Napszúrás, hőguta, hősokk: mi a különbség?

Forrás: greendex.hu
A szervezet melegérzése 30–35 °C-nál jelentkezik. Minél melegebb van, az emberi szervezet annál több vizet párologtat el. A nyári meleg mindenkire veszélyes, de a kisgyerekek és az idősek nagyobb eséllyel vannak kitéve a napszúrásnak, ami könnyen összetéveszthető a hőgutával, mely akár halálos kimenetelű is lehet.

Mi a napszúrás?

Napszúrás akkor alakul ki, ha hosszú ideig a napon tartózkodunk, és közvetlenül a fejtetőnket, tarkónkat süti a nap. A napszúrás tünetei könnyen felismerhetők: vörös fej, száraz és forró bőr, magas pulzus, fejfájás, szomjúságérzet, kábultság, gyengeség, hányinger, hányás, hőemelkedés, magas láz és komolyabb esetben akár eszméletvesztés is bekövetkezhet.

Fotó: Envato Elements

Fontos tanácsok, amelyeket betartva nem fogunk napszúrástól szenvedni

Igyunk sok folyadékot, ami lehetőleg víz legyen – akár csapvíz, akár ásványvíz –, semmiképp sem alkohol, kávé vagy cukros ital! Viseljünk fejfedőt, erre több jó megoldás létezik: kalap, sapka, kendő stb.

Különösen fontos a napszúrás elleni védekezés azoknak, akik szív-, vese-, máj- és cukorbetegségben szenvednek.

Ha mégis napszúrást kaptunk, érdemes hideg vizes hűtéssel kezdeni az estét: locsoljuk magunkat a hűs vízzel, vagy tegyél borogatást a fejre, nyakra, csuklóra!

A napszúrást követően 24–48 órán belül tilos újra napra menni!

Mi a hőguta?

Hőguta akkor alakul ki, ha a külső hőmérséklet hosszabb ideig nagyon magas, így megfelelő hőleadás hiányában testünk hőmérséklete is elkezd emelkedni. Hőguta esetén fejfájás, hányinger, gyengeség mellett nemcsak a fejünk melegebb, hanem teljes testünk felmelegszik.

Hőguta esetén azonnal hívjunk mentőt, mert kórházi ellátásra lehet szükség! Ha elmarad az azonnali ellátás, a hőguta halálos kimenetelű is lehet. A hideg borogatással is sokat segíthetünk, és amennyiben a beteg eszméleténél van, itassunk vele izotóniás italt vagy enyhén sós vizet!

Fotó: Envato Elements

Mi a hősokk?

Hősokk vagy hőkimerülés akkor alakul ki, ha nagy melegben erős fizikai munkát végzünk vagy sportolunk. Két típusa van: a sóhiányos, amikor csak a folyadékot pótoljuk, de az ionokat nem, és a vízhiányos, amikor még a folyadékot sem pótoljuk. Tünetei lehetnek: izom- és hasi görcsök, hányinger, szomjúság, verejtékezés, bágyadtság, látászavar, láz, légzési nehézség, szapora pulzus.

Életveszélyes állapot lehet ez is, ezért már a hősokk gyanúja esetén érdemes mentőt hívni, és mindenképp hasznos a vizes borogatás is.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!