Egészségre káros gombafajtákat mutattak ki a mosogatógépekből vett mintákban

Gomba 
2011. 07. 06.
Szerző: Szimpatika
Egy friss kutatás tanulsága szerint valószínűleg egészségre káros gombafajták fejlődhetnek ki a mosogatógépekben, túlélve magas hőmérsékletet, hatalmas dózisú mosogatószert és öblítősót egyaránt, hogy a savas és lúgos vizet ne is említsük.
A fekete élesztőgomba egyik faját, egy bizonyos Exophiala dermatitidist, a riasztó nevű E. Phaeomuriformis egyik rokonát mutatták ki olyan mintákban, amelyeket hat kontinens közel száz városának 189 mosogatógépéből vettek. A mosogatógépek több mint felében a gomba a készülék ajtaját szigetelő gumicsíkon bújt meg.

Mindkét előbb említett faj ismertetőjegye, hogy az emberi szervezetre károsak, és gyakran cisztás fibrózist okozhatnak, állítják a kutatást végző tudósok. Egyes gombák élősködő létformák, természetes otthonuk a természetben a nedves, párás és meleg helyek. Ezért is érzik magukat remekül ezekben a háztartási szerkentyűkben, amely lakhelyváltozást akár evolúciós fejlődésként is felfoghatunk: a gombák ugyanis alapvetően a szárazföldi életkörülményekhez alkalmazkodva fejlődtek ki, így nagy ugrásnak mondható, hogy mosószeres-forróvizes környezetben is remekül elvannak. A vizsgálatok nem arra koncentráltak, hogy ez a gombafaj vajon valóban veszélyes-e az egészségünkre. De az biztos, hogy mindenképp további kutatásokra van szükség, hiszen fennáll a genetikai keveredés veszélye ebben a szokatlan környezetben. A különböző genotípusok (azaz az egyedek genetikai felépítésének) keveredése egy fajon belül ellehetetleníti a genetikai rekombinációt, és olyan új genotípusokat eredményez, melyek eddig ismeretlen veszélyes tulajdonságokat hordozhatnak magukban – áll a tanulmányban. Tehát valószínűleg pontosan azért lettek egészségre károsak ezek a gombák, mert immár képesek arra, hogy ilyen körülmények között is életben maradjanak. Más mikroszkopikus méretű fajokat is találtak a mosogatógépekben, amelyek egyéb gombacsoportokhoz sorolhatók, mint például a penicillingomba, a Candida-gombák, fuzáriumgombák, vagy az Aspergillus-gombák.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!