Mentősök a vízen

Szerző: Zimre zsuzsa
Ha azt mondom, vízimentő, az emberek nagy részének a Baywatch epizódjai rémlenek fel, ahol csinos lányok és jóképű fiúk rohannak a habokba piros fürdőruhában. Magyarországon a helyzet kicsit más, de szerencsére a legtöbb strandon már profi vízimentők vigyázzák az életünket.
Dr. Juhász Rozalinda azon kevés mentőorvosok egyike, aki szabadidejét feláldozva önkéntes munka keretében is azt csinálja, amit szeret: életeket ment.
A fiatal, szőke orvosnő Miskolcról érkezett a Balatonhoz, hogy ott a tó leggyorsabb hajóján, a Ruperten szolgáljon egy héten át. Vele beszélgettem a nyárról, a fürdőzésről, és persze a Balaton veszélyeiről.


Hogyan került ide a Balatonhoz?

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának felhívására érkeztem ide, idén már második alkalommal. A Rupert mentőhajón töltök be orvosi feladatokat.
Mit jelent ez pontosan?
Talán nem mindenki tudja, hogy 2009-es szezonban vízre került a Rupert mentőhajó, mely nemcsak a leggyorsabb vízi jármű a tavon (90 km/órás sebességre képes), de egy esetkocsi felszerelésével is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy van rajta defibrillátor, és más olyan életmentő berendezések, melyek egy mentőautóban is megtalálhatóak. Ezen a hajón a személyzet mellett mentőorvos, tiszt és diplomás mentőápoló is dolgozik.

Ha jól tudom, ez önkéntes munka. Miért „mentőzik” szabadidejében is?

Mert minden érdekel, ami a munkámmal kapcsolatos, és szeretem a kihívásokat. Persze az, hogy egy hetet eltöltsek a Balatonon, szintén vonzó lehetőség volt.
Milyen esetekkel kellett megbirkóznia?
Idén az én műszakom alatt még nem volt kivonulás, így csak egy teknőst mentettem meg az úton.
Miben más egy hajón szolgálatot teljesíteni, mint egy mentőautóban?
Egyrészt sokkal kisebb a hely, és alkalmazkodni kell a hullámzáshoz is, egyébként nem sokban különbözik a mentőautótól. Bár sokan nem is sejtik, de a Rupert nem csak vízibalesetekhez vagy rosszullétekhez vonul ki, gyorsasága miatt előfordul az is, hogy szárazföldi balesetek helyszínére sietünk.

Ezt hogy kell elképzelni?

Egyes esetekben az Országos Mentőszolgálat mentésirányítói riasztanak minket közúti balesethez, mert a közúti forgalom miatt mi gyorsabban odaérünk. Ebben az esetben kikötünk a legközelebbi helyen, gyalog közelítjük meg a helyszínt, és látjuk el a sérültet.
Kell ehhez a munkához valamilyen extra képesség?
Igazából nem, de a sportos életmód szerepelt a felhívásban. A riasztástól számítva egy perc alatt kell elindulnunk, így van, hogy szó szerint rohanás közben kapkodjuk magunkra a felszerelést. Természetesen úszni tudni kell, és jó, ha nem lesz tengeribeteg az ember.

Sokat halljuk, hogy a Balaton veszélyes. Miért is?

A legfőbb veszélyt abban látom, hogy a Balatonon nagyon hirtelen változik meg az időjárás. A gyönyörű napfényes égen pillanatok alatt tűnnek fel a felhők, támad fel a szél, és vele együtt a hullámok is. A viharjelzést sokan nem veszik figyelembe, pedig fontos lenne tudatosítani az emberekben, hogy nem véletlenül adják ki a meteorológusok a riasztást. Annak, aki már átélte, van elképzelése arról, mennyire rövid idő alatt képes lecsapni a vihar.

Kikkel van a legtöbb „baj”?

A hajósok egy része nem veszi figyelembe a viharra figyelmeztető jelzéseket, vagy csak nem érnek vissza időben a kikötőbe. Ezért fordul elő viszonylag gyakran eszközmentésünk is, ami általában az elsüllyedt vitorlások vagy más hajók kihúzását jelenti. Erre a vízimentőknek külön hajójuk van. A szülők egy része gondatlan, a gyerekbalesetek nagy része az ő oda nem figyelésük miatt következik be. Még mindig sokan ugranak be felhevült testtel a vízbe, minden évben van néhány áldozat, aki emiatt veszti életét. Amiről nem tehet senki, de megtörténik, azok az allergiás reakciók, főleg a méh- és darázscsípés okoz panaszokat, melyek életveszélyesek is lehetnek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!