Tanítsuk meg őket arra, hogy használják az eszüket

Szerző: Varga Julis
A jó idő számtalan mozgási lehetőséget és szabadtéri programot tesz lehetővé gyermekeink számára – ám ugyanannyi veszélyt is rejt magában. Dr. Gecsei Erzsébetet, a kőbányai Zsivaj utcai háziorvosi rendelő gyerekorvosát kérdeztük ezekről.
Hogyan változtak az elmúlt években a gyerekbetegségek?
Azt nem mondanám, hogy megváltoztak, mert nem újak a betegségek, viszont már nem annyira típusosak. De sok van, ami fertőző, így a közösségbe járók könnyen elkaphatják azokat. A nagyobbak, főleg a gimnazisták, azzal szoktak jönni, hogy nekik muszáj bemenni erre vagy arra az órára. De hiába lesz jobban, ha utána visszaesik – ráadásul megfertőz még pár másik gyereket is. Ezek a fertőző betegségek hetente változnak, hol hasmenés, hányás, hol pedig a tüdőgyulladás van soron.

Mi ennek az oka?
Több oka lehet: vagy nem fogad szót, és nem veszi be a gyógyszert a gyerek, mert teszem azt, kamasz, és nincs kedve. Aztán ül otthon és várja, hogy meggyógyuljon, és nem érti, hogy ez miért nem sikerül. Vagy egyszerűen nem hiszik el, hogy tényleg egymást fertőzik meg. Ezt néha az anyukákkal is nehéz megértetni.

Nehezebb gyerekeket kezelni, mint felnőtteket?
Ezt nem állítanám. Akik elfogadják, amit mond az orvos, azokat nyilván könnyű, és szerencsére ritkán van olyan, hogy egyáltalán nem fogadnak szót.

Mennyire van a gyerekeknek betegségtudatuk?
A kisebbeknek addig van, amíg fáj a hasuk, fáj a fejük, amíg nem tudnak szaladgálni. De utána már, amint jobban lesz a kisgyerek, nem hiszi el, hogy beteg. Amint hat a gyógyszer, úgy érzi, meggyógyult, holott egy-két óra múlva, amikor elmúlik a láz- vagy a fájdalomcsillapító hatása, megint rosszul fogja érezni magát. A nagyobbak már mások: ők nem foglalkoznak vele, tudják, hogy betegek, de sokszor nem érdekli őket.

Mennyire nehéz az anyukákkal?
Ismét azt mondanám, hogy ha hisznek nekünk, akkor könnyű. A nagyobb probléma inkább az, hogy gyakran hallom, hogy az anyukáknak azt mondják, hogy ne hiányozzanak a gyerek miatt. Sok munkahelyen egyszerűen nem tűrik el, hogy beteg gyerek miatt otthon maradjon a szülő, és ennek a gyerek és a közösség is kárát látja.

Májusban milyen tipikus panaszokkal keresik fel a rendelőt?
Jobb időben szerencsére kevesebb a fertőzéses megbetegedés, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs. Ilyenkor sok az osztálykirándulás, a tábor, és bár erre felkészítik a gyerekeket, kisebb-nagyobb balesetek mindig lehetnek. A pedagógusok szerencsére lelkiismeretesek, de ők sem számolhatnak mindennel. Könnyen kaphatnak ilyenkor a gyerekek kötőhártya-gyulladást egy uszodában eltöltött nap miatt, mert hiába igyekeznek sterilizálni a medencéket, nem mindig sikerül teljesen, ha a gyerekek behordják oda a fertőzéseket. Ha pedig allergiás a gyerek valamire, akkor mindegy, hogy steril-e a medence, mert az allergiától kap majd kötőhártya-gyulladást. Jó időben tipikus megbetegedés a hasmenés is, amit elég könnyű elkapni – elég egy mosatlan gyümölcs, vagy a nem megfelelően tárolt, romlott élelmiszer. Bár a tábori gyermekétkeztetésre szigorú szabályok vonatkoznak, itt is előfordulhatnak problémák. Ezért kell eltenni az ételmintákat, hogy egy járvány esetén tudni lehessen, mit ettek a gyerekek. A megfelelő élelmiszer-tárolásra természetesen otthon is oda kell figyelni. Inkább tegyünk be mindent a hűtőbe, minthogy baj legyen belőle. Ugyanez vonatkozik a gyümölcsökre is. Tanítsuk meg minél előbb a gyereknek, hogy minden gyümölcsöt mosson meg, mielőtt megeszi.

