A húsevés veszélyei
A nyomok a fertőzött húsok esetén gyakran a táplálékkiegészítőként alkalmazott (és állati eredetű) csontliszthez vezetnek. Ennek előállításához ugyanis sok helyen nem kellőképp ellenőrzött állati nyersanyagokat is felhasználnak
Veszélyforrás a temérdek antibiotikum is, amelyet marokszám alkalmaznak a nagyüzemi állattenyésztésben. És nemcsak az időnként fellépő fertőzések ellen adagolt antibiotikumokról van szó. Az állatok ugyanis növekedésserkentő antibiotikumokat is kapnak. S jóllehet, ezeknek dózisa tízszer vagy húszszor gyengébb a betegségekre adagoltaknál, akkor is nyilvánvaló, hogy mindez – a húsfogyasztás közvetítésével – az ember természetes rezisztenciáját is befolyásolja. Jóllehet, járványtani bizonyítékok még nincsenek, e téren sem árt az óvatosság.
A nagyüzemi állattenyésztésben nemcsak antibiotikumokkal, de – főleg az Egyesült Államokban – különféle (részben természetes, részben szintetikus) hormonok adagolásával is serkentik az állatok húsgyarapodását. Jóllehet, mind a mai napig folyik a vita, hogy a hússal szervezetbe kerülő hormonok veszélyesek-e vagy sem, a legtöbb szakember szerint van összefüggés a hormonkezelt húsok fogyasztása és egyes rákbetegségek között.
A kockázatok arra hívják fel a figyelmet, hogy a húsiparban korántsem elegendő csak a végtermék vizsgálata, hanem az egész élelmiszerláncot ellenőrzés alatt kell tartani. Fontos az is, hogy minden élelmiszer esetében kideríthető legyen az eredet. Ennek ellenére a húsipari termékek ellenőrzésére fordított pénzösszegek még a nálunk sokkal fejlettebb országokban is alacsonyak.
Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nagyüzemi állattenyésztést a piaci kényszerek szorítják rá az olcsó, de ellenőrizetlen tápanyagok és a növekedésserkentő hormonok és antibiotikumok alkalmazására: egy Charolais tehéntől ma már elvárják Franciaországban, hogy napi egykilós súlygyarapodás mellett legalább 30 liter tejet adjon. Ekkora termelékenységet pedig aligha lehet más eszközökkel elérni.
Persze le is lehetne mondani a nagyüzemi állattenyésztésről. Akkor, semmi kétség, kevesebb lenne a kockázat is. Csak éppen a húst nem tudnánk megfizetni.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
Nyereményjátékok
Megfejtő
Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!
Facebook játék
Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Alvás közben is figyelnek ránk a kutyák
- Boldogság ősszel
- Szilva – Az őszi szezon egyik slágergyümölcse
- A terhességi diabétesz korai kimutatására alkalmas módszert fejlesztettek
- Ezek a gyógynövények a legjobbak a kamaszok bőrére
- Közösségben tanul az immunrendszer
- Támpontok iskolakezdéshez
- Korunk népbetegsége: az önbizalomhiány
- Ecet a lakásban: 13+1 tipp, mire használjuk
- A nőkért és a tudományért
- Öt tünet, mely nőgyógyászati daganatot is jelezhet
- Körte – A zamatos immunerősítő
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!