Hajós András a vér látványától leblokkol

2011. 12. 02.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Hivatásszerűen, 33 évesen, már kétgyerekes apaként állt először színpadon az Emil Rulezzel. Volt igazgató, járt nagy autóval, volt pincér, rakodómunkás. Ma biciklivel jár, szeret kiállni az emberek elé és beszélni. Hajós Andrással beszélgettünk 2011 novemberében.

Orvos családból származol, édesapád anatómus; téged soha nem vonzott ez a pálya?

Anatómiával, szövettannal és élettannal foglalkozik, de egy-két év gyakorlattól eltekintve ő leginkább egyetemi tanár volt. Nagyon sokáig a SOTE-n dolgozott, a ’80-as évek vége felé az Állatorvosira ment át. Különbözeti vizsgákat tett, majd sokáig tanszékvezető volt, és még most is ott dolgozik. Amire talán a legbüszkébb, az idegen nyelvű oktatás. Édesapám a mai napig németül, angolul és magyarul adja le heti egy nap az anatómiát.

Ő nem volt a „család orvosa”, sőt, inkább különválasztotta a munkát a családtól, nagyon ódivatú volt ilyen szempontból. Volt olyan, hogy feljöttem a térről, csontig lelógott a bőr a lábamról, és salakkal volt tele a sebem. Felnézett az újságból, és azt mondta, hogy nem kell hisztizni. Emlékszem, egyszer valamivel rettenetesen átvert, mert C-vitamint adott, pedig én azt hittem, orvosságot kapok. Mindig azt hallgattam gyerekkoromban, tanulj, különben orvos leszel, mert neki egyedül oda volt protekciója, amivel kapcsolatban rögtön elmondta, hogy soha senkit nem nyomott be sehova. De az orvosi pályától az első pillanattól kezdve irtóztam, félek a tűtől, a vértől, öregségemre már kicsit hipochonder is lettem.

Kétgyermekes apaként hogy tudod megúszni a vér látványát?

 

Összeszorítom a fogam és kibírom, de nem vagyok jó benne. Amikor a kislányomat biciklizni tanítottam, nekiment egy oszlopnak és felszakadt az álla. Annyira rosszul lettem, hogy nem tudtam a mentőket felhívni. Emlékszem, hogy mentem a parkban, és anyukákat kértem remegő kézzel, hogy mondják meg a mentők számát, mert én tudom, hogy tudom, de most nem tudom. A fogorvosról is letiltottak, pedig azt hittem, hogy ott jól teljesítettem, de az a visszajelzés érkezett, hogy ne jöjjön az apuka többet, mert lehet látni, hogy rosszul van, és ezt még átragasztja a gyerekre is. Nem szeretem az ilyesmit, félős vagyok. Fiatal felnőtt koromig zajos életet éltem sok sebesüléssel és sok vérrel, de akkor semmi problémám nem volt. Amikor a zenekari busz kettévágta a fülemet, a sebet szalvétával láttam el. Másnap kérdezte az orvos, hogy milyen krémet tettem rá – kiderült, hogy előzőleg egy majonézes szendvics volt a szalvétában.

 

Akik csak a tévében látnak, talán nem is tudják, milyen profi zenész vagy: gitáron és zongorán is kiválóan játszol. Mikor kezdted az aktív zenélést?

Hivatásszerűen 33 évesen, már kétgyerekes apaként álltam először színpadon az Emil Rulezzel. Egyébként szerintem jobban zongorázom, mint gitározom. De igazából egyiket se csinálom olyan jól, mert autodidakta vagyok, és nem fektettem éveket a tanulásba. Nem képezem, fejlesztem magam úgy, mint egy profi zenész. Egy ilyen típusú autodidaktának, mint én, ennyi figyelem bőven elég. Az, hogy rólam mit tudnak, és mit nem tudnak, az többnyire rajtam múlik. Ha reklámoznám, hogy zongorista vagyok, akkor keresném a helyzeteket, ahol ezt meg tudom mutatni, de leszoktam arról, hogy érdekeljen, mit tudnak arról, amit csinálok. Ez egy hosszú folyamat volt. Ha ez egy nagyobb ország lenne egy értelmezhetőbb piaccal, akkor elismerném, hogy fontos, hogy az ember a managementjével felépítsen egy előadót, de jelen körülmények között szerintem ennek semmi értelme.

