Fogamzásgátlás negyven fölött

Szerző: Szimpatika
Bár kétségtelen tény, hogy életkorunk előrehaladtával a termékenység csökken, de egészen a menopauza beköszöntéig nem tűnik el teljesen. Így még a rendszertelenül jelentkező vérzések éveiben is gondolnunk kell a nem kívánt terhesség elkerülésére.

Azoknak a nőknek, akik a többféle hormont kis mennyiségben tartalmazó készítményeket szedik, nem szükséges ezeket abbahagyniuk csak azért, mert klimax közeli életkorba jutottak.


Ha azonban dohányoznak, valamilyen szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, vagy magas a vérnyomásuk, fennáll az agyi érkatasztrófa, illetve a mélyvénás trombózis veszélye, így ezekben az esetekben nem szabad hormontartalmú tablettát szedniük. A mélyvénás trombózisra külön is érdemes odafigyelni. A hajlam ugyanis öröklődik, így ha valakinek a családjában előfordult ez a betegség, akkor nagyon meg kell gondolnia, hogy szedjen-e fogamzásgátló tablettát vagy sem. Esetleg érdemes elvégeztetnie azt a genetikai vizsgálatot, amely képes kimutatni az örökítőanyag egyik hibáját, az úgynevezett Leiden mutációt. A beteg gén jelenléte ugyanis többszörösére emeli a mélyvénás trombózis kockázatát, és ezt a rizikót a tabletta tovább növelheti.

Napjainkban is lehet spirált használni, a választék ugyanúgy óriási, mint a tabletták esetében. Akik pedig nem használhatják a fogamzásgátlásnak ezeket az eszközeit, azoknak a gumióvszerek számtalan fajtája áll rendelkezésükre. Bár a klimax közeli évekre nem jellemző a gyakori partnercsere, sokfélék vagyunk ebben az életkorban is. Fontos lehet a gumióvszer használata azért is, mert megvéd a szexuális úton terjedő betegségektől: az AIDS-től, a B–vírus okozta májgyulladástól, a gyakran súlyos következményekkel járó Chlamydiától, vagy a méhnyakrákok 90 százalékát okozó humán papilloma vírustól.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!