Hogyan gyógyít a simogatás?

2011. 04. 19.
Szerző: Szimpatika
A tapintás képessége nélkül egyetlen napig sem tudna önállóan élni az ember. A pszichológusok szerint az agresszió, a depresszió, sőt, még az evési zavarok is összefüggésben vannak a tapintással.
A pszichológusok szerint az agresszió, a depresszió, sőt, még az evési zavarok is összefüggésben vannak a tapintással. Ez az érzékünk a legfontosabb. Bőrünk határol el minket a külvilágtól. A milliónyi receptor életünk minden másodpercében dönt arról, hol ér véget az én, és hol kezdődik a másik. És ez már a terhesség hetedik hetében elkezdődik. Már az első sejtek is ösztönösen meg tudják különböztetni a belső világot a külsőtől. A születés után a gyerekek a tapintás és a fogás révén ismerkednek meg az élettel: mindent a szájukba dugnak, a nyelvükkel és a szájukkal szó szerint bekebelezik a világot. Ha a csecsemőt túlságosan kevés inger éri, valamilyen tévesen értelmezett higiénia miatt nem engedik végigtapogatni, végig kóstolni a világot, ez negatív hatással lesz az agy fejlődésére és az idegsejtek hálójának kialakulására is. Hogy milyen fontos a simogatás, az érintés, a szoros testi kapcsolat a gyerekeknél, az azokon látszik, akik nem kapják meg: az árvaházban vagy nagyon sivár érzelmi környezetben nevelkedők sokkal lassabban növekszenek, alacsonyabb az intelligenciájuk, és még az immunrendszerük is gyengébb.

Az érintés megnyugtat. Leginkább a lassú simogatás. Az emberek ösztönösen az optimális, 40/perces frekvencián simogatnak, mindegy, hogy kisgyermeket, a kedvest vagy a macskát. Simogatáskor az ingerek eljutnak az agyba, az érzések központjába, a limbikus rendszerbe. Ez a rendszer irányítja a oxitocin kibocsátását: ez a hormon felelős a jó közérzetért. Javul a vérellátás, csökken a kortizol nevű stresszhormon szintje, nő az érzelmi kötődés és védettnek érezzük magunkat. És ami a legjobb benne: nem csak az egészséges, ha simogatnak, hanem az is, ha te simogatsz! Az érintés gyógyító ereje így működik. Azok a szülés utáni depresszióban szenvedő anyák, akik babamasszázs-tanfolyamra jártak, sokkal jobban érezték magukat a tanfolyam után, sokkal szorosabb kapcsolatot tudtak kialakítani a gyermekükkel, mint azok, akiket nem vezettek rá a rendszeres, szeretetteljes testi kontaktus fontosságára. A masszázs fájdalomcsillapító, csökkenti – különösen nőknél – a vérnyomást, javítja a figyelmet és a koncentrációt. A masszázs ezenkívül erősíti az immunrendszer fontos funkcióit is: az AIDS-es és a rákos betegeknél megnöveli például a T-limfociták számát. A kutatók e pozitív hatások legtöbbjét az érintés hatására csökkenő stressz-hormonszintre vezetik vissza. De ezek a tudományos eredmények mégis csak azt támasztják alá, amit mi már rég óta tudunk: egyszerűen csodálatos, ha megmasszíroznak!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!