Mit csináljunk a hasmenéses gyerekkel?
Ha komolyabb hasmenésről van szó, nem pedig néhány lazább székletről, akkor általában hazaküldik a beteg gyereket a táborból. Szerencsére a hasmenésre már vannak gyógyszerek, amik meggyorsítják a betegség lefolyását. Otthon a szülő adhatja tovább a gyógyszert, és figyelnie kell, hogy elég folyadékot kapjon a gyerek. Fontos, hogy ne sokat egyszerre, mert kihányhatja: inkább egy evőkanálnyit öt percenként. Az első két deci víz pedig mindenképpen legyen hideg – szintén a hányás elkerülése miatt. Enni könnyű, vegyes ételt adjunk a hasmenéses gyereknek, nem kell őket szigorú diétára fogni, mint régen.

Hogyan készítsük fel a gyereket, ha táborba megy?
Ha van állandó gyógyszere, mert asztmás vagy allergiás, akkor azt mindenképpen vigye magával, ahogy az orvosi igazolását is arról, hogy mi a baja. Fontos, hogy a pedagógus vagy a tábori védőnő, egészségügyis, orvos tudjon az egészségügyi problémáiról, rendszeresen szedendő gyógyszereiről, esetleges gyógyszerallegiájáról – ezekről jobb előre szólni. Ezenfelül vihet magával egyéb gyógyszereket is, lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, de ezek szoktak lenni a táborban is.

Mi a helyzet a kullancsveszéllyel?
Megpróbálunk mindenkit rábeszélni a védőoltásra, és dokumentáljuk, hogy kinek, mikor kell beadni az újabb adagot. Ezt állandóan nézzük és figyeljük, mert az anyukák sokszor elfelejtik. Sajnos van olyan gyerek, akit így sem oltanak be. Az lenne jó, ha ez is kötelező oltás lenne.

Mire kell odafigyelni melegebb időben a kisbabák esetében?
A legfontosabb, hogy ne kapjanak napszúrást. Ne tegyük őket napra, inkább árnyékban legyenek, és az időjárásnak megfelelően öltöztessük fel őket. Igyanak sokat, hogy megfelelő legyen a folyadékellátásuk, ami ilyenkor különösen fontos. Természetesen ne hagyjuk őket felügyelet nélkül, és figyeljünk arra, hogy ne másszanak ott, ahol kullancsveszély lehet. Ugyanis egy év alatti gyerek még nem kaphat kullancs elleni védőoltást. Szerencsére nem minden kullancs hordoz betegséget, de fontos, hogy ha megtörtént a baj, minél előbb, lehetőleg egy napon belül távolítsuk el a gyerekből, megelőzendő a nagyobb bajt. Ezért mindig gondosan, vizsgáljuk át a gyerek egész testfelületét.

Több-e ilyenkor a törés?
Nem gyakoribb és nem ritkább, mint télen, inkább más mozgásforma végeredménye. De tény, hogy jó időben kiszabadulnak a gyerekek az utcára, a természetbe, és többet mozognak, így több a sérülés. Ezek ellen nehéz tenni. Túlvédeni nem szabad őket, inkább tanítsuk meg arra, hogy legyen eszük, és vigyázzanak magukra: ez a legjobb, amit tehetünk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!