A fürdősó drog

2011. 08. 08.
Szerző: Szimpatika
Egyre elterjedtebbek az úgynevezett "dizájner drogok", vagyis azok a vegyi szerek, amelyek hatásukban felveszik a versenyt illegális kábítószerekkel, de fogyasztásukat, illetve árusításukat nem tiltja törvény. Az újabban használt, egyelőre legális, droghatású szerek között egyre népszerűbb az úgynevezett MDPV vegyület, amelyet Amerikában fürdősóként, különböző fantázianeveken árulnak.

Az MDPV a Pyrovalerone nevű szer analógjaként ismert, melyet az 1960-as években fejlesztettek ki a krónikus fáradtság gyógyítására, ám túlzott mértékben való használata függőséghez vezet. Kinézetre tiszta világosbarna por, ha fénynek teszik ki, barnulni kezd, és szaga is a megbarnult krumpliéra emlékeztet.

Hatását a kokainéhoz és az amfetaminéhoz hasonlítják. Akut tünetei: a pulzus emelkedése, izzadás, gyors szívverés, eufória, éberség, tettrekészség, izgatottság. A tünetek nagyjából 3-4 órán keresztül tartanak, melyet tahikardia, hipertenzió és mérsékelt éberség követ további kb. 4 órán keresztül.
Az MDPV nagy dózisú használata intenzív, hosszú lefolyású pánikrohamokat eredményez az intoleráns használóknál, továbbá keringenek történetek az alvásmegvonás miatti pszichózisos megbetegedésekről, és a nagy dózisú vagy folyamatos használat miatt kialakuló függőségről.
Az MDPV folyamatos használata a metamfetaminéhoz hasonló elvonási tüneteket produkál, melyek: depresszió, levertség, fejfájás, izgatottság, izomgyengeség, és néhány esetben a bevérzett szemek. Az MDPV-t hosszabb távon használók erős vesefájdalmakról is beszámoltak.
Zacher Gábor toxikológus szerint a "dizájner drogok" veszélyessége pont az ismeretlenségükben rejlik. Túladagolásuk vagy bármilyen mellékhatásuk esetén nagyon kevés információ áll az orvos rendelkezésére, hogy a megfelelő kezelést alkalmazza. Zacher szerint „dzsungel van odakint”: nagyon gyakori, hogy valaki ilyen vegyületek miatt kerül a toxikológiára. Az MDPV Stimuláns vegyület 6-14 órán keresztül pörget. Amikor a fogyasztó lejön a szerről, skizofrén lesz és rettegő, ezért újabb adag után nyúl. Kezdetben szippantják vagy tabletta formájában fogyasztják, de hamar áttérnek a szúrásra. Ma már napi 4-5 beteg megfordul a főorvos osztályán. A szertől 2-3 hónap alatt masszív függőség alakul ki.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!