Fogyókúra lelkialkat szerint

2011. 02. 03.
Szerző: Szimpatika
Nincs mindenkinek egyformán ajánlható fogyókúrás módszer. Személyiségünk, lelkialkatunk, vérmérsékletünk és persze életmódunk határozza meg, hogy melyik módszer kecsegtet leginkább a sikerrel.

Megpróbáltuk a leghatásosabbnak elismert fogyókúrákat a személyiségtípusok szerint csoportosítani.

A teljesítményorientált személyiségű ember az élet majd minden területén sikeres. Sokszor lefogyott már életében, és elért súlyát sikerült is egy ideig megtartania. Ez a típus akkor hízik vissza, amikor úgy érezi, teljesítette, amit eltervezett, sőt egy-két kilóval ideális súlya alá fogyott. Hurrá, gondolja, és más teljesítenivalók után néz. A teljesítményorientált típus, ha elhatározza, hogy lefogy, gyors és nagy akaraterőt igénylő módszert választ. Nem számolgatja a kalóriákat, hanem éhezik. Tíznapos böjtöt tart, naponta két órát tornázik, esténként fut, és ruhatárát méreténél egy-két számmal kisebb, méregdrága holmikra cseréli. A számára ideális fogyókúra természetesen egészen másféle.
A számára ajánlott módszer a vércsoport diéta, mleynek lényege, hogy a helyes táplálékösszetételt az illető vércsoportjától teszi függővé.

A
szorongó ember számára az élet megpróbáltatások és veszélyek sorozata. Nehezen dönt, és mielőtt az első lépést megtenné, elbizonytalanodik. Biztos, hogy jó lesz?, kérdezi magától. Nem lenne jobb, ha máshogyan próbálnám? Az ilyen örökösen aggódó embernek az étel tulajdonképpen nyugtató. Az evés pótcselekvés, az étellel jutalmazza magát. A csokoládétól jobban alszik, a vajas-mézes kenyér segíti reggel elindulni. A szorongó ember nem fogyaszt kólát, mert abban rákkeltő anyagok lehetnek, nem iszik fogyasztóteákat, mert azok tönkreteszik a bélbolyhokat, soha nem venne be étvágycsökkentő tablettát, mert az a központi idegrendszerre hat. A diétától megfájdul a feje, a futástól kiizzad és megfázik. Szívesen bíbelődik a kalóriák számolgatásával, csak a saját maga által készített fogyókúrás ételeket eszi szívesen. Ha nem ér el eredményt, elbizonytalanodik, és feladja.
Számára ajánlott módszer: a hipnózis. A túlsúly hátterében olykor hormonális, gyakrabban lelki problémák állnak. Hipnózissal mindkettő befolyásolható.

Bár a zaklatottságot nem szokás emberi alaptípusként meghatározni, inkább egyfajta lelkiállapotként, vitathatatlan, hogy vannak zaklatott alkatú emberek.
Ők azok, akik képtelenek sokáig egy helyben ülni, nehezen tűrik a korlátokat, kreatívak, de ötleteiket nem tudják kidolgozni. Kitartásuk gyenge. Gyorsan esznek, gyorsan dolgoznak, és gyorsan szerelmeskednek. Mindent gyorsan csinálnak. Könnyen, olykor elhamarkodottan döntenek. Napok alatt képesek lefogyni, és még gyorsabban visszahízni. Minden fogyókúrás tablettát, zsírégető kapszulát, hashajtó teát, extrém diétát kipróbáltak már. Sikertelen fogyókúráik nem veszik el a kedvüket az újabb és újabb őrültségektől. A szuperbiztos módszerre esküsznek.
Ajánlott módszer: az akupunktúra.

A lélektanban hisztérikusnak nevezett ember általában önértékelési zavarokkal küzd, bármit csinál, azonnali eredményt, megerősítést vár. Ha ezt nem kapja meg, elkeseredik, nem képes tovább küzdeni. Lelki problémái gyakran testi tünetekként jelentkeznek. Könnyen és gyakran elsírja magát. Hirtelen haragú, sokszor beszél, mielőtt végiggondolná, mit akar mondani. Hajlamos megbántani a környezetét, de könnyen kér bocsánatot is. Általában tehetséges, elsősorban az előadó-művészetekben, színészetben, zenében tűnik ki. A hisztérikus alkatú ember fogyókúrája is szeszélyes. Lelkesen kezd, de ritkán van kitartása. Ha néhány kilót lefogy, elvárja, hogy ezt mindenki észrevegye. Szinte kikényszeríti a dicséreteket, majd, mint aki jól végezte dolgát, csokizni kezd. Szívesen szívatja le magáról a felesleges zsírt plasztikai sebésszel. A gyors és látványos eredmény után úgy érzi, nyugodtan nassolhat. Ez persze nem igaz, neki inkább azok a módszerek ajánlhatók, amelyek edzik a kitartását, növelik önbecsülését.
Ajánlott módszer: a léböjt

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!