Hiába a jólét, egészségtelenül élünk
2011. 11. 06.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége továbbképzést tartott újságírók számára a táplálkozási szokások változásáról. Halhattunk arról, miért szeretjük az édeset, mi várható a konyhánkban és a világ élelmezésében a következő évtizedekben, illetve képet kaphattunk az elmúlt vétizedek változó étkezési szokásairól.
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2011/11/87719646.jpg)
A rendszerváltás előtt az emberek sok állati fehérjét ettek, viszonylag kevés szénhidrátot és rostot, és bizony sok embernél volt megfigyelhető vitamin és ásványi anyag hiány.
Egy újabb felmérés szerint a rendszerváltás nem terjedt ki az étkezésre, ugyanazt ettük, sok húst, kevés zöldséget és gyümölcsöt. Konklúzió, hogy a magyar felnőtt lakosság táplálkozása az étrendfüggő betegségek nagyszámú kockázati tényezőjét hordozza
A kétezres évek elején is készítettek két felmérést, mely szerint nemhogy egészségesebbek lennénk, hanem férfiak körében a középkorúaknál és az időseknél egyaránt nőtt a túlsúlyosak és elhízottak együttes aránya. A nők körében csak a legidősebbek esetében következett be számottevő emelkedés.
Szerencsére 2009-ben valami megváltozott, a férfiak elkezdtek több rostot bevinni a szervezetükbe, és a megfelelő zsírsavak aránya is nőtt.
Ez volt a jó hír. Ami viszont rossz, hogy míg a nagyi mindössze 20 deka kávét fogyasztott évente, mi 2,3 kilót iszunk meg. Meglepő módon a borfogyasztás mértéke a '30-as évek óta csökkenést mutat, ezzel szemben a sörre rákaptunk, az évi 3 literről feltornáztuk évi 75,9 literre a számot. Cigaretta fogyasztásunk nem sokat változott, kivéve a 70-80-as években, amikor boldog-boldogtalan füstölt. Hála az olcsó dohánynak és az elrettentés hiányának.
Tojásból, cukorból és húsból kevesebbet eszünk a nyolcvanas évekhez képest, de 2000 óta a zöldség és a gyümölcsfogyasztás csökken, viszont rákaptunk a péksüteményekre, mert ezekből jóval többet adnak el.
Érdekes megfigyelni, hogy az életkörülményekben bekövetkezett változások, hogyan hatottak ki a táplálkozásra. A háború után 700.000 ember költözött városokba, a nők egy része munkába állt.
És míg az '50-es években zsíros kenyér volt a reggeli és nem létezett menza, ebédre pedig főzelék vagy tészta dívott, a '60-as évek volt a konzerv és készétel dömping időszaka. Reggelire jöttek a felvágottak, ebéd a munkahelyen vagy a suliban, este pedig megint hideget evett a magyar, illetve hétvégén már cukrászdából jött a süti a húsleves rántotthús kombó után.
A '70-'80-as években tobzódtunk a péksüteményekben, mindenki nosztalgiával emlékszik a menzás paradicsomlevesre betűtésztával, vagy a csokis piskótakockára. Illetve ekkor kezdődött az iskolatej akció, ezért egy ország iskolásai itták a tejet és a kakaót, vajas zsömlével egyetemben.
Mostanában pedig a funkcionális élelmiszerek piaca nő. Bedőlünk a vitaminokkal dúsított reggelizőpehelynek, a vitaminozott üdítőnek, a hasznos bacilusokkal teli joghurtnak, vagy épp a módosított zsírsav tartalmú margarinnak.
1987-ben kidolgoztak egy ajánlást felnőtteknek. Bár azóta sok év telt el, de az ajánlások még ma is megállják a helyüket.
1. Együnk minél változatosabban
2. Kerüljük túlzott zsírfogyasztást
3. Ételeinket kevés sóval készítsük
4. Hetente 1-2 együnk édességet
5. Naponta fogyasszunk fél liter tejet, vagy ennek megfelelő tejterméket
6. Naponta többször együnk nyers zöldséget, gyümölcsöt
7. Fogyasszunk barna kenyeret, burgonyát
8. Naponta 4-5 alkalommal étkezzünk
9. Nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő mennyiségek
10. Legjobb ital a tiszta víz
11. Éljünk egészségesen
12. Rendszeresen mérjük testsúlyunkat
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!