Sose fordult meg a fejedben, hogy a nemzetközi piac felé kellene nyitni?

 

Persze, álmodoztam róla. A zenében, előadó-művészetben van egy-két olyan irány, ahol el lehetne indulni a világ felé, ilyen pl. a jazz, a klasszikus zene. De nem vagyok se jazz-, se klasszikus zenész. Amire esetleg képes lennék, arra nem biztos, hogy hajlandó lennék. Amit most tervezünk a zenekarral, az lehet, hogy majd nemzetközi lesz, de nemzetközi szinten is kicsi. Kitaláltunk egy olyan formátumot, ami megoldja a nyelvi kérdéseket, mert nem hiszem, hogy nekem angolul kéne énekelni – noha jól tudok angolul.


Sosem tanultál zenét?

Másfél évig jártam Edit nénihez, de Edit néni nem vette észre, hogy annak ellenére, hogy nem gyakorolok, és nem csinálom meg a házi feladatot, és úgy nézek ki, mint a gyerek, aki nem tehetséges, nagyjából hat-hét órát ülök naponta a zongora előtt, tehát nekem nem a zongorával vagy a zenével volt bajom, hanem Edit nénivel. Apám meg nem akart erőszakoskodni. Ő amúgy karvezetés és zeneszerzés szakon konzit végzett, tehát nálunk otthon mindig nagy zenei élet volt. Mindenki zongorázott, koncertre jártunk meg az Operába, az volt a természetes, hogy apám megkérdezte az előadás alatt, hogy melyik brácsa hamis? Büszke voltam magamra, ha meg tudtam mondani, hogy melyik. Nagyon sok minden a zene körül forgott nálunk, de lemondtak rólam, amikor elmentem a jazz és a könnyű műfajok irányába. Apám nem tudott ezzel mit kezdeni, de nem tiltott el, és nem tett rá soha megjegyzést.

Az Emil Rulezhez mit szólt?

 

Valahogy kibukott, hogy ez nem az ő zenéje, de ettől függetlenül nagyon büszke volt rám. Amikor az első lemezünk megjelent, és a szüleim látták, hogy én ezt komolyan veszem, ez egy hivatás a részemről, akkor nagyon megdicsértek, és azt mondták, hogy büszkék rám, amiért nem adtam fel. Volt, amikor majdnem feladtuk, amikor már a sokadik helyről küldték vissza a kazettánkat. Egyébként akkor lettünk igazán jók, amikor feladtuk. Akkor még persze volt zeneipar, de nem volt internet, YouTube.

 

A klasszikus öltönyös állásod a zenekar miatt adtad fel?

 

Ha őszinte akarok lenni, valahogy kikoptam belőle, egyre többször volt, hogy délután zenéltünk, aztán este egy meetingre kellett mennem, és a kettő nem működött együtt. Mindenhol addig maradtam, amíg négyes-ötös osztályzaton teljesítettem. Nagybátyám mondta, hogy az ember olyan helyen dolgozzon, ahol az egésznek egyszer a főnöke akar majd lenni – akkor van jó helyen. Voltam igazgató, kerestem sokat, jártam nagy autóval, voltam pincér, voltam rakodómunkás. Nekem muszáj előbb győznöm valamiben, hogy utána azt mondjam, hogy azt nem becsülöm sokra.

 

Volna kedved még egyszer saját tévéműsort csinálni?

