A gyógyítható depresszió

2011. 01. 25.
Szerző: Szimpatika
A depresszió az egyik legelviselhetetlenebb állapot a világon. Maga a depressziós beteg azonban csak a legritkább esetben képes megoldást találni a bajra. Ezért a körülötte élőknek kell tudnia, hogy nem érdemes hagyni, hogy szenvedjen, hiszen hozzáértő pszichiáter néhány hét alatt teljes tünetmentességet tud elérni.
Magyarországon, Amerikához és Nyugat-Európához hasonlóan, a legszerényebb számítások szerint is száz emberből kettő, vagyis legalább fél millió depressziós él. Dr. Bánki M Csaba pszichiátertől, számos sikerkönyv szerzőjétől tudjuk, hogy mégsem könnyű felsorolni a depresszió tüneteit. Gondoljunk arra, hogy bár az agydaganat egyik tünete a fejfájás, attól még, hogy az embernek fáj a feje, nincsen agydaganata. Éppen így számos olyan tünetet felfedezhet magán az ember, ami a depresszióra is jellemző, attól még nem valószínű, hogy beteg. 

Egy biztos: a depresszió nem szomorúság. Nem olyan dolog, amit az ember akkor érez, ha esett a részvényeinek az árfolyama, vagy nem vették fel a gyerekét az egyetemre. Ez minőségileg más élmény. Valami fájdalmas ürességhez, magatehetetlenséghez hasonlítható. Nem egy-két napig tart, hanem legalább két hétig folyamatosan, minden nap, reggeltől estig, és bármi jó történik, nincsen ránk hatással. A depresszió az egyik legelviselhetetlenebb emberi állapot. A színtiszta rossz. A depressziós embert nem lehet felvidítani, minden terhére van, még a törődés, az örömhír, sőt a siker is. A depresszió legfőbb tünete az örömre való képtelenség, ehhez társul valami kipihenhetetlen fáradtság, döntésképtelenség, fizikai fájdalmak, álmatlanság, étvágytalanság, lappangó félelmek betegségektől, az elszegényedéstől, a munkahely elvesztésétől. A depressziós ember mindenért önmagát hibáztatja, úgy látja, hogy semminek sincs értelme, s hogy elrontotta az egész életét. Nem megy a gondolkodás, a fizikai munka. Erőlködik, még sem megy. A beteg úgy érzi, kiürültek az akkumulátorok, feledékeny lesz, szórakozott.  Az igazi depresszió komoly betegség. Hormonok és molekulák sokaságának mennyisége változik meg ilyenkor a szervezetben. Felborul az alvás szabályos folyamata. Depressziós időszakban csökken az immunvédekezés, gondok lesznek a vérkeringés szabályozásával, romlik a nyiroksejtek vírus- és daganatfelismerő képessége.  Gyanúsan sok depressziós ember betegszik meg valamilyen daganatos betegségben. Az ilyen emberek általában rövidebb ideig élnek, szív- és érrendszeri betegséget is hamarabb kapnak.  Lassan harminc éve annak, hogy a depresszió tünetei gyógyíthatók. Hozzáértő pszichiáter néhány hét alatt teljes tünetmentességet képes elérni. Enyhébb esetben a pszichoterápia is hatásos lehet, súlyosabb esetben csak a gyógyszer segít. Tudni kell azonban, hogy a gyógyszerek csak 2 - 3 hét után kezdenek hatni, és tartósan szedni kell őket, akár évekig is. A mai gyógyszereknek nagyon kevés és veszélytelen mellékhatásuk van. Ezért a súlyos depressziót mindenképpen kezelni kell. Mindenképpen komolyan kell venni, hiszen tudjuk, hogy minden hatodik, súlyosan depressziós ember öngyilkossággal fejezi be az életét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!