Itt a tavasz, bringára fel!

2011. 03. 30.
Szerző: Myat Kornél
Tél vége felé már mindenki a tavaszt várja! Ilyenkor a kerékpározás nagyon egészséges dolog, felébreszti a télen lelassuló testet és lelket. Kerékpárról közvetlenül átélhetjük a tavaszt, láthatjuk, ahogy a fákon megjelennek az első levelek, a szemünk előtt zöldül ki a természet, emellett napról napra fittebbnek és egészségesebbnek érezhetjük magunkat. Bár évről évre egyre többen tekerik végig a telet is, tavasszal biztosan több ezren szállnak át szeretett kerékpárjukra: nekik szeretnénk néhány hasznos tanáccsal és praktikus ötlettel szolgálni, hogy a kerékpározás mindig igazi élmény lehessen.
A kerékpár felkészítése
Mielőtt idei első kerékpáros utunkra indulunk, ne felejtsük el kerékpárunkat is felkészíteni. Ha gondosan tettük el biciklinket, és az a környezet viszontagságainak sem volt kitéve, szerencsénk van, ilyenkor ugyanis kevesebb károsodás éri, ami jó hír a pénztárcánknak is. Ha kerékpárunkat az udvaron tároltuk, az utolsó sáros őszi tekerés után csak beállítottuk a sarokba, több dolgunk van. A kerékpárunk letisztítását egy nedves ronggyal könnyen elvégezhetjük, a kerékpár átnézését, beállítását (pl. a legfontosabbak: fékek, váltók, abroncsok, bowdenek, lánc) pedig a kerékpárszervizben kedvező áron, szakszerűen elvégzik.

Időjárás
Tavasszal az időjárásra fokozottan figyelnünk kell, a hajnalok és az éjszakák még bizony hidegek, és gyakran fújhat hideg szél. Ilyenkor szükség van meleg, az ízületeinket védő öltözékre. Ezért praktikus a térdet, kezet melegítő ruhadarabok viselete. Az eső is gyakori vendég a tavaszi hónapokban, ezért jó, ha van sárhányónk, és a táskánkban ott lapul az esőkabát, valamint a kerékpáros szemüveg.

Biztonság
A biztonság nagyon fontos, mivel másokkal együtt közlekedünk, látnunk és látszanunk kell. Tavasszal még viszonylag korán sötétedik, köd és eső is nehezítheti a tájékozódást, ezért folyamatosan világító, fehér fényű első, és piros fényű hátsó lámpa nélkül soha ne induljunk útnak. Kerékpárunkat a KRESZ előírása szerint a lámpán kívül két, nem háromszög alakú, piros fényvisszaverő prizmával, és két küllőre szerelt, sárga fényvisszaverő prizmával is fel kell szerelnünk, amelyek szintén a mi láthatóságunkat növelik. Ahhoz, hogy ne csak lássanak minket, hanem jöttünket időben hanggal is tudjuk jelezni, egy csengőre is szükségünk van. Ha mindez megvan, akkor indulhatunk is, nézzük, milyen programok várnak a kerékpározókra tavasszal!

Kerékpáros programajánló
A Magyar Kerékpárosklub (www.kerekparosklub.org) április 4-én induló, Bringázz a munkába! kampánya, az öthetes kampányidőszak alatt legalább 8 alkalommal kerékpárral munkába tekerőket jutalmazza értékes ajándékokkal. A Bringázz a Munkába! klubhoz érdemes csatlakozni a Facebookon is, hiszen sok, a kampányhoz kapcsolódó közösségi programról és rendezvényről adunk itt hírt folyamatosan. Idén április 30-án rendezzük meg először a hivatalos kerékpáros évadnyitó fesztivált, melynek részeként egész nap kerékpáros programok várják a budapestieket, és ezen a napon lesz a tavaszi Critical Mass kerékpáros felvonulás is. Jó tekerést mindenkinek!

Myat Kornél a Magyar Kerékpárosklub kommunikációs tanácsadója

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!