Csikorgó fogak, nyugtalan éjszakák

Szerző: Szimpatika
Pontos számot senki sem tud, de becslések szerint a felnőttek 50%-a bajlódik fogcsikorgatással, és minden hatodik gyereket ugyancsak érint ez a szaknyelven bruxizmusnak nevezett állapot. Sokan nem is tudják, hogy éjjel, álmukban csikorgatják a fogukat. Ennek az állapotnak a kiváltó okát nem ismerik, de a szakemberek többsége úgy véli, hogy a bruxizmus nem más, mint a szervezet válasza a megnövekedett stresszre.

Nemcsak a stressz, hanem olyan érzelmek is kiválthatják a fogcsikorgatást, mint az idegesség, a harag és a fájdalom. Az alvászavarok bizonyos fajtáinak ugyancsak velejárója a bruxizmus. Alkohol fogyasztása és bizonyos gyógyszerek (például antidepresszánsok) szedése tovább ront az állapoton. A fogsor hibás illeszkedése (malocclusio) is kiváltó ok lehet.

Gyerekeknél gyakori, hogy a fogcsikorgatás megfázásra vagy más fertőzésre adott válaszként alakul ki, és nagyobb a valószínűsége akkor, ha ez az állapot a szülőket is érinti. Egyes kutatások szerint a kényszeres személyiségű, túlságosan erős önkontroll alatt álló, precíz vagy agresszív természetű embereknél gyakrabban fejlődik ki a bruxizmus.

A fogcsikorgatás tünetei és jelei a legkülönbözőbbek lehetnek – az egyszerű kellemetlenségtől kezdve egészen az orvosi értelemben veszélyesnek számító állapotig. A következőkről van szó:

 

- a fogak és a fogtömések törése

- arc- vagy állkapocsfájdalom

- hangjelenség alvás közben

- fejfájás

- hiányos fogazat

- a fogíny károsodása

- a fogak érzékenysége

A bruxizmus kezelése többféle módon történhet: viselkedésterápiával, főként a stressz megfelelő kezelésével, valamint a szájba helyezhető mechanikus eszközökkel. A hipnózis egyes esetekben ugyancsak sikerre vezet. Mindenesetre, ha valaki csikorgatja a fogát, érdemes megbeszélnie ezt a problémát a fogorvossal, és az orvos tanácsa alapján kiválasztani a megfelelő kezelést.

 

Forrás: [TGYM Online]

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!