Új bőr egyetlen óra alatt

2011. 03. 08.
Szerző: Szimpatika
Bármilyen meglepően is hangzik, ez egy napjainkban létező orvosi eszköz, amivel szó szerint bőrsejteket fújhatnak az égési sérültek roncsolódott testfelületére, így „újranövesztve" azokat.
Az olyan régimódi eljárásokkal szemben, mint a bőrátültetés, ahol több hét, mire beindul a gyógyulási folyamat, a bőrspray esetén ez az idő mindössze egy órára redukálódik.

A bőrspray fejlesztése nem új keletű vállalkozás, a tudósok már 2008-ban nyilvánosság elé tárták az ötletet, amit az orvos szakma és a közvélemény kis kétkedéssel ugyan, ám jó visszhanggal fogadott. Mindenkit meglepett a fejlesztők nemrégen tett bejelentése, hogy a bőrpisztoly prototípusa elkészült.

Bár még mindig csak kísérleti stádiumban van, a bőrsprayvel már eddig is vagy egy tucat égési sérültet kezeltek kiemelkedő eredménnyel. A spray működési elve, hogy a beteg ép bőrfelületéről nyernek ki bőrsejteket, melyeket egy speciális oldattal kevernek el, így megkapva a kívánt folyékony állagot. Ezután a „bőrkoktélt" beletöltik a fegyverbe, aminek segítségével egyszerűen csak ráfecskendezik a sérült testfelületre. Az eljárás igazán egyszerű. Ahogy az orvosok fogalmaztak :"olyan, mintha festékpisztollyal dolgoznánk, csak mi nem festéket, hanem bőrt spriccelünk."

Forrás: National Geographic/ Gizmodo

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!