DélUtán – lelki segély minden korosztálynak

2011. 11. 10.
Szerző: Szimpatika
DélUtán alapítvány 1998-ban alakult. Az alapítók akkoriban egy ifjúsági lelkisegély-szolgálatban dolgoztak, és feltűnt nekik, milyen sok nagyszülő korú hívó keresi a szolgálatot, akik, miközben az unokákról beszéltek, saját családon belüli magányukról, nehéz helyzetükről, szorongásaikról, kiszolgáltatottságukról is szóltak.

Ez adta az ötletet, hogy létrehozzanak egy lelkisegély-szolgálatot célzottan az idős emberek számára. A szolgálatot felhívó emberek leggyakoribb témája az egyedüllét, a betegség, a szegénység, és talán a legfájóbb: a családon belüli magány, a családtagokkal való konfliktusok. A középgenerációhoz tartozók között sok a munkanélküli, az egyedül maradt, az élet-közép válságával küszködő ember.

Az alapítvány lelkisegély-szolgálatától elsősorban empatikus meghallgatásra, értő figyelemre számíthat a telefonáló. Ez nagyon sokat jelent azoknak, akiknek sokszor hétszámra nincs kihez szólniuk, vagy ha van is, nem kapják meg azt az ítélkezéstől mentes elfogadást, amelyre vágynak. Konkrét segítséget is kapnak persze: jogi, betegjogi és orvosi tanácsadást telefonon, illetve szükség esetén személyes jogi és pszichológiai tanácsadást.

Nagy segítség továbbá sok embernek a DélUtán által szervezett ingyenes számítógépes oktatás, valamint a DélUtán Klubok működése. A számítógépes oktatás kis létszámú csoportokban folyik a Ráday utcában, a Boráros téri Szabó Ervin Könyvtárban és az Apáczai Gimnáziumban. Ez a szolgálat legnépszerűbb kiegészítő tevékenysége. A képzés 4-5 fős kis csoportokban történik, ingyenesen. Nem akadály, ha a jelentkezőnek nincs számítógépe. Ha még soha be sem kapcsolt számítógépet, nálunk akkor is legyőzheti az idegenkedését, eljuthat az internet használatáig. A számítógép- és internethasználat alapjainak elsajátítása csökkenheti a magányt, az elszigeteltséget, a feleslegessé válás érzését.

A karitatív lelkisegély-szolgálat  eredetileg csak az idősebbeket szólította meg, de a megszaporodó öngyilkosságok megelőzése érdekében 2012-től kibővíti a korosztályi határokat, hogy minél többen elérhessék. Ezért január 1-től várjuk  a 25 éven felüliek jelentkezését CHAT-en (www.delutan.hu) vagy e-mailben: delutan@delutan.hu.

 

A DélUtán ingyenes telefonján (0680 200 866) továbbra is fogadják a 45 éven felüliek hívásait támaszadó beszélgetésre, orvosi, jogi tanácsadásra.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!