csökkenti az éhségérzetet az olívaolaj
2008. 10. 13.
Az étrendbe iktatott olívaolaj teltségérzetet kelt az emberi szervezetben és elnyújtja az étkezések közötti időt - idézi az EFE spanyol hírügynökség a California egyetem, a New York-i Yeshiva egyetem és a római egyetem kutatóinak közös tanulmányát, amely a Cell Metabolism című folyóiratban jelent meg.
Az olívaolaj és más telítetlen - "egészségesnek" tekintett - olajok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat.
A nemzetközi kutatócsoport által végzett kutatás feltárta, hogy a patkányokban a zsírsav - egy CD36 nevű vivőanyag segítségével - a vékonybélbe jut és hormonná alakul át. Ez a hormon felel az éhségérzet csillapításáért, vagyis úgy szabályozza a szervezetet, hogy csökken az ételbevitel gyakorisága, és ezzel együtt az állatok testsúlya, valamint a koleszterol és a trigliceridek szintje a vérükben.
Kísérletekben igazolódott, hogy az emberekben is a zsírsav felel az éhségérzet feletti ellenőrzésért. Ebből az következik, hogy azoknál az embereknél, akik túlságosan sokszor éreznek éhséget, valószínűleg rosszul működik ez a mechanizmus.
A tudósok szerint kidolgozható olyan táplálkozási stratégia, amely megerősíti a falánkságban, illetve más táplálkozási rendellenességben szenvedő emberek étvágykontroll-szabályozóját.
A felfedezés - szögezte le a kutatást vezető doktor Daniele Piomelli - lehetővé teszi új gyógyszerek megalkotását is, amelyek felhasználják a szervezet természetes mechanizmusát az étvágy ellenőrzésére.
A nemzetközi kutatócsoport által végzett kutatás feltárta, hogy a patkányokban a zsírsav - egy CD36 nevű vivőanyag segítségével - a vékonybélbe jut és hormonná alakul át. Ez a hormon felel az éhségérzet csillapításáért, vagyis úgy szabályozza a szervezetet, hogy csökken az ételbevitel gyakorisága, és ezzel együtt az állatok testsúlya, valamint a koleszterol és a trigliceridek szintje a vérükben.
Kísérletekben igazolódott, hogy az emberekben is a zsírsav felel az éhségérzet feletti ellenőrzésért. Ebből az következik, hogy azoknál az embereknél, akik túlságosan sokszor éreznek éhséget, valószínűleg rosszul működik ez a mechanizmus.
A tudósok szerint kidolgozható olyan táplálkozási stratégia, amely megerősíti a falánkságban, illetve más táplálkozási rendellenességben szenvedő emberek étvágykontroll-szabályozóját.
A felfedezés - szögezte le a kutatást vezető doktor Daniele Piomelli - lehetővé teszi új gyógyszerek megalkotását is, amelyek felhasználják a szervezet természetes mechanizmusát az étvágy ellenőrzésére.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!