Bakopa: egy memóriaserkentő gyomnövény

Forrás: Pharma Online
A bakopa egy rizsföldeken és mocsaras területeken növő évelő gyomnövény, amely Indiától az Amerikai Egyesült Államokig és Ausztráliáig megtalálható. Már a VI. században született ayurvedikus szövegekben is megemlítették – mint értékes gyógynövényt – és annak az alkalmazását főként különféle mentális problémák kezelésére javasolták.

Figyelemre méltó, hogy a korabeliek a bakopát egyfajta agyi serkentőként a hosszadalmas szent himnuszok és egyéb szövegek memorizálásának a segítésére is használták.

Az elliptikus formájú levelekkel és halványlila virágokkal rendelkező bakopa „brahmi” néven is ismert. Ez az elnevezés egyfajta megtiszteltetés, hiszen a szinonim név a hinduizmus teremtő istenének, Brachmának a nevéből ered.

A rizsföldek gyomjától a memórajavítóig

Napjainkban a bakopa Kelet-Ázsiától az USA-ig egyaránt megél, és a teljes növény (levelek, szár, gyökér) alkalmas a terápiában alkalmazható kivonatok kinyerésére.   

A nyugati medicina érdeklődését is felkeltette a bakopa és a belőle nyerhető extraktumok, és azokat elsőként állat-, illetve sejtvonalas kísérletekben vették górcső alá. Számos pozitív eredmény született, amely alátámasztotta az évszázadokkal ezelőtt megfigyelt hatásokat. A

későbbiekben humán vizsgálatokat is végeztek, amelyekben főként az egyébként egészséges, vagyis nem demens és kognitív zavarokkal nem küzdő felnőtteknél elemezték a bakopa adagolásának a kognitív működésre kifejtett hatásait.

Több humán vizsgálat eredményei alapján is javítja a memóriát a bakopa

Egy 2012-ben végzett szisztematikus áttekintő munkában hat korábbi vizsgálat eredményeit összegezték. Hangsúlyozandó, hogy a vizsgálatba bevont személyeknél jellemzően nem álltak fenn krónikus betegségek, illetve legalább 12 héten át kaptak napi 300–450 mg bakopa-kivonatot.

A bakopa-kivonat a vizsgálattól függően a növény szárából, leveleiből vagy gyökeréből származott. Az eredmények rámutattak arra, hogy a bakopa hatásosnak mutatkozik a memória javításában, elsősorban a szabad felidézés/visszahívás vonatkozásában.

Azt a következtetést vonták le, hogy a növény kivonatai memóriafokozóként alkalmazhatók. 

Mindazok ellenére, hogy a vizsgálatok memóriajavító funkciót kötnek a bakopához, egyelőre nem sikerült erős evidenciákkal alátámasztani azt, hogy a növény kivonatai a kognitív működés egyéb szegmenseit illetően is kedvező hatásúak.

Ez betudható annak, hogy tradicionálisan a memória a leginkább vizsgált kognitív szegmens a bakopával összefüggésben, és viszonylag kevés információ áll rendelkezésre a bakopa egyéb kognitív szeletekben (pl. nyelvi, számolási képességek) tanúsított hatását illetően.

A modern tudományos vizsgálati eredmények tehát elsősorban a bakopa memóriajavító funkcióját igazolják, vagyis a növény kivonatai abban segíthetnek, hogy jobban működjön a rövid távú (verbális) memória.

Emellett, egyes vizsgálatokban a bakopa kivonatainak a kedvező hatását mutatták ki demencia, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, illetve epilepszia esetén, de ezekben az esetekben jellemzően kis esetszámú vizsgálatokról van szó.

Ismertté vált, hogy a bakopa melyik összetevőihez köthető a kedvező hatás

A bakopa nootróp (idegrendszeri funkciókra vonatkozó) és neuroprotektív (idegsejteket védő, neurodegeneratív folyamatokat lassító) hatásai hátterében meghúzódó folyamatok is intenzív kutatás tárgyai. 

Kimutatták például, hogy a bakopa kivonatai javítják az antioxidáns státuszt a hippokampuszban, a frontális kéregben, illetve a striátumban, továbbá mérsékelhetik a cigarettafüst okozta antioxidáns károsodásokat.

Bakopa a mindennapi terápiás gyakorlatban

A bakopa nem csak önmagában, de egyéb gyógynövényekkel együtt is adható. A klinikai vizsgálati eredmények között tallózva kiderül például, hogy a bakopa kombinációban történő adagolása kedvező hatásúnak bizonyult az Alzheimer-kór tüneteinek, illetve a depressziónak az enyhítésében.

Ismert olyan vizsgálat is, amely a citaloprám mellett adagolt bakopa-kivonathoz kötött kedvező hatást.

Jól tolerálható memóriajavító

A bakopa-kivonat adagolásához köthető mellékhatásokról csak limitált mennyiségű információval rendelkezünk. A meglévő adatok kedvező tolerálhatóságot sejtetnek. Úgy tűnik, hogy a bakopa mellékhatásaként esetleg enyhe gasztrointesztinális diszkomfort jelentkezhet, úgymint hányinger vagy hasmenés.

Összefoglalás

A bakopa kivonatainak a vizsgálata – dózistól és a kognitív funkció különféle szeleteitől függően – kihívást és feladatot jelent a jövő kutatói számára is. Ugyanakkor, a rendelkezésre álló ismeretanyag alapján úgy tűnik, hogy megfelelő adagolásban a bakopa kivonatai hozzájárulhatnak a memória javításához egyébként egészséges felnőtt egyéneknél.

 

Szöveg: Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!