Próbáltad már hipnózissal?

Szerző: Szimpatika
A hipnózist elsősorban pszichoszomatikus, tehát lelki eredetű betegségek gyógyítására, fájdalomcsillapításra, a szorongások oldására alkalmazzák. A nőgyógyászatban: a fájdalmas menstruáció, krónikus alhasi problémák, lelki eredetű meddőség kezelésére, műtéti előkészítésre, a menopauza problémáira. Szülés előkészítésre, fájdalommentes szülés levezetésére. Fogászatban: szorongás oldására, fájdalom és vérzés csillapításra, gyulladáscsökkentésre, a nyálelválasztás szabályozására. Le lehet szokni a dohányzásról, és csökkenteni lehet az evéskényszert is.
A túlsúlyproblémák hátterében olykor hormonális, gyakrabban azonban lelki problémák állnak. Hipnózissal mindkettő befolyásolható. Legtöbb túlsúlyos szeretethiánnyal küzd, elégedetlen önmagával, ezért az evéssel jutalmazza magát. Hipnózisban ezt a rossz beidegződést szüntetik meg.

A hipnózis olyan módosult, beszűkült tudatállapot, amelyben a testi működések gyengülnek, a szellemiek viszont felerősödnek. A tudattalan tartalom könnyen hozzáférhető és befolyásolható, ezért alkalmas terápiás célokra, szuggesztiók befogadására. A szuggesztió olyan kommunikáció, amelyet a beteg nem parancsként vagy kérésként értékel, hanem befogad. A szuggesztió a gyakori ismételgetéssel feltételes reflexszé alakítható, beépíthető a személyiségbe. A hipnózisban szuggerált szavak, üzenetek valóságos biológiai, kémiai változásokat képesek az agyi hormonokban, molekulákban, fehérjékben, receptorokban előidézni. Ezért a hipnózis mély hatást gyakorol az egész szervezetre. A fogyókúrás kezelés úgy történik, hogy a megfelelő tudatállapot elérése után valamilyen kellemes képet szuggerál a hipnotizőr. Például azt mondja a betegnek, képzelje el, hogy ő most egy gyönyörű, könnyű madár, fent lebeg a felhők között. Onnan föntről minden jól látható, a lényeges elkülöníthető a lényegtelentől. Onnan föntről jól létható, hogy az evés nem az egyetlen fontos dolog a világon. Nem központi kérdés. Amikor ezentúl eszik, éppen csak annyit fog csipegetni, mint egy madár. Jó terapeuta soha nem ad direkt utasításokat, nem közöl negatív üzeneteket. Csak olyan képeket hoz a felszínre, amelyek befogadására, feldolgozására a beteg már fel van felkészülve. Egyszerűbb esetben egyetlen kezelés elég, néha azonban a szuggesztiót meg kell ismételni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!