A legegészségesebb vizek

Szerző: Szimpatika
Egy felnőtt ember szervezetének 60 százaléka, egy kisbaba testének 75-80 százaléka, agyunk 90 százaléka víz! Víz nélkül 2-3 nap alatt meghalnánk.  Innunk kell tehát. Sokat. Naponta legalább másfél liter folyadékot.
Ha nem iszunk eleget, abból nagy baj lehet. Agyunk két százalékos folyadékhiányra, 20 százalékos teljesítéscsökkenéssel reagál. Vesénk folyamatosan szűri a testünkben lévő vizet. Mindennap 1-1,5 litert választ ki vizeletként. Nem kérdés tehát, hogy innunk kell. A kérdés csak az, hogy mit. Számos téves elképzelés kering a csapvízről, az ásványvizekről. Lássuk, mi az igazság.

- A klór, amivel a csapvizet tisztítják, káros a szervezetre.
Ez nem igaz. A csapvíz különféle tisztítási folyamatok után kerül otthonunkba, iható, és semmilyen káros hatással nincs a szervezetre.

- A szénsavas ásványvíz segíti az emésztést.
Igaz. A szénsavas vízben található szódabikarbóna semlegesíti a gyomor természetes savasságát, így ténylegesen megkönnyíti az emésztést. 

- A jéghideg víz egészségesebb.
Ez nem igaz. A szervezetben a hideg víz nehezebben szívódik fel. A szakemberek rendszerint 15 fokos vizet ajánlanak: élettani szempontból ez a legtökéletesebb. Így az íze is kellemes, és a szervezet számára is ideális.

- Kisbabáknak nem szabad ásványvizet adni.
Ez nem igaz. A kisbabák nagyon könnyen kiszáradnak, ráadásul súlyuk arányában háromszor annyi vízre van szükségük, mint a felnőtteknek. Csak buborékmentes, alacsony ásványtartalmú vizet adjunk nekik, legjobb az olyan, amelyiknek a palackján feltüntetik: kisbabáknak is ajánlott.

- Jobb felforralni az ásványvizet a kisbabák számára.
Ez nem igaz. Felesleges felforralni az ásványvizet. Használhatjuk őket egyenesen az üvegből.

- Nem egészséges üvegből inni.
Ez igaz. A szájban milliárdnyi baktérium található, amelyek nagy része könnyen bekerül így az üvegbe. Ha a víz szobahőmérsékleten marad, 7 óra alatt valóságos tenyészet fejlődhet ki benne! Jobb hát a nagy palackokból pohárba kitölteni a vizet. Ha kis üvegünk van, és biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan megisszuk az egészet, nyugodtan igyunk üvegből!

- Sok vizet kell inni a terhesség alatt.
Ez részben igaz. De nem mindegy, milyen vizet. Helyesebb alacsony ásványtartalmú vizet inni a terhesség alatt. Figyeljünk a víz nátriumtartalmára is: minél kevesebb, annál jobb! Ezzel megelőzhetjük a lábödémát.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!