Kiket fenyeget leginkább a dohányzás miatti emlőrák?

2011. 05. 17.
Szerző: Szimpatika
Nagyobb az emlőrák kialakulásának kockázata azokban a nőkben, akik a menopauza előtti korban, különösen még gyermekszülés előtt dohányoznak – állapították meg amerikai kutatók. Az emlőrák világszerte a leggyakoribb a nőket sújtó daganattípusok közül. A dohányfüstben található rákkeltő anyagok, melyeknek a tüdőrák kialakulásában játszott oki szerepe régóta ismert, az emlőrák kiváltására is képesek lehetnek.
A kései szülés és a szoptatás elmaradása növeli az emlőrák kockázatát. Jelenlegi ismereteink szerint az emlőrák kockázatát veleszületett és életmódbeli tényezők egyaránt befolyásolják. A legjelentősebb genetikai hajlamosító tényező a BRCA1 és 2 gének mutációja. Az emlőrák kockázatát növelheti a hosszú termékeny időszak (korai első menstruáció és kései menopauza), a gyermektelenség vagy kései első szülés, és a szoptatás elmaradása.

Míg ezek a paraméterek nem, vagy nem egykönnyen befolyásolhatók, a megelőzés szempontjából nagy hangsúlyt kapnak azok az életmódbeli hajlamosító tényezők, amelyek elvben teljesen kontrollálhatók. A táplálkozás is befolyásolja a daganat kialakulását. Amiket leginkább érdemes elkerülni: az állati zsiradékban gazdag, rostokban és vitaminokban szegény táplálkozás, az elhízás és a mozgásszegény életmód, valamint az alkoholfogyasztást és a dohányzás, amelyet sokan és sokszor gyanúba kevertek már a daganattípussal kapcsolatban. Most megjelent tanulmányukban Fei Xue és kollégái a brighami Női Klinika és a Harvard Egyetem Klinikája (Egyesült Államok) archívumainak felhasználásával az 1976 és 2006 közötti időszakból 111140 aktívan dohányzó, illetve az 1982 és 2006 közötti időszakból 36017 passzív dohányos (vagyis mások dohányfüstjét elszenvedő) nő adatait tekintették át, hogy pontosabb képet kapjanak az aktív és passzív dohányzásnak az emlőrák kialakulásában betöltött szerepéről.
Minél fiatalabb korban kezd dohányozni egy nő, annál nagyobb a kockázat. A vizsgált időszak alatt a résztvevők közül 8772 nőben alakult ki emlőrák. Ennek kockázata annál magasabbnak bizonyult, minél nagyobb volt a pillanatnyi és korábbi aktív dohányzás mértéke, minél hosszabb volt a dohányosként töltött idő, minél fiatalabb korban kezdett a beteg dohányozni, illetve minél magasabb volt nála a doboz-év szorzat értéke (a naponta elszívott doboz cigaretták száma megszorozva az adott dohányzási aktivitású évek számával). A menopauza fordulópont az emlőrák kialakulása szempontjából A menopauza előtti dohányzás egyértelműen növelte az emlőrák kockázatát, míg a menopauza utáni dohányzás, úgy tűnik, csekély mértékben csökkentette. Ez utóbbi jelenséget a kutatók a dohányzás ösztrogént ellensúlyozó hatásával próbálják magyarázni. Eszerint a dohányzás tovább csökkenti a menopauza után amúgy is alacsony ösztrogén-szintet, s ez esetleg viszonylagos védelmet nyújthat az emlőrákkal szemben. (Ennek ellenére természetesen menopauza után is káros a dohányzás, hiszen az emlőrákkal szemben a tüdőrák és más daganattípusok kockázatát növeli.) A passzív dohányzás nem növeli az emlőrák kockázatát. Ugyanakkor azok körében, akik sosem dohányoztak, illetve gyerekként vagy felnőttként dohányfüstnek voltak kitéve, nem volt tapasztalható az emlőrákos esetek halmozódása. A dohányos szülőkkel egy háztartásban töltött gyermekévek, az otthoni és munkahelyi passzív dohányzás, illetve a dohányossal egy háztartásban leélt évek száma – miután az eredményeket a többi lehetséges hatótényező figyelembe vételével korrigálták – nem mutatott összefüggést az emlőrák kockázatával. A kockázati tényezők hatása összeadódik
A vizsgálat eredményeit összegzendő a kutatók kidolgoztak egy kombinált mutatót, amely magában foglalja a mennyiséget, az életkort a dohányzás megkezdésekor, és a dohányosként eltöltött teljes időtartamot. Ezt az indexet az emlőrák előfordulásával összevetve az a tendencia rajzolódott ki, hogy míg a könnyű és közepesen erős dohányosokban a kockázat fokozódása nem kimutatható, azoknak az erős dohányosoknak, akik fiatalon kezdték a dohányzást, illetve hosszú ideig és sokat dohányoztak, számottevő kockázatnövekedéssel kell szembenézniük. Ez összhangban van azzal a feltételezéssel, hogy a dohányzás különböző mérőszámai egyenként is, együttesen pedig összeadódó jelleggel gyakorolnak hatást az emlőrák kialakulására.

Origo

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!