A csicsóka segít a fogyásban és szépít

Szerző: Szimpatika
A csicsóka előnyeit a kozmetikai ipar is felismerte, hiszen a csicsóka gumója kiváló regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló. Ráadásul még a fogyásban is segít, és cukorbetegek is fogyaszthatják.
A csicsóka Észak-Amerikából ered, ahol az indiánok már a Kolumbusz megérkezése előtt is termesztették. Magyarországra Franciaországon és Olaszországon keresztül, már a burgonya megjelenése előtt eljutott, és az 1600-as években kezdett elterjedni. Az indiánok napgyökérnek hívták, az íze pedig az articsókáéra emlékeztet. 100 gramm csicsóka 30-73 kcal-t, 12,1-17,4 gramm szénhidrátot, elhanyagolható mennyiségű zsírt (0,2-0,4 gramm) és némi fehérjét (1,2-2,4 gramm) tartalmaz. Ebből 4,5-9,6 gramm a cukor és 1,6 gramm az élelmi rost.

Megemlítendő B1-, B2-, C-vitamin-, niacin-, illetve kálium-, foszfor-, vas-, réz- és magnéziumtartalma is. A csicsókát mégsem elsősorban a benne található vitaminok vagy ásványi anyagok miatt ismerjük, sokkal inkább a közel 15 %-os inulintartalma miatt. Az inulin összetett szénhidrát (oligofruktóz), probiotikus tulajdonságokkal bíró (a bélben élő, egészségünket védő baktériumokat tápláló), emészthetetlen, vízben oldódó rostanyag. Édes íze ellenére emésztőrendszerünkben nem termelődik enzim, amely lebontja. Inulintartalma így lényegében (glükóz helyett) fruktózzá alakul át. A fruktózból pedig napi 30-80 grammot a szervezet inzulin nélkül is hasznosít. Ezért a csicsóka – inulintartalma révén – az étrend szénhidráttartalmába történő beszámításával része lehet a cukorbetegek étrendjének, persze nem korlátlan mennyiségben. Az inulin a bél baktériumflórájának kedvező befolyásolásával vércukorszint-csökkentő hatású, mivel a szénhidrátok lebontását, felszívódását egyenletessé teszi. Emellett csökkenti a vastag- és végbéldaganatok előfordulásának és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is, mivel rendszeres fogyasztása segíti a koleszterin- és a trigliceridszint csökkenését. A csicsókából készült fogások, termékek az emészthetetlen rosttartalom miatt az arra érzékenyeknél kezdetben gyomor-, bélrendszeri kellemetlenségeket (puffadás, szelesedés, hasmenés) is előidézhetnek, ezért csak óvatosan és az adagot fokozatosan növelve építsük be étrendünkbe. Rosttartalma révén testtömegcsökkentő (fogyókúrás) étrendbe is beépíthető, mivel egyrészt előnyösen befolyásolja a vércukorszintet, másrészt jelentős laktató hatással is bír, így kevesebb táplálékkal is beérjük, ami végeredményben – természetesen megfelelő mennyiségű mozgás mellett – fogyáshoz vezet. Egyre több csicsókából készült terméket is kaphatunk, ha éppen nem szeretnénk otthon kísérletezgetni, így instant csicsóka italpor vagy akár tabletta formájában is hozzáférhető. Néhány gumót a kertünkben is elültethetünk, mivel a gumók jól tűrik a szárazságot és a hideget egyaránt, egész évben frissek maradnak, így a csicsóka igazán gazdaságos növénynek számít.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!