A kudarcok egyáltalán nem vezetnek sikerhez

2024. 06. 28.
Forrás: ng.24.hu
A kultúránk szerint a kudarcoknak is van reményt sugalló tulajdonságuk: ezek a ballépések vezetnek el a sikerhez végül. Azonban, amint arról a Journal of Experimental Psychology folyóiratban egy amerikai kutatócsoport beszámolt, ez csak amolyan mendemonda, ami nem tényeken alapul. A valóság az, hogy a kudarcot meglehetősen ritkán követi a siker.

A kutatók több mint 1800 fő részvételével 11 különböző tesztet végeztek el, és az alanyok válaszait összehasonlították a statisztikai adatokkal. Az egyik ilyen kísérlet során az alanyok rendkívül nagy mértékben túlbecsülték azt, hogy valaki egy elbukott vizsgát követően majd sikerrel fog vizsgázni.

Fotó: Envato Elements

„Az emberek sokkal többször számítanak sikerre a kudarcot követően, mint ahányszor valójában előfordul” – mondta a kutatást vezető Lauren Eskreis-Winkler. „Általában azt hisszük, hogy a múltbéli tettek előrejelzik a jövőt. Ezért is meglepő, hogy ennek pont az ellenkezőjét gondoljuk a kudarcot követő siker kapcsán.”

Egyes kísérletek során abban tévedtek az alanyok, hogy az emberek odafigyelnek a saját hibáikra, és tanulnak azokból.

„Az emberek sokszor egyszerűen összekeverik a megtörtént dolgokat azokkal, amiknek történniük kellene” – mondta Eskreis-Winkler. „A hibáinkra figyelni kéne és valóban tanulnunk kellene belőlük, azonban nem így történik, mivel a kudarc lelombozó és az egónkat veszélyezteti.”

Amikor azzal vigasztalunk valakit, hogy a kudarc után majd a siker következik, ezzel ugyan pillanatnyi jobb kedvre derítjük őket. Valójában azonban ez a gondolkodásmód igen káros lehet.

Például szívbetegekről azt feltételezik, hogy a betegségük megértésével majd egészségesebb életmódra térnek át, holott ez távolról sincs így.

Fotó: Envato Elements

A kutató hozzátette, ha úgy gondoljuk, a problémákat siker és jó megoldás fogja követni, akkor sokkal kevésbé fogjuk segíteni a rászorulókat.

„Miért is pazarolnánk időt és pénzt olyasmire, hogy egy küszködő embercsoportokat megsegítsünk, amikor tévesen úgy képzeljük, majd minden magától helyrejön?”

Azonban arra is fény derült, hogy képesek vagyunk túllépni ezeken a hibás elgondolásokon. Ehhez arra van szükség, hogy megértsük, valójában igencsak elhanyagolható a kudarcok haszna.

A kutató szerint ez a gondolkodásmód-váltás például azt is eredményezheti, hogy büntetés helyett rehabilitálni és reformálni fogunk majd.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!