A tejtől nem fogyunk le

2008. 04. 11.
Új kutatások cáfolják azt a korábbi feltételezést, mely szerint a tejtermékek fogyasztása elősegíti a fogyást. Indiai kutatók egy éves folyamatos megfigyelést követően arra a megállapításra jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik 3-4 pohár tejnek megfelelő tejtermékmennyiséget fogyasztottak el naponta nem nőtt sem a hízás, sem pedig a fogyás mértéke azokhoz képest, akik csupán 1 pohárnyi mennyiséget fogyasztottak ugyanilyen rendszerességgel.
Ezen eredmények alapján azt feltételezhetjük, hogy ha a tejtermékek fogyasztása és a testsúly változása között valóban van összefüggés, ahhoz, hogy észrevehető különbség következzen be, egy évnél hosszabb megfigyelésre van szükség. A kutatók valószínűsítik, hogy a kalcium, illetve tejtermékek testzsír gyarapodást megelőző hatása viszonylag alacsony mértékű, ebből adódóan pedig a változások észleléséhez hosszabb idő szükséges. Nem tartják kizártnak, hogy hosszú távon nagyobb változások is észlelhetők lesznek.

Napjaink fontos, az egész társadalmat érintő egészségügyi kérdése az elhízás problémája. A kutatók különböző módszereket keresnek ennek megoldására. Egyre több bizonyíték szolgál annak igazolására, hogy a kalcium bevitel fokozásával egyenes arányban nő a fogyás valószínűsége. Ezt támasztja alá az az 54 nő részvételével, 2 éven keresztül végzett vizsgálat is, mely során a kutatók megállapították, hogy minél több kalciumot fogyasztottak a hölgyek, annál több súlytól és testzsírtól szabadultak meg.

Nem egyértelmű azonban, hogy a kalcium szedésével valóban fogyást érhetünk el. Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közölt 155, 18 és 30 év közötti nő részvételével egy éven keresztül végzett vizsgálat nem mutatott ki összefüggést a kalcium szedése és a testsúly változása közt. A vizsgálatot végző kutatók szerint azonban ez az eredmény cseppet sem volt meglepő, hiszen a résztvevő hölgyek kivétel nélkül fiatalok, aktív életmódot élnek és eleve megfelelő testsúllyal rendelkeznek. Állításuk szerint a kutatás valódi célja az volt, hogy kiderítsék, a kalcium szedésével megállítható-e a hízás folyamata.

Mindazok ellenére, hogy a résztvevők közt - még azoknál sem, akik kevesebb kalciumot fogyasztottak - nem észleltek gyarapodást, ez a tanulmány nem derít fényt a pontos összefüggésekre. Egy dolgot azonban biztosan állíthatunk: a tejtermékek rendszeres fogyasztása sem a testsúly, sem pedig a testzsír mennyiségét nem növeli.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!