 

Csinálnék, de jó ideje félreálltam, lehet, hogy nem is veszem észre, de már eljátszottam az esélyeimet. Ez nem azt jelenti, hogy nekem ne lenne megfelelő az egóm. Vannak olyan szegmensei a magyar szórakoztatóiparnak, amiben, azt gondolom, mostanra én lettem a legjobb. Kicsit olyan ez, mint a bokszolók élete. Van egy olyan életszakaszuk, amikor topon vannak, iszonyú keményen meg kell küzdeni azért, hogy időnként látványosan megüttessék magukat, és akkor győzni kell – mindig van benne kockázat. Egy darabig fent maradnak csúcson, aztán eljön az a pillanat, amikor le kell jönni, ezt is sokféleképpen lehet csinálni. Az előadó-művészet nagyon hasonló ehhez, belsőleg, mentálisan, következményeit tekintve más típusú, de ugyanakkora sebeket lehet szerezni. Én egy olyan szakaszban vagyok, hogy nem futottam ki a formámat, ezért néha elvállalok olyasmit, amiben megnézhetem, megmérhetem, megmutathatom magamat. Most pedig lehet, hogy könyvet fogok írni, zenélek és egy gyerekelőadást is csinálok. Volt egy időszak, amit a frontvonalban töltöttem, és ki kell, hogy mondjam, ezt én nem kezelem jól.

 

A „híresemberséget”?

 

Nem szeretem az újságot, nem szeretem a műtapsot, a talpnyaló stábot, a tolvaj producereket... Azt szeretem, hogy kiállok az emberek elé és beszélek, ha elhívnak a Dumaszínházba vagy rendezek egy önálló estet. Persze bennem van ez a „megmutatnám”. Szerintem nem lehet eldönteni, hogy félreálltam, vagy már lemaradtam.

 

Apropó félreállás: azon kevés, ismert magyar ember közé tartozol, akit éjjel-nappal bringával látni. Egyszerűen csak könnyebben tudsz így közlekedni, vagy van ebben valamilyen küldetéstudat is?

Nagyon sok minden találkozik ebben. Egyszer nagyon rosszul voltam, és ekkor kezdtem el azon gondolkozni, hogy mit kell másképp csinálnom. Nagyon nem találtam a helyemet, és egyszer letámadott László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, és azt mondta: te biciklizni fogsz. Óvatosan belekóstoltam, és amikor először a rakparton végigbicikliztem a bringaúton, éreztem a szagokat, láttam az embereket, a mozgást, a sebességet, akkor határoztam el, hogy én – már ha lehet – bringázni fogok.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Májusi akció

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

70 db

6 299 Ft

90 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágykapszula

30 db

3 199 Ft

106,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 499 Ft

1399,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hepacontur tabletta

30 db

1 799 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Canephron bevont tabletta

60 db

3 399 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Salvequick vízálló sebtapasz

28 db

749 Ft

26,8 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Panthenol külsőleges spray

130 g

2 499 Ft

19,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenitstil 1 mg/g gél

50 g

2 399 Ft

48 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

100 db

3 299 Ft

33 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 599 Ft

30,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 699 Ft

269,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Parma Korai Terhességi teszt

1 db

649 Ft

649 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

13,2 ml

4 188 Ft

318,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

NeoMagnizum izom magnézium tabletta

50 db

2 199 Ft

44 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flamborin® 500 mg tabletta

20 db

949 Ft

47,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium 2 mg kemény kapszula

20 db

1 449 Ft

72,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nagy Svédcsepp Naturland
oldat

500 ml

2 099 Ft

4,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

LenaVit Mesemaci gumivitamin narancs-málna-áfonya ízekben

60 db

2 199 Ft

36,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 199 Ft

733 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panangin® Forte 316 mg/280 mg filmtabletta

60 db

2 499 Ft

41,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LenaVit C1000+Cink+D3 1000 mg C-vitamin + 10 mg szerves cink + 2000 NE D3-vitamin + 60 mg csipkebogyó

60 db

2 149 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el