Az egészséges szájflóra titka

2024. 06. 05.
Forrás: Sajtóközlemény
A nem megfelelő szájhigiénia számos betegség okozója lehet, a magyarok jelentős része ennek ellenére elhanyagolja a fog-és szájápolást. A megfelelő rutin és innovatív eszközök használatával azonban megelőzhetőek a kialakuló problémák és a kellemetlen tünetek.

Ferenci Eszter„A testünk egy összetett rendszer, már a szájban elkezdődik az emésztés, ha ott - hétköznapi nyelven szólva - nincsenek rendben a dolgok, az kihatással van a gyomrunkra, a bélrendszerünkre, ezáltal az egész immunrendszerünkre is” – hangsúlyozza Ferenczi Eszter, dentálhigiénikus.

„Ezzel sokan nincsenek tisztában, de minél inkább elhanyagolja valaki a szájüreg egészségének védelmét, annál fájdalmasabb és - tegyük hozzá - költségesebb beavatkozás vár rá.

Lesújtó eredmények a magyarok fogápolási szokásairól

„Korábbi kutatások már fényt derítettek például arra, hogy a magyarok harmada csak fél évente, van, aki csak évente cseréli ki a fogkeféjét és a nagy többség csak akkor megy fogorvoshoz, ha már nagy a baj, kevesen járnak fogkőleszedésre és az egyik leggyakoribb fogászati problémával, a fogínyvérzéssel sem foglalkoznak”.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a köztudatban elterjedt fogmosási, szájápolási metódus sem minden esetben megfelelő. Egy-egy probléma kialakulását pedig az életmód és a genetika mellett a szájápolási szokásaink is befolyásolják.

„Azt tapasztalom, hogy a legtöbb ember jó esetben este és reggel gyorsan letudja a fogmosást, azt gondolják, ha egyszer-egyszer kimarad, az sem probléma. A szájápolás kínos téma, nem szeretnek róla beszélni, nincs is megfelelő tájékoztatás, nem tanulják meg, hogyan kell jól fogat mosni, és az emberek nem tudják, mivel jár, ha hanyagolják a fogápolást.
Envato Elements
A legfontosabb a prevenció

Ferenczi Eszter szerint már kisiskolás korban, intézményi szinten, célzott oktatással kellene a szájápolással foglalkozni. „Köztudott, hogy a gyerekek nem nagyon szeretnek fogat mosni, segíteni kell őket abban, hogy beépüljön a mindennapjaikba a fogaikkal való rendszeres foglalkozás.”

Vannak azonban olyan élethelyzetek – kórházi tartózkodás, mozgáskorlátozottság -, amikor a legjobb szándék ellenére sincs mód a megfelelő szájápolási rutin elvégzésre.

„Eddig nem volt elérhető Magyarországon, olyan prevenciós készítmény, amellyel lehetőség nyílik a minőségi fogápolásra, a szájüregi problémák megelőzésére akár nem várt körülmények között is, valamint egyes beavatkozások után az utógondozás biztosítására, a gyógyulási folyamat támogatására, vagy az elért állapot megőrzésére.

Envato Elements
A teljeskörű megelőzés szinte lehetetlen, időnként szükséges egy-egy beavatkozás. A dentálhigiénikus, fogtechnikus szakember által megálmodott, első Magyarországon gyártott és fejlesztett fogászati termékcsalád egyszerű módon végzi el a prevenciót, megoldást nyújt a szájhigiéniai - és ínyproblémákra, javítja a szájflórát, csökkenti a fogkő kialakulását.

„Ha a gyógyulási időszakra az ember szervezete nincs megfelelően felkészítve, sokkal lassabb lesz, vagy egyáltalán nem lesz sikeres az elvárt gyógyulás, mi erre a problémára is megoldást tudunk nyújtani.”

 

Borítókép: Envato Elements